Ikä ja muita tekosyitä lihomiselle

12.09.2021

Iän myötä lihoo helposti, koska aineenvaihdunta hidastuu. Piste. Ei voi mitään. Ja että lohduttaa, kun syy ei ole itsessä vaan biologiassa.

Totuus on, että edellä oleva ei pidä paikkaansa. Mutta kelpaa tekosyyksi ja itsensä pettämisen välineeksi.

Iän kertymistä ja naisena olemista pidetään usein yhtenä syynä kilojen kertymiselle. Ajatellaan, että kun ikää tulee, aineenvaihdunta hidastuu ja ihminen lihoo. Ja että naisilla aineenvaihdunnan hidastuminen ja sitä kautta lihominen on nopeampaa kuin miehillä.

Takaraivossa on kyllä tieto siitä, että arkiliikunta ja ehkä liikkuminen muutenkin on vähentynyt vuosien kuluessa. Ruokavaliokin on saattanut pikkuhiljaa muuttua kaloripitoisemmaksi. Samalla ihmetyttää, miten vaatteet kutistuvat toistuvissa pesuissa. (Tästä pesun vaikutuksesta vaatteiden kokoon olisi mielenkiintoista löytää tutkittua tietoa. Väittäisin nimittäin, että kyllä jatkuva peseminen oikeasti kutistaa kangasta)

Totuutta on syytä kuitenkin katsoa silmiin, sillä hiljattain julkaistussa tutkimuksessa pystyttiin osoittamaan, että ei ikä sen paremmin kuin naissukupuolikaan aiheuta lihomista. Eikä tämä tutkimus ole maailmanluokan mullistus, samansuuntaisia tuloksia on toki saatu ennenkin. Nyt isolla ja kansainvälisellä otannalla tehty tutkimus vahvisti ja varmisti aiempia tuloksia.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että aineenvaihdunta säilyy muuttumattomana ikävuosien 20-60 välissä. Yli 60-vuotiailla aineenvaihdunta hiukan heikkenee, mutta ei oleellisesti silloinkaan. Ei niin paljoa, että siitä seuraisi lihomista.

Tässä postauksessa kirjoitan keski-iässä ja sen jälkeen eteen tulevista elämän totuuksista. Jos kuvittelet pysyväsi ikuisesti nuorena ja hyväkuntoisena, niin älä lue enempää.

Elämäntavat ja elinympäristö lihottavat

Koska aineenvaihduntaa ei enää käy syyttäminen, syitä pitää lähteä etsimään elämäntavoista ja elinympäristöstä.

Tiedetään, että lihomisen taustalla on sellaisia tekijöitä kuin univaikeudet, stressi, liikunnan väheneminen, huono psykologinen joustavuus, epäterveellinen ruokavalio. Ne ovat syitä, joihin voi itse aina jollain tavalla vaikuttaa.

Kilojen kertymiselle on toki itsestä riippumattomiakin syitä. Perimäänsä ei voi vaikuttaa, eikä oikein sairauksiinsa tai niihin määrättyihin lääkkeisiinkään.

Esimerkiksi kylläisyyden säätely voi olla perintötekijöistä johtuen toisille vaikeampaa kuin toisille. Mutta geenien lisäksi tähän vaikuttaa myös mm. aiemmat laihdutuskuurit, jotkut lääkkeet, jatkuva väsymys ja jotkut sairaudet. Geenejä ei siis sovi yksin syyttää.

Ympäristökin voi olla lihottava eli hienosti sanottuna obesigeeninen. Jos pääsee töihin laaduntarkkailijaksi suklaatehtaaseen (toiveammattini), voisi ajatella ympäristön olevan juuri tällainen.

Mutta kyllä on obesigeenistä nykymaailmassa muutoinkin. Pystymme ostamaan herkkuja, jos mieli tekee. Aikuista ihmistä ei äitikään ole enää kieltämässä. Monesti se epäterveellinen on vielä halvempaa kuin terveellinen vaihtoehto. Harvoin myöskään paljousalennukset edesauttavat painonhallintaa.

Tähän lihottavaan ympäristöön voidaan laskea myös ruokakermat, tuorejuustot, valmiit vaniljasoosit, pursotettava kermavaahto ym. tumpelokokin ruuanlaittoa helpottavat jutut. Joskus voisi pysähtyä miettimään tarvitaanko aina ruokakermaa ja rasvaista valmista juustoraastetta vai pärjäisikö vanhan ajan munamaidolla?

Väsymys ja univelka lihomisen taustalla.

Yksinkertaisemmillaan asia menee niin, että jos nukkuu tunneissa vähän, on valveillaoloa ja sitä kautta aikaa syödä enemmän. Unettomuudesta kärsivä voi tottua yösyömiseen ihan vaan toivoakseen sen helpottavan nukahtamista.

Jos on väsynyt, ei jaksa suunnitella, saati valmistaa terveellistä ruokaa. Väsynyt syö sitä, millä nopeimmin saa itsensä kylläiseksi. Kaikkein viimeksi väsynyt jaksaa lähteä liikkumaan.

Kiire ja stressi on yksi ylipainon syy. Tällöin priorisoidaan asiat niin, että omaan hyvinvointiin ei jää aikaa. Tällaiselle ihmiselle muiden tarpeet tai hyvinvointi tulee aina ensin, itselle ei sitten enää jaa aikaa. Viime kädessä kiire on itse aiheutettua. Sinun kiirettäsi ei kukaan toinen ota pois, vaan joudut hoitamaan muutoksen ihan itse.

Täältä voit lukea unettomuuden syistä: Unettomuus ja uni. Mitä jokaisen on hyvä tietää.


Pielessä oleva atriarytmi ei helpota painonhallintaa. 

Ateriarytmi on terveellisen syömisen yksi perusasia. Tämä ei muutu oli ikää sitten enemmän tai vähemmän. Jos nämä kohdat ovat tuttuja, on syytä lähteä miettimään korjaustoimenpiteitä:

  • päivällä ei ole syönyt riittävästi ja illalla alkaa napostelu
  • kun syö vähän koko ajan, ehtii kerätä itseensä kaloreita aika paljon
  • kun lähtee lounaalta, ei ole kylläinen olo
  • Iltapäiväneljään mennessä ei ole syönyt läheskään puolia päivä ruokamäärästä
  • aterioiden välillä ei ole nälän tunnetta
  • aina välillä tulee ihan jumalaton nälkä

Lihasmassan säilyttäminen vaikeutuu iän myötä

Ikä tosiaan lihottaa, mutta tällöin taustalla on lihasmassan väheneminen. Mitä enemmän lihasta, sitä enemmän aineenvaihduntaa - vähemmän lihasta ja vähemmän aineenvaihduntaa. Lihasmassa puolestaan vähenee, kun ei treenaa.

Vanhemmiten ei kunto kehity ja lihas kasva yhtä nopeasti kuin ennen. 60-vuotias joutuu näkemään saman lihasmäärän kasvattamiseen paljon enemmän vaivaa kuin 30-vuotias.

Lisäksi iän myötä elämäntapa vaan muuttuu vähemmän liikkuvaksi kuin ennen: 20-30 vuotias luulee saavansa maailman valmiiksi ja juoksee kiireellä hommasta toisen. Kun keski-ikä etenee , osa akuuteista asioista on hoidettu (= lapset ulos pesästä ja ura huipussaan). Kiire vähenee ja loppujen hommien kohdalla alkaa miettiä, ovatko nekään vaivannäön arvoisia. Samalla kun viisastuu, askeleet vähenevät ja kalorinkulutukselle käy samoin.

Täältä löytyy vinkkejä helppoon lihaskuntotreeniin: Miten saa vähällä vaivalla lihaskunto- ja tasapainoharjoittelua normilenkkiin? Kolme hyväksi havaittua vinkkiä.

Pidä huolta hyvinvoinnistasi  

Ei siis ole oikotietä onneen eikä tekosyyt paljoa lohduta. Liikkeellä on pysyttävä ja lautasen sisältöä vahdittava.  Näissä riittää tekemistä eikä valmiiksi tule koskaan.

  • Hoida väsymys pois
  • Korjaa ateriarytmisi
  • Jos illalla on napsimia, olet syönyt päivällä liian vähän
  • Syö terveellistä perusruokaa
  • Kasviksia, marjoja,  hedelmiä lisää ruokavalioon
  • Monella on varaa vähentää leipää ja hiilareita
  • Makeat ja makeutetut juomat pois. Vettä tilalle
  • Käytä terveellisiä rasvoja. Muista kuitenkin, että rasvassa on kaloreita, vaikka se olisikin terveellistä. Pähkinät on tästä yksi esimerkki
  • Älä nipota turhaan. Liian kurinalainen ote syömiseen ja elämään yleensä johtaa övereihin. Suunnittele syömisesi niin, että välillä voi herkutella mitä mieli tekee. Kun suunnittelee etukäteen, pysyy kohtuus
  • Nouse ylös sohvalta. Vähempikin on enempi tässä hommassa.

Yllä olevasta painikkeesta voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen aina kun uusi blogi julkaistaan.    

Lähteet: Daily energy expenditure through the human life course    https://www.science.org/doi/abs/10.1126/science.abe5017?fbclid=IwAR0aKX4iGR8j5k1ZvQe7QB335_WkS1Rso3Ha4TYVa-Y2Efv_qy06iE9BwcU 

Jos koit postauksen hyödylliseksi, niin jaa eteenpäin klikkaamalla kuvaketta: