Nämä viisi asiaa on oltava kunnossa, kun muuttaa elämäntapojaan!

13.08.2021

Hyviä päätöksiä elämäntapoihin liittyen tehdään eniten alkuvuodesta ja syksyisin. Näistä kahdesta ajankohdasta syksy on tähän tarkoitukseen erityisen hyvää aikaa.

Syksyllä aloitetaan muutenkin kaikenlaisia uusia harrastuksia samalla kun koulut alkavat ja kansalaisopistot ilmoittavat kursseistaan. Kesällä ladatuin akuin ja virkistävää auringonpaistetta elimistössä on helppo aloittaa uutta.

Kun lähtee tavoittelemaan terveellisempää elämäntapaa, on täyteen ladattujen akkujen lisäksi syytä varmistaa nämä viisi tärkeää asiaa. Ne ovat muutoksen kivijalka, joiden päälle lähdetään asettamaan tavoitteita ja tekemään yksityiskohtaisia suunnitelmia. Jos nämä viisi tärkeää kohtaa ohittaa, huomaa kohta luistelevansa persliukua takaisin lähtöruutuun.

Onnistuneen muutoksen vahva perusta syntyy näistä viidestä asiasta:


1. Varmista, että pystyt ajankäytöllisesti tekemään niitä asioita, joita itse tahdot.

Ihan ensimmäinen asia elämäntapamuutoksessa on mahdollisuus hallita omaa aikaasi ja tahtoasi. Näitä sanotaan omaehtoisuudeksi.

Elämäntilanne pitää olla sellainen, että voit itse päättää omista tekemisistäsi. Silloinkin päätösvalta pitää olla itsellä, kun on perhe huollettavana ja työ tehtävänä. Jos juokset oravanpyörässä, sinne ei mahdu enää isot elämäntaparemontit.

Oravanpyörä väsyttää ja uuvuttaa ihmisen. Helposti ajatellaan uupumuksen johtuvan huonoista ruokailutottumuksista, vähästä liikunnasta ja huonosta nukkumisesta. Todellisuudessa syy onkin kiireessä itsessään.

Kiireinen ja zombina elämää suorittava ihminen ei usko epäonnistumiseensa. Hän keksii selityksiä ja kuvittelee ensi viikolla olevansa taas ruodussa. Mutta tästä kaikesta stressi lisääntyy ja seurauksena on epäonnistunut yritys. 

Kiireen kesyttäminen on näistä viidestä perusasiasta on se kaikista vaikein. Saatat joutua opettamaan muille, että sinä et ole se, joka tekee kaiken muiden puolesta. Jos olet opettanut toiset tähän, voit saada vastustusta aikomuksillesi huomioida myös itseäsi.

Kiireinen elämäntahti voi johtua myös siitä, että kuvittelet olevasi korvaamaton (ja nautit siitä). Viime kädessä kukaan ei ole: tehtäviä voi aina delegoida ja siirtää. Jos et usko, kokeile: Tökkää sormesi vesilasiin. Kun otat sormen pois, korvaamattomien ihmisten sormenjäljestä jää kuoppa veteen.

Jos ajankäyttösi näyttää haastavalta, silloin ensimmäinen tehtävä on suunnitella se toisin. Ajankäytön muutosta ei pysty tekemään hetkessä. Tee suunnitelmasi niin, että voit käyttää tähän tarvittaessa vaikka 3-6 kuukautta. Ja vasta sitten olet valmis siirtymään kohtaan kaksi.

2. Varmista, että tahto muuttaa elämääsi on todella sinun tahtosi, ei kenenkään muun.

Toinen omaehtoisuuteen kuuluva asia on oma tahto muuttaa asioita. Jos joku toinen vaatii sinua muuttamaan ruokavaliota, laihduttamaan, lisäämään liikuntaa tai lopettamaan tupakointi, yritys ei kanna alkua pidemmälle. Jos oma tahtosi puuttuu, motivaatio ei vaan riitä.

Omaa tahtoa on syytä pohtia erityisesti siksi, että se saattaa joskus naamioitua ovelasti. Jos olet esimerkiksi lääkärin kehotuksesta päättänyt laihduttaa, voi miettiä kenen tahto tässä alun perin olikaan kyseessä? 

Tai jos työporukka päättää osallistua ensi kesänä puolimaratonille. Kenenköhän idea ja valinta se oli? Oliko omasi? Jos tiedät puolisosi olevan tyytyväinen, kun lopetat tupakoinnin, jaksatko motivoitua pelkällä toisen toiveella?

3. Varmista, että sinulla on tietoa ja taitoa riittävästi.

Pitää siis olla kyvykäs muutokseen. Jos et yksin pysty, mistä voit saada apua?

Kannattaa muistaa, että jos joku toimintatapa ei tuota tulosta, sitä ei kannata jatkaa. Jos on monta kertaa yrittänyt laihduttaa siinä onnistumatta, ei kannata lähteä yrittämään taas sitä samaa. Jostain pitää löytää uudet konstit ja näihin uusiin konsteihin tarvitseekin ehkä apua ja uutta näkökulmaa.

Asiallista apua löytyy ravitsemukseen ja liikuntaan liittyen helpostikin. Motivaatioon ja huonoon itsetuntoon liittyviin ongelmiin löytyy yhtä lailla, nämä vaan ovat asioita, joita itse on vaikeampi huomata tai tiedostaa.

Tiedon etsimisessä on oltava kriittinen ja pitää maalaisjärki hommassa mukana. Vanha sanonta "jos joku tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä ole totta" pitää tässä asiassa erinomaisen hyvin paikkansa.

Nykyajan tiedonhankintakanava on useimmiten netti, jossa liikkuu meitä elämäntapavalmentajia joka lähtöön. Kirjoitusten, kirjoittajien ja mainosten taustoja kannattaa selailla, lukea muutakin kuin pelkkä mainos ja googlailla vastaavaa tietoa useammasta kohteesta.

4. Sinulla pitää olla todelliset mahdollisuudet tehdä niitä valintoja, jotka katsot hyviksi ja oikeiksi

Tämä liittyy osittain ajanhallintaan: pitää olla realistiset mahdollisuudet käyttää aikaa suunnittelemaansa muutokseen. Mutta myös muutoin pitää olla mahdollisuudet terveellisten valintojen tekemiseen. Yleensä aina nämä mahdollisuudet löytyvätkin. 

Joskus joutuu käyttämään mielikuvitusta ja pohtimaan eri vaihtoehtoja. Yhtä ainoaa oikeaa liikuntalajia tai ruokaa ei ole olemassa. Mikäli polvi on kipeä, kävely voi olla poissuljettu vaihtoehto. Mutta liikuntalajeja on muitakin. 

Joku väittää hedelmiä kalliiksi. Jotkut ovat, jotkut eivät, juurekset ovat yleensä edullisia. Keksit, karkit, olut ja tupakka ovat kalliita, mutta niiden hinnasta ei kukaan valita.

Kun terveellisiä vaihtoehtoja etsiessä pitää mielen joustavana ja käyttää mielikuvitusta, pärjää kyllä. Jos yksi ovi on kiinni, muita on vastaavasti auki.

5. Mieti valmiiksi, mistä saat tukea matkallesi

Ihminen on sosiaalinen olento. Hänkin, joka luulee, ettei sitä ole. Meistä kaikki tarvitsevat rinnalla kulkijoita ja positiivista palautetta. Aivan yksin tekeminen syö nimittäin motivaatiota ja sitä tullaan tarvitsemaan muutosprojektisi edetessä.

Tämä ei tarkoita sitä, että elämäntapamuutoksestaan tarvitsee huudella ympäriinsä - ei tarvitse, jos ei halua. Voi aloittaa ihan itsekseen ja pikkuhiljaa, mutta vähitellen pitää edes vähän jollekin kertoa. Tuo joku voi olla ystävä, perhe, samaa asiaa tekevä ystävä tai ryhmä, netin keskustelupalsta, terveydenhuollon ammattilainen. Purkupaikka voi olla vaikka päiväkirja, yksityinen tai nykyään usein myös julkinen.

Sosiaalinen tuki lisää motivaatiota. Sitä on alussa muutenkin riittävästi, mutta kun asia arkipäiväistyy ja tulee repsahduksia, motivaatio hiipuu. Kanssakulkijat kannattelevat ja auttavat repsahduksen jälkeen uuteen alkuun. Tämän tietää jokainen, joka on sopinut ystävän kanssa yhteisistä iltalenkeistä. Jos tänään ei huvita, on lupauksen tehtyään pakko kuitenkin lähteä.

Vertaistuki on yksi hyvä tuen muoto, se voi toimia myös ainoana tukena. Vertaistuki antaa motivaation lisäksi yhteenkuuluvuuden tunnetta, vertaisilta saa tärkeitä tietoja ja taitoja.

Voit lukea motivaatiosta lisää täältä: Terveellinen elämä edellyttää motivaatiota. Näin lisäät omaa sisäistä motivaatiotasi.

Kun edellä mainitut viisi kohtaa ovat kunnossa, voit alkaa suunnittelemaan itse sitä muutosta. Asettamaan tavoitteita ja tekemään yksityiskohtaisempia suunnitelmia.

Elämäntapojen muuttamisen voi ajatella uutena harrastuksena. Yhtä lailla siihen pitää paneutua, sitä pitää opiskella ja käyttää aikaa. Kun oppii asiasta, se alkaa viedä mukanaan ja tuntua koko ajan kiinnostavammalta.

Syntyy flow ja positiivinen oravanpyörä. Jonkun ajan päästä ei voisi kuvitellakaan palaavansa vanhaan. Mutta alkuun pääseminen vaatii vahvan kivijalan. Oikotietä ei ole. 

Onnistumisen edellytyksistä lisää täällä: Miksi toisilla elämäntapamuutos onnistuu  paremmin kuin toisilla? Nämä kolme asiaa ovat onnistumisen edellytyksiä.   

Yllä olevasta painikkeesta voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen aina kun uusi blogi julkaistaan.    

Jos koit postauksen hyödyliseksi, niin jaa eteenpäin klikkaamalla kuvaketta alla: