ElintapaLuotsi

Blogeja terveydestä ja hyvinvoinnista

tavalliselle ihmiselle

Hei!

Olen aikuiseksi kasvanut ja  elämää nähnyt terveydenhuollon ammattilainen.  Niin kuin me hoitajat usein, olen minäkin  opiskellut työn ohessa ihan koko ikäni, yhtä sun toista.

Minun opintoni ovat keskittyneet työni ympärille eli hyvinvointiin ja elintapaohjaukseen. Lopulta sitten valmistuin Terveystieteiden maisteriksi pääaineena mikäs muu kuin terveyskasvatus.

Näillä postauksilla haluan tuoda oppimaani ja kokemaani muidenkin tietoon. Kirjoitan tieteellisestä lähtökohdasta, mutta arkikielellä. Koska minulla on pitkä käytännön työn kokemus,  sovitan kirjoittamaani  asiaan myös tärkeän käytännön sovelluksen. 

Tykkään, jos jaat näitä kavereillesi. Linkki Faceen ja Twitteriin löytyy aina blogien lopusta.

Tästä voit tilata itsellesi sähköposti-ilmoituksen uusista julkaisuistani.

Uusimmat

Kategoriat

Kaikki kirjoitukset

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan terveellisen ruokavalion päivittäinen perusta pitäisi koostua kasviksista ja täysjyväviljasta. Näitä syömällä turvataan riittävä ravintokuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden sekä muiden suojaravintoaineiden saanti.

Helppo ja tuttu jokamiehen liikuntalaji - kävely - ansaitsee oman ylistyspuheensa. Kävelyä sopii harrastaa melkein missä vaan, varusteiden suhteenkaan se ei aseta suuria vaatimuksia. Se on ajasta ja paikasta riippumaton sekä turvallinen liikuntalaji. Kävely sopii perusliikunnaksi, mutta hiukan tuunaamalla siitä saa tehokasta kuntoliikuntaa....

Liikkumisen suositukset lähtivät alkuun kuntoliikunnan suosituksista, jotka julkaistiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa v. 1978. Liikunnan terveysvaikutuksista alettiin puhua 1990 -luvulla ja terveysliikunnan suositukset julkaistiin sen myötä 1995, nämäkin Yhdysvalloissa. Suomessa ensimmäiset versiota asiasta julkaisi UKK-instituutti vuonna 2004...

Väitin viime viikolla puolukkapiirakkani sisältävän flavonoideja ja kyllähän tuo paikkansa pitikin. Flavonoidit ovat yksi antioksidanttien muoto, polyfenoleihin kuuluva ryhmä. Näitä polyfenoleita on kuusi eri alaryhmää, joista tutumpia ovat flavonoidit, lignaalit ja tanniinit. Polyfenolit sitten taas kuuluvat fytokemikaaleihin kuten vaikkapa...

Jaoin viime yönä väsyneet ja unettomat kolmeen ryhmään. Ensinnä on ihmiset, jotka eivät mene ajoissa nukkumaan. Uni jää liian lyhyeksi ja siksi päivällä ollaan väsyneitä. Tämän joukon on syytä tosissaan miettiä, haluaako olla väsynyt, vai kannattaisiko tehdä kaikkensa päästäkseen ajoissa nukkumaan. Oikeastaan ei siis ole kyse unettomuudesta tai...

Minäpystyvyydellä tarkoitetaan omaa arviota siitä, miten pystyy suoriutumaan erilaisista tehtävistä. Siinä on aika paljon samaa kuin minäkäsityksessä (oma käsitys siitä, millainen minä olen), mutta minäpystyvyys tähtää enemmän tulevaisuuteen ja on paremmin sidoksissa asiaan ja kulloiseenkin tilanteeseen.

Pers homeessa nukkuja vetelee sikeitä niin tehokkaasti, että pienempi maanjäristyskään ei tätä herätä. Kokemukseni mukaan ainakin nuoret miehet pystyvät tähän, mutta kyllä vanhemmatkin oikeissa olosuhteissa nukkuvat tosi sikeästi. Mutta auttaako tuo univelkaan?

Tunnemme kaikki ihmisiä, jotka ovat onnistuneet muuttamaan elintapojaan, laihtuneet ja myös pysyneet saavutetuissa tuloksissa. Onnistujat voidaan jakaa kolmeen ryhmään, joilla tekemisen perusta, tapa ja tyyli vaihtelee. Alla oleva ryhmäjako on selvästi tunnistettavissa käytännön elämässä, mutta sillä on myös tieteellistä perustaa.

Katselin aktiivisuushärpäkkeeni raportista nukkumistietojani. Ensin tietysti piti synkronoida koko homma. Yhteys kun tahtoo aina välillä katketa ihan itsestään, mutta itsestään se ei kyllä palaudu.