Mikä auttaa turhaan murehtimiseen?

10.06.2023

Don´t worry, be happy. Helpommin sanottu kuin tehty.

Välistä sitä ajattelee, että murehtimisen määrä on jollain muotoa vakio. Sen ymmärtää, että suuret asiat valtaavat mielen. Mutta kun suuren murheen puuttuessa se pienikin alkaa pyöriä ajatuksissa ihan turhan suurella voimalla.

Olen usein pohtinut esimerkkinä lasten saamista ja "hankkimista". Tai lemmikkieläimen tai omakotitalon tai ihannetyöpaikan tavoittelua ja tavoitteeseen pääsemistä: Kovasti tahtoo jotain saavansa. On murheellista, jos haluamaansa ei saa. Ja jos sen jonkun sitten saa, murhe jatkuu toisessa muodossa.

Uusi tilanne tuo mukanaan toisenlaisia murehtimisen aiheita. Ollaan tilanteessa, että olisi syytä katsoa peiliin.

Kyllä kuulun itse näihin murehtijoihin. Ja olen opetellut muutaman konstin helpottamaan tilannetta. 

Opiskelu on antanut ahaa-elämyksiä. Näitä on tullut hyväksymis- ja omistautumisterapiaan tutustuessani. Samaten ratkaisukeskeisten työmenetelmien joukosta on löytynyt murheiden märehtijälle monta hyvää konstia.

On käynyt toisinkin päin: Arjessa opittu temppu on löytynyt teoriasta ja on ollut hauska huomata, että kirjasta opittu konsti toimii ihan oikeasti.

Olen tähän listannut muutamia kokeilemisen arvoisia keinoja. Ne ovat itsellänikin käytössä ja voin lämpimästi suositella.

Mikä auttaa turhaan murehtimiseen?

  1. Ihan ensimmäiseksi on hyvä muistuttaa itselleen, että se mitä tapahtuu, ei tule olemaan sitä mitä ajatuksissasi kehittelet. Vai onko joskus käynyt niin – ei ole. Mielikuvitus on aika poika keksimään huonoja vaihtoehtoja.
  2. Skaaloittaminen on sitä, että pohdit mielessäsi murehtimisen kohteesta sen pahimman mahdollisen lopputuloksen, kuinka pahimmoillaan voi tässä nyt käydä.
  3.  Sitten mieti mikä on tilanteeseen paras mahdollinen lopputulema. Nämä ääripäät laitat janan päihin ja pohdit, missä nyt oikeasti olet. Todennäköisesti siihen huonoon vaihtoehtoon on vielä tosi paljon matkaa
  4. Koeta elää nykyhetkessä: Nyt on kaikki hyvin. Kukaan ei ole sanonut sinulle että asiat ovat lopullisesti pielessä. Mitä tulevaisuus tuokaan, se jää nähtäväksi eikä sitä tarvitse miettiä nyt. Tätä käytän erityisesti, kun pohdin vanhaa koiraani ja sitä kuinkahan kauan se vielä köllöttelee vieressäni (ja levittelee punkkeja lakanoilleni), mutta toimii tämä isoissaki asioissa.

Täältä löydät lisää asiaa tietoisesta läsnäolosta: Miksi kannattaa olla tietoisesti läsnä? Vai pääseekö helpommalla, kun elää autopilotti päällä?

  1. Muistuta itseäsi olemaan kiitollinen siitä mitä sinulla nyt on. Vähän samaa kuin tuo edellinenkin kohta.
  2. On hyvä erottaa se, mitä voit tehdä asialle ja mitä et voi. Tee se, mitä voit ja loppu ei ole sinun vallassasi. Rauhoittaa, kun tietää tehneensä asian eteen parhaansa.
  3. Etsi siis se tapa, työ ja tehtävä, jonka voit tehdä ja hyväksy se, mihin et itse voi vaikuttaa. Semmoinen tekniikka kuin huolihetken pitäminen voi olla tässä avuksi. Huolihetkessä käytetään kynää ja paperia avuksi, mikä auttaa pitämään ajatukset asiassa.
  4. Tunnista huoliajatus: murehtiminen on ajatusprosessi, aivojen tekemää jäynää. Ajatusprosessi ei ole elettyä elämää. Voit sanoa ääneen, että minulla on nyt tämmöinen huoliajatus, mutta se on vain ajatus.
  5. Opettele rauhoittumaan ja rentoutumaan. Rauhallinen mieli auttaa käsittelemään stressaavia tilanteita fiksummin. Rentoutumista ja rauhoittumista pitää opetella silloin, kun jo on valmiiksi rauhallisella mielellä. Tämä sääntö pätee erityisesti yöllä murehtijoihin, sillä et voi olettaa osaavasi rentoutua aamuyöstä mustissa ajatuksissa, jos et sitä osaa päivälläkään.
  6. Lehdet virrassa on hyväksymis- ja omistautumisterapiasta tuttu harjoitus. Siinä käytetään mielikuvaa, jossa lasketaan huoliajatus lehdelle ja annetaan virran se viedä. Jos huoli palaa, seuraava lehti kehiin.
  7. Mennyt on mennyttä, siihen et kuitenkaan pysty enää vaikuttamaan. Se meni jo.
  8. Todellisuudessa toiset ihmiset eivät ajattele sinusta juuri mitään. Ei ainakaan mitään erityistä huonoa. Jokainen tallaa omia polkujaan ja that´s it. Jos joku sinua oikeasti aina moittii ja väheksyy, älä hakeudu hänen seuraansa. Rakenna hajurako.

Elämä opettaa meitä ihan huomaamatta, toivottavasti listassa oli jotain sinulle uutta, jotain mitä voit ensi kerralla kokeilla. Se,mikä auttaa turhaan murehtimiseen, on kuitenkin aika yksilöllistä. Kaikki konstit eivät sovi kaikille. 


Lopuksi hyväksi havaittuja voimalauseita takataskuun. Omiesi lisäksi.


  • Se mitä tapahtuu, ei ole sitä, mitä minä nyt kuvittelen. Ei koskaan ole
  • Oonko tämä pahin mitä voi tapahtua? Jos ei ole, huolen vakavuus ei ole äärimmäisen tapissa
  • Tee se, mitä voit ja täytyy. Silloin olet tehnyt parhaasi ja enempää ei tarvitse
  • Huomaa ajatuksesi: minulla on huoliajatus. Se ei ole sama kuin todellisuus.

Onko sinulla vielä joku erityinen konsti selvitä murheista? Vai harrastatko murehtimista ensinkään?


Tämäkin saattaa kiinnostaa sinua: Onko Sinulla näkökulman vaihtamisen taito? 

Yllä olevasta painikkeesta voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen aina kun uusi blogiteksti julkaistaan. En lähettele muita markkinointi- tai myyntiviestejä enkä tuki niillä sähköpostiasi 

Tykkään kovasti, jos jaat postauksen kavereillesikin. Alla olevat linkit auttavat jakamisessa: