tekstiä muokattu 7.10.2022, alkuperäinen julkaisu 10.6.2021
Uni ja Unettomuus
Koukussa ulkona nukkumiseen
Kannoin patjani parvekkeelle kesäkuun 10 päivä. Se on perinteisesti päivä, jonka jälkeen kesäkukat säilyvät pihalla paleltumatta. Ja niin pysyin minäkin lämpimänä aina tämän viikon alkupuolelle saakka, kunnes kesä vaihtui syksyyn kertalaakista.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä: päikkärit, päiväunet, tirsat, nokoset, torkut, nokkaunet, avainunet, voimatorkut, powernapit. Tuo viimeinen tulee englannin sanasta Power nap.
Mistä tiedät nukutko tarpeeksi?
Oletko pohtinut, kuinka paljon unta oikeasti tarvitset? Tarvitsetko 6, 8 vai 10 tuntia? Useimmat meistä tarvitsevat unta 8-10 tuntia välissä per yö. Todellisuudessa tuo tuntimäärä vaihtelee jossain 5-12 tunnin välissä.
Oletko jo kokeillut parvekkeella nukkumista?
Ulkona nukkuminen on nyt muotia. Yönsä voi viettää riippumatossa, teltassa, puiden välissä roikkuvassa Tentsile-teltassa, laavussa tai vaikka patjalla tai havuilla paljaan taivaan alla.
Oletko kokeillut pysäytyssanaa?
Kun on aivan väsynyt ja uupunut, mutta uni ei vaan tule. Kun tietää että huomenna on maanantain ja viikonloppu ohi. Kun herää aamuyöstä eikä pysty millään nukkumaan uudelleen -paitsi klo 4.45 - juuri vähän ennen kuin pitäisi nousta sängystä ylös.
Kun nukkuu jatkuvasti liian vähän, tulee väsyneeksi. Luulisi, että jokainen osaa tämän päätellä, mutta ei -suurimman osan meistä pitää sitä itse kokeilla. Niinpä sitten aamulla töihin lähtiessä on väsynyt olo ja silmät ristissä.
On yksilöllistä, nukkuuko paremmin sisällä vai ulkona. Jos nukut huonosti, kannattaa ehdottomasti kokeilla ulkona nukkumista. Eihän sitä muuten tiedä, eikä kokeilusta ole ainakaan haittaa. Muutama asia kannattaa kuitenkin ottaa heti alkuunsa huomioon.
Kun on kärsinyt unettomuudesta joskus tai pidempiaikaisesti, tietää että tilanne alkaa aika nopeasti harmittamaan. Ensin harmittaa ja sen jälkeen pelottaa. Pelottaa se, että ensi yönä ei ehkä saakaan nukuttua ja myös niitä seurauksia, joita nukkumattomuudesta on. Unettomuudesta aiheutuu stressiä. Ja oravanpyörä.
Sitä on taas näemmä valvottu!
Jaoin viime yönä väsyneet ja unettomat kolmeen ryhmään. Ensinnä on ihmiset, jotka eivät mene ajoissa nukkumaan. Uni jää liian lyhyeksi ja siksi päivällä ollaan väsyneitä. Tämän joukon on syytä tosissaan miettiä, haluaako olla väsynyt, vai kannattaisiko tehdä kaikkensa päästäkseen ajoissa nukkumaan. Oikeastaan ei siis ole kyse unettomuudesta tai...