Mikä on paras välipalaproteiini?

18.10.2021

  Joka aterialla pitäisi olla jotain proteiinia. Helpommin sanottu kuin tehty. Toisaalta liika on liikaa myös proteiinin kohdalla.

Järjestelin välipalat paremmuusjärjestykseen niiden sisältämän proteiinin, kaloreiden ja sokerin suhteen. Nämä kolme ovat niitä asioita, joita meikäläisen ikäisen mutsin on syytä tarkkailla.

Kirjoitin tähän postaukseen ensin asiaa proteiineista, "paremmuusjärjestys" löytyy videolta postauksen lopusta.

Proteiinin merkitys ruokavaliossa

Proteiini edistää lihasmassan kasvua ja säilymistä. Lisäksi se edistää luuston pysymistä normaalina. Näistä syistä erityisesti laihduttajan on syytä huolehtia riittävästä proteiinin saannista. Laihdutushommissa proteiinin kylläisyyttä tuova vaikutus on hyvä asia, sillä kylläisenä on helpompi vastustaa kiusausta syödä kaloripitoisia herkkuja.

Laihduttajien lisäksi lihaskuntoaan kasvattavat urheilijat ja myös kuntoilijat tarvitsevat riittävästi proteiinia. Sairaudesta tai leikkauksesta toipuvalle ruuan proteiini on tärkeää. Raskauden aikana sen saannista on luonnollisestikin huolehdittava.

Ja sitten on ikääntyvät. Riittävällä proteiinin saannilla hidastetaan rupsahtamista, lihasten katoamista ja kropan kuihtumista. Jätän ikääntyvän tarkemmin määrittelemättä, mutta ainakin rupsahdus alkaa vaania heti neljänkympin jälkeen. Eläkeikään ehtineillä proteiinin riittävä saanti on sitten jo todella tärkeää.

Helpoiten proteiinia saa lihasta, kalasta, kanasta, kananmunista ja maitovalmisteista. Kasvikunnan tuotteista pavut, soija, pähkinä ja siemenet sekä täysjyvävilja ovat hyviä proteiinin lähteitä. Monipuolinen ruokavalio siis kannattaa.

Netistä löytyy proteiinilaskureita -kannattaa käydä katsastamassa. Normaalisti aikuisen tarve on semmoiset 1.1-1.3 g painokiloa kohden. Satakiloinen tarvitsee siis noin 120 g proteiinia päivässä, 70 -kiloinen noin 90 grammaa.

Ylimäärästä ei ole hyötyä. Lihasten hyvinvointiin tarvitaan tietty määrä ja ylimenevä osa käytetään rasvakudoksen tekemiseen. Lihomiseen siis. Liika proteiini kuormittaa elimistöä, erityisesti maksaa ja munuaisia. Sokeriaineenvaihdunta voi häiriintyä, voi tulla sydän- ja verisuonisairauden oireita. Lisäksi ruokavalin kokonaisuus vääristyy, jos proteiiniruokia syödään liikaa.

Tässä taannoin, toipuessani leikkauksesta, aloin syödä proteiinivälipaloja. Yhden päivässä, en sen enempää sitä sorttia. Olen suunnannut kaupan maitotiskille ja mitä isompi kauppa, sitä enemmän on tarjontaa. Näyttää olevan selvästikin markkinarako tällä tuotteella.

Aikani söin sitä yhtä ja samaa -eri makuisena tosin. Sitten suuntasin lähikaupan sijasta suurempaan markettiin ja keräsin kärryyni vähän kaikkia proteiinivälipaloilta vaikuttavia tuotteita. Ja niitähän riitti. Kassan täti katsoi vähän hitaasti, kun latasin ostokset kassalle. Ja jätin sentään suuren osan vielä ostamatta.

Kotona nostin satsin pöydälle ja aloin laittamaan tuotteita ns. paremmuusjärjestykseen.

Katsoin seuraavat asiat:

  • kotimaisuus
  • proteiinipitoisuus
  • kalorit
  • sokeri

Homma ei ollut ihan helppo. Mielenkiintoinen kylläkin ja löysin selvät suosikkini. Nyt kun olen myös syönyt ostamani tuotteet, täytyy myöntää maullakin olevan merkitystä. Onneksi valitsemiini tuotteisiin osui ne hyvänmakuiset.

Tee sinäkin sama homma: Valitse kaupasta niitä tuotteita, joita nyt jo käytät tai joiden luulisit olevan hyviä. Ja sitten kotona tarkistat mitä tuli ostettua. Ajan kanssa, lukulasit päässä ja taskulaskin kädessä. Saatat yllättyä.

Mikä on paras välipalaproteiini? 

Jos koit tämän hyödylliseksi, niin jaa eteenpäin: