Tiesitkö nämä kaksi asiaa vaihdevuosista?

14.05.2021

Vaihdevuosiin liittyen oli kaksi asiaa, jotka tulivat minulle yllätyksenä tai niin sanotusti puun takaa. Olisi pitänyt tietää - ja tiesinkin, mutta en uskonut.

Ensinnäkin nuorena ajattelin, että ajanjakso koskee vanhoja naisia. Sittemmin olen huomannut, että vaihdevuosien ja vanhuuden välissä on paljon vuosia, paremminkin vuosikymmeniä. Sitten ajattelin, että peace of cake, kyllähän tämä tästä. Turhaa vouhotusta. Kunnes huomasi eläväni keskellä sesonkia.

Toinen asia mitä en myöskään uskonut oli se, että vaihdevuosiin pitää valmistautua. Viisaasti ennakoida. Miksi näin? Se selviää alempaa.

Miksi vaihdevuodet koskevat meitä jokaista?

Vaihdevuosien aikana munasarjojen toiminta hiipuu ja lopulta sammuu. Kun kuukautiset ovat olleet poissa vuoden, puhutaan menopaussista. Kuukautiset päättyvät suurimmalla osalla jossain 45-55 ikävuoden välissä. Suomessa keskimäärin 51-vuotiaana.

On myös niitä naisia, joilla menopaussia on vaikea määrittää. Jos kuukautiset ovat olleet pois jo pitkään esim. hormonikierukan, kohdun tai munasarjojen poiston tai joidenkin lääkehoitojen seurauksena, voidaan joutua turvautumaan laboratoriomittauksiin. Tosin tällä tiedolla ei useinkaan olen niin väliä. Oireista huomaa missä mennään ja onnellinen se, joka ei huomaa.

Vaihdevuosioireet voivat alkaa jo ennen kuukautisten poisjääntiä, usein ne ovat pahimmillaan 1-2 vuotta kuukautisten päättymisen jälkeen. Tyypillisin oire on yöhikoilu. Hikeä riittää vaihtelevasti 2-7 vuotta, joillakin kaksikymmentä vuotta. Lohdutukseksi voi todeta, että satavuotiailla sitä ei enää esiinny.

Vaihdevuosioireita ja niiden ilmenemismuotoja on tietysti tutkittu, niin kuin kaikkea muutakin. On todettu, että oireet kestävät kauemmin niillä, joilla ne alkavat aikaisemmin. Tupakoinnin on huomattu aikaistavan vaihdevuosien alkamista.

Vaihdevuosien alkamisikä on jossain määrin myös perinnöllistä: miten on ollut äidillä, siten myös tyttärellä. Jotkut sairaudet tai lääkehoidot voivat aikaistaa vaihdevuosia tai saada ne alkamaan kertarysäyksellä.

Vaihdevuosioireet liittyvät estrogeenituotannon vähenemiseen ja tämän myötä tehokkaimmin oireita voidaan hoitaa juurikin estrogeenikorvaushoidolla. Jos asia olisi näin helppo, tällä olisi kokonaan hoidettu pois päiväjärjestyksestä kuumat aallot, yöhikoilu, huono nukkuminen, vitutus ja ärtyisyys, selkä- ja nivelkivut, lihassäryt, ihon ja kaikkien ruumiin reikien kuivuminen, virtsatieinfektiot, virtsankarkailu, tihentynyt virtsaamistarve, emätintulehdukset, yhdyntäkivut, seksuaalinen haluttomuus, rintojen arkuus, masentuneisuus, päänsärky ja migreenin lisääntyminen, hiusten harveneminen. Ja mitä vielä muuta?

Pidemmällä aikavälillä vaihdevuosien jälkeen uhkaa mm. luun haurastuminen, sydän- ja verisuonitaudit, muistin heikkeneminen. Nämä ovat seurausta hormonitoiminnan muuttumisesta, mutta miksei niitä voi ajatella myös luonnollisena seurauksena sille, että ihminen vanhenee? Siis kroppa vanhenee, mutta ei välttämättä mieli.

Mitä vaihdevuosien aikana sitten oikeasti muuttuu?

Vaihdevuosien alkamisen jälkeen paino nousee keskimäärin puoli kiloa vuodessa. Viiden vuoden kuluttua voi huomata olevansa 5-10 kiloa pulskemmassa kunnossa. Myös kehon koostumus muuttuu siten, että lihakset alkavat surkastua ja muuttua rasvaksi. 

Reisi ja perslihakset kutistuvat ja vatsaan alkaa kertyä rasvaa. Tämä kaikki tapahtuisi ilman vaihdevuosiakin, mutta hormonitoiminnan ja aineenvaihdunnan muutokset nopeuttavat muutosta. Näistä on lupa syyttää aineenvaihduntaa.

Elämäkin muuttuu. Työ- ja perhe-elämä haastavat viisikymppistä, mutta kiireen luonne muuttuu. Kotihommat ja myös arkiliikunta vähentyvät siihen verrattuna, mitä oli 10-15 vuotta aiemmin.

Päivän työt alkavat vähitellen verottaa voimia enemmän kuin ennen. Iltaisin varta vasten lenkille lähteminen vaatii luonnetta. Huomaamatta kaikkinainen liikkuminen vähenee ja kiusaus jäädä paikoilleen kasvaa. 

Nivelrikko voi pahentua vaihdevuosien aikaan, vaikka varmaa tutkimustietoa tästä ei olekaan. Nivelvaivat voivat muutenkin lisääntyä syystä tai toisesta. Vaihdevuosiin ne saattavat liittyä ainakin osittain, sillä osa kokee hormonikorvaushoidon helpottavan nivelvaivoja.

Ajanjaksoon liitetään myös lihaskipuja ja niveljäykkyyttä. Lisääntyneiden lihas- ja nivelvaivojen taustalla saattaa vaikuttaa myös estrogeenin vähenemisen yhteys kivun kokemiseen. Tiedetään nimittäin, että kun estrogeeniä on vähän, krooninen kipu tuntuu voimakkaampana.

Yleisin ja myös tunnetuin oire on kuumat aallot. Ruumiinlämpötermostaatti alkaa prakaamaan. Hikeä pukkaa pitkin päivää ja aamuyöllä. Naama punoittaa ja sydän tykyttää. Ei saa nukuttua, koska pitää heitellä peitettä pois. Hikoilun aikana ruumiinlämpö sitten taas laskee ja tulee vilu. Nämä kaksi asiaa kun yhdistää, niin yläkroppa on aivan hiessä ja varpaat jäässä. 

Kun vaihtaa keskellä yötä lakanoita, virkistyy varmasti. Yöllinen ahdistus ja sydämentykytys kuuluu vaihdevuosioireisiin nekin. Ei ihme, jos väsyttää aamulla, päivällä ja illalla.

Tutkimuksissa on havaittu yleisesti enemmän vaihdevuosioireita niillä, joilla on ylipainoa. Suomalaisessa tutkimuksessa ylipainoisilla on raportoitu gynekologisia ja vasomotorisia (kuumat aallot, tykyttely, hikoilu, ihon punoitus) oireita enemmän kuin normaalipainoisilla. 

Laihtuminen (jos on, mistä laihduttaa) ja vyötärönympäryksen pienenemien onkin todettu vähentävän vaihdevuosioireita. Mutta tämä ei ole nopea apu

Miksi vaihdevuosia pitää ennakoida?

Jo ennen vaihdevuosia on paikallaan miettiä elämäntapojaan. Jos jatkaa samoilla syömis- ja liikkumistavoillaan, painoa alkaa kertyä itsestään. Kevyempi ruokavalio ja säännöllinen liikunta auttavat painon lisäksi mielialaan, nukkumiseen, lihas- ja nivelvaivoihin - johtuivat ne sitten mistä tahansa.

Uusien tapojen opetteleminen ja juurruttaminen eivät tapahdu hetkessä. Siksi pitäisi aloittaa jo hyvissä ajoin. Elämäntavat kannattaa olla valmiiksi kunnossa, jos myrsky iskee. Vaihdevuosissa tarvitaan myös nautiskelua, löysäilyä ja itsestä tykkäämistä. Niiden seuraukset eivät näy vaaálla, niveljäykkyytenä tai huonona omatuntona, jos kokonaisuus on pääosin kunnossa.

Elintapojaan voi muuttaa terveellisemmiksi koska vaan, mutta elintaparemontti pahimpien vaivojen kanssa kamppaillessa on paljon hankalampaa kuin etukäteen tehtynä.

Elämäntapamuutoksesta voit lukea lisää täältä:Nämä viisi asiaa on oltava kunnossa, kun muuttaa elämäntapojaan!

Kaikki ei sentään ole vaihdevuosien syytä

Täytyy muistaa, että elämään kuuluu kaikenlaista. Eikä ihan kaikki johdu hormoneistakaan. Niin elämässä kuin kropassakin kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos nukut huonosti, olet päivisin väsynyt etkä jaksa keskittyä. Muisti pätkii, lähimmäiset ärsyttää. Pienemmästäkin vastoinkäymisestä päreet palaa - semmoisesta, mikä ennen ei tuntunut missään.

Mutta palaako päreesi siitä, että olet vaihdevuosissa vai siitä, että olet yliväsynyt? Kuka osaisi sanoa mikä prosentti vitutuksesta johtuu hormonin puutteesta, mikä huonosta nukkumisesta, mikä nivelsäryistä, mikä liian paljosta työmäärästä, mikä perheessä asuvista teineistä, mikä omien vanhempien lisääntyneestä avuntarpeesta, mikä pihalla pörräävistä mopoista?

Vaihdevuosioireita on monenlaisia ja jokaisella meistä ne ovat ihan omanlaisiaan. Joskus vaihdevuodet ovat "roskakoridiagnoosi". Jos olet SEN ikäinen, vähän kaikki vaivat johtuvat iästä. Eikä siinä mitään, tosiasia.

Mutta jos vaivat työnnetään tähän "koriin" heti alkuunsa, ilman tutkimista, voi vakavampi tai muutoin hoidettavissa oleva sairaus jäädä huomaamatta tai ainakin diagnoosin saaminen viivästyy turhaan. Kannattaa siis pitää puolensa ja luottaa itseensä. Olla sitkeä ja hakea apua vaivoihinsa, kunnes sitä saa tai syy oikeasti selviää.

Paska homma nämä vaihdevuodet, mutta minkäs teet. Jos saisi elää omissa oloissaan ja tehdä mitä tahtoo. Jos vaatteet venyisivät aina tarpeen mukaan. Jos suklaasta saisi kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Mutta kun haluaa olla sosiaalinen ja käydä töissä. Haluaa pystyä liikkumaan, tehdä mukavia asioita ja olla elämässä kiinni. Kun pitää herätä aamulla aikaisin ja olla virkeä päivällä. Pitää muistaa sen tuhannen asiaa ja oppia koko ajan uutta.

Konsteja onneksi sentään on näihinkin kiusoihin ja tarpeisiin. Listaan seuraavaan postaukseen kokeiltuja ja hyväksi havaittuja konsteja niille, joille ei korvaushoito sovi. Ja myös niille, joille sopii. Nyt on lähdettävä lenkille.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Näillä vinkeillä selviät vaihdevuosista järjissäsi

Yllä olevasta painikkeesta voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen aina kun uusi blogi julkaistaan.    

Lähteitä:

J.Moilanen.,AM. Aalto., E. Hemminki.,AR. Aro., J.Raitanen.,R.Luoto. 2010. Prevalence of menopause symptoms and their association with lifestyle among Finnish middle-aged women. Maturitas 67(4):368-374

SR.Davis., C. Castelo-Branco.,P. Chedraui., MA. Lumsden., RE. Nappi., D. Shab. and p.Villaseca. 2012. Understanding weight gain at menopause. Climacteric 15(5):419-429

R.C.Thurston, H.Joffe.,2011 Vasomotor Symptoms and Menopause: Findings from the Study of Women's Health across the Nation. Obstetrics and Gynecology Clinics of North America. Volume 38, Issue 3, September 2011, Pages 489-501

EB.Gold., B. Sternfeld.,JL. Kelsey., C. Brown., C. Mouton., N. Reame., L. Salamone. and R. Stellato. 2000. Relation of demographic and lifestyle factors to symptoms in a multi-racial/ ethnic population of women 40-55 years of age. Am J Epidemiol 152(5):463-473

Jos koit tämän hyödylliseksi, niin jaa postaus eteenpäin: