Tietoisen syömisen harjoitus konvehtirasian avulla

02.12.2021

Onko tullut vetäistyä karkkipussi tai keksipaketti tyhjäksi ilman, että olet huomannut mitään edes syöneesi? Vasta sitten olet havahtunut, kun pussi on tyhjä, on ällö olo ja vatsaa pullottaa.

Oletko tullut töistä suurin piirtein kaikkesi antaneena, istahtanut keittiön pöydän ääreen kahville lukemaan päivän uutisia. Samalla käsi käy ja lappaa suuhun juuri sitä herkullista, mitä ensin sattuu löytymään. Suu, vatsa, käsi ja aivot kaikki eri aaltopituuksilla.

Tai onko ollut töiden jälkeen kiire kauppaan ja harrastuskuljetuksiin? Olet kyllä ruokkinut lapset, mutta itse et ole ehtinyt istumaan pöydän ääreen. Olet säntäillyt edes takaisin pitkin huushollia ja nappaillut suuhusi mitä nyt vaan äkkiä ehtii.

Entä onko ollut tapana napata take away kahvi lennosta? Hotkaista se ilman sen isompia nautintoja. Toki verenkiertoon siirtyy tarvittava kofeiinin näinkin. Ja kone on jaksanut taas pyöriä.

Minulle on käynyt noita edellä mainittuja montakin kertaa. Toki elämä muuttuu ja töiden jälkeen ei ole enää kiire soittotunneille. Muutenkin olen parantanut tapojani ja edellä mainitut hommat harventuneet.

Viikko sitten kirjoitin asiaa tietoisesta läsnäolosta. Tällä kertaa valotan tietoisen syömisen käsitettä ja opetan, miten konvehtirasian avulla sitä pystyy harjoittelemaan.

Miksi tietoinen syöminen on tärkeää osata

Tietoinen läsnäolo, tietoinen syöminen sekä itsensä hyväksyminen ja joustava suhtautumien elämään kulkevat käsi kädessä. Jos osaat ajatella elämästä joustavasti, syöminenkin sujuu samalla otteella. Samoin kuin tietoista läsnäoloa, myös tietoista syömistä voit opetella.

Kun tietoisessa läsnäolossa keskityt kulloiseenkin hetkeen ja ympäröivään maailmaan, tietoisessa syömisessä huomiosi on ruuassa ja syömistapahtumassa.

Tietoisen syömisen avulla pystyt tekemään päätöksiä omaan ruokailukäyttäytymiseesi liittyen. Opit tunnistamaan kylläisyyden ja nälän tunteet. Kun huomaat, koska omalla kohdallasi onkin kyse tunnesyömisestä eikä nälästä, olet ottanut jo ison askeleen kohti tietoisen syömisen taitoa.

Kun seuraat luonnollista nälän tunnetta, löydät samalla itsellesi sopivan ateriarytmin. Turha naposteleminen ja jatkuva syöminen jää pois. Painonhallinta helpottuu siinä sivussa.

Samoin ateriakoko tuppaa pienenemään ja epäterveellisten ruokien tilalle tuleekin valittua parempia vaihtoehtoja. Vähän kuin itsestään. Ja joka päivä

Myös ruuansulatus ja vatsan toiminta tykkää tietoisesta syömisetä. Kun pureskelet ruuan rauhassa ja kunnolla, mahalaukun entsyymit ehtivät mukaan sulattamaan ruokaa. Ilmavaivat ja vatsan turvotus vähenee.

Vähitellen alat suhtautua ruokailuun ja syömisiin joustavammalla otteella. Turha tiukkapipoisuus jää pois. Ja tuosta turhasta rajoittamistahan ei seuraa muuta kuin repsahduksia ja pahaa mieltä.

Tästä voit lukea lisää tietoisesta läsnäolosta: Miksi kannattaa olla tietoisesti läsnä? Vai pääseekö helpommalla, kun elää autopilotti päällä?

Miten tietoinen syöminen tapahtuu?

Tietoisessa syömisessä hyödynnetään kaikkia aisteja. Ruokaa katsotaan, tuoksutellaan, tunnustellaan suutuntumaa. Kuunnellaan miltä syöminen kuulostaa. Rauhoitetaan mieli, keskitytään hetkeen ja syömistilanteeseen.

  1. Pysähdy hetkeksi. Jätä muut hommat sikseen ja keskity vain ruokailuun. Mieti onko pikku- vai kiljuva nälkä? Vai onko nälkä ollenkaan? Jos onkin kyse tunnesyömisestä, huomaa ja tunnista sekin.
  2. Katso ja tuoksuttele ruokaa lautasella. Näyttääkö hyvältä, miltä tuoksuu? Miten olet ruuan lautasellesi lastannut? Minkä väristä ruoka on? Pureskele jokainen suupala rauhassa, huomaa miltä ruoka tuntuu ja maistuu.
  3. Kiire ja hotkiminen pitää unohtaa. Kun olet nielaissut, laske ruokailuvälineet hetkeksi alas, hengitä rauhassa ja vasta sen jälkeen ota uusi suupala.
  4. Kun se määrä on syöty, mitä alun perin ajattelitkin, mieti hetken aikaa miltä maistui. Miltä tuntuu, onko vatsa täynnä, tuliko ruuasta hyvä mieli? Nauti ruuasta ja ruokahetkestä. Nauti pienestäkin ruokamäärästä: yhdestäkin lakupötköstä voi nauttia, ei tarvitse syödä kolmea peräkkäin.

Huomaa tilanteet, jolloin syömisesi ei ole tietoista. Aiheuttaako kiire tai väsymys riskitilanteita? Tuleeko tehtyä heräteostoksia, jos menet nälkäisenä kauppaan? Onko paha juttu, jos mieliherkkuasi löytyy kotoa? Itseään ei kannata houkutella kiusaukseen, vaan tässä kohtaa kannattaa toimia jo ennaltaehkäisevästi.

Täältä voit lukea lisää joustavasta syömisotteesta: Kasvisten syönti ja muutkin terveelliset elämäntavat onnistuvat parhaiten löysin rantein, ilman turhaa säätämistä ja vaa´an kanssa heilumista.

Tietoisen syömisen harjoitus konvehtirasian avulla

Paljon käytetty tietoisen syömisen harjoitus on rusinan syöminen: sitä pitää ensin katsella, tunnustella, haistella, nuolaista ja maistaa, pureskella kunnolla ja aistia suutuntumaa. Ja vasta lopuksi nielaista ja yrittää aistia sekin, mikä tunne tulee vatsaan.

Hyvä harjoitus, toimii myös suklaanpalalla. Pienellä suklaapalalla.

Nyt ennen joulua sopii tehdä tuota edellä olevaa harjoitusta. Mutta joulunpyhinä aion ainakin itse tehostaa harjoittelua. Kaikki kehiin ja tehot irti -periaatteella.

Tähän tarvitaan rasiallinen konvehteja. Fazerin tai Pandan sopivat oikein hyvin. Juhlapöydän konvehdit ovat erityisen hyviä, koska niissä on pahanmakuisia sattumia joukossa.

Tietoisen syömisen harjoitus alkaa repimällä rasian päällä oleva muovi pois huolellisesti ja hitaasti. Ei saa raastaa eikä riuhtoa.

Sen jälkeen avaa kansi ja poista ylimääräiset paperiset suojakerrokset. Vie roskat roskiin, äläkä jätä pöydälle lojumaan.

Sitten alat tutkia, mitä kaikkia makuja olisi tarjolla. Miltä palat näyttävät, miltä tuoksuvat. Laita hyvää musiikkia soimaan. Asetu retkottamaan nojatuoliin tai sohvalle. Rasia syliin tai vatsan päälle. Kuinka vaan parempi on.

Suklaat syödään tarkassa paremmuusjärjestyksessä. Nautiskellen, yksi kerrallaan, hitaasti. Huomaa jälkimaku ja pidä taukoa ennen kuin otat seuraavan palan. Harkitse tarkkaan, mikä voisi olla se seuraava.

Ja kas - ennen kuin ensimmäinen kerros on edes kunnolla puolivälissä, voikin pitää taukoa. Joissain tapauksissa voi vaikka säästää loput seuraavaan kertaan. Ainakin alimman kerroksen voi säästää myöhempään harjoitukseen.

Tällä konstin ei siis tarvitse vetää kaikkia kerralla napaansa. Hyvä olo, hyvä maku ja hyvä mieli tulevat aikaisemmin (hotkimallahan ne eivät tule lopultakaan). Sen sijaan voi saada hyvinkin puolitettua napaansa ahdettujen suklaiden määrän. Samalla kalorimäärä puolittuu ja itselle tulee voittajan fiilis.

Toimii tämä varmasti vihreillä kuulilla ja englantilaisilla lakritseillakin. Ei ole mitään syytä, ettei toimisi.

Toivotankin sitten vaan hyvää Joulun aikaa ja hyviä harjoituksia!

Jos tämä on mielestäsi kokeilemisen arvoinen vinkki, jaa ystävällesikin: