Kun uni ei tule – parhaat keinot häätää Nukkumatti

05.05.2023

Ihmisen mieli on kummallinen. Vaikka hyvin tietää omakohtaisen uhan vaikkapa diabeteksen puhkeamiselle lähivuosina, ei siltikään edes yritä petrata elintapojaan. Ei vaikka lääkäri on vakavalla naamalla tähän kehottanut.

Vaikka tietää liiallisen istumisen tappavan, silti sitä vaan istuu päivät pitkät persiillään ja kuvittelee tunnin lenkin kumoavan uhkatilanteen. Joku toinen pössyttelee tupakkaa, vaikka ihan satavarmasti tietää, että ei pitäisi.

Työssäni olen huomannut senkin, että nykyään on muotia kulkea päivät väsymyksestä zombina. Hyvin tietäen, että iltaisin pitäisi mennä ajoissa nukkumaan, mutta niin ei vaan tule tehtyä.

Tai sitten haalitaan niin paljon hommia, että nukkumaan ei vaan ehdi. Ja luullaan, että maailma tulee valmiiksi omalla tekemisellä. Ei tule.

Tästä suivaantuneena päätin koota neljä parasta konstia, joilla pystyt häätämään Nukkumatin makuuhuoneestasi. Pelottelemaan koko ukkelin unihiekkapusseineen, niin ettei se puoleen vuoteen uskalla lähestyä sinua.

Uni ei tule - Parhaat ja nopeimmat keinot häätää Nukkumatti

1. Kofeiini

  • Ihan ylivertainen keino on lipittää kahvia. Monta kuppia, jotka oikeasti ovat mukeja. Ainakin kuusi mukillista päivässä pitää juoda, joillekin heikommille yksilöille voi tosin yksikin jo riittää.

Osa kahvin juonnista kannattaa keskittää iltapäivään ja iltaan, vaikka aamupäivisin nautittu kahvikin pelottaa Nukkumattia. Kofeiini säilyy elimistössä useita tunteja ja tästä syystä aamutankkaus vaikuttaa vielä illallakin.

Väliin voi vedellä cola- ja/tai energiajuomia. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kofeiinipitoisuudeltaan yksi tölkki näitä vastaa yhtä kahvikupillista. (tosi nyrkkisääntö, mutta kumminkin…). Mieluummin keinomakeutettuja versioita, sillä jos sairastaa tietämättään esidiabetesta, voi liiallinen verensokerin nousu ikävästi väsyttää.

Jos ei tykkää kahvista tai tölkkijuomista, voi juoda teetä. Siinäkin on kofeiinia, myös vihreässä ja valkoisessa teessä, vaikka toisin usein luullaan.

Teen kofeiinipitoisuutteen vaikuttaa mm. korjuuolosuhteet ja se, mistä osista tee on valmistettu. Niitä asioita ei taas pysty arvioimaan pussin kyljestä, joten teen lipittäminen toimii kuten kahvikin: mitä enemmän ja mitä myöhempään illalla, sen parempi.

Ihan kaikkia kofeiini ei väsytä, ei ainakaan kohtuumäärin nautittuna. Suosittelen kuitenkin testaamaan tätä keinoa ja tekemäänkin se huolella – on hyvin todennäköistä, että tämä kuitenkin auttaa.

2. Älylaitteet

  • Viime vuosina unettomuutta on pystytty hyvin edistämää tietotekniikan avulla. Iltaisin kannattaa katsella tablettia, läppäriä tai oikein kunnon isoa näyttöä. Yhtä hyvin toimii myös puhelin.

Näyttöjen sininen valo sotkee kivasti melatoniinin tuotantoa ja siinä samalla koko vuorokausirytmisi. Tämän vuoksi treenaamalla iltaisin älylaitteiden räpläämistä, pystyy häätämään Nukkumatin pidemmäksikin aikaa.

On hyvä tietää, että Nukkumatti pelkää kaikkea valoisaa. Sitä ei pysty hämäämään laittamalla älylaitteisiin sinisen valon suodattimen päälle.

Älylaitteissa on valon lisäksi toinenkin hyvä puoli. Nukkumatti pelkää jännittäviä ja pelottavia videoita. Keskustelupalstojen lukeminen on tehokasta, vielä parempi jos kirjoittelet sinne nokkelia kommentteja.

Yllättävää kyllä, ystävällismielinen chattailu tai tekstailu ystävien kanssa toimii sekin hyvin unen häätäjänä.

3. Vähäinen liikunta

  • Vietä rauhallinen päivä, pysy sisällä ja vältä kaikenlaista fyysistä rasitusta. Jos on pakko tehdä töitä, etätyöt ovat hyvä juttu: vähän taukoja, paljon istumista.

Töissä on eduksi kiire ja paine, joita Nukkumatti kammoaa. Jos vielä töitä on niin paljon, että joudut venyttämään päivää etkä sittenkään saa kaikkea tehtyä, niin aina parempi.

Jos ei ole töitä, niin koko päivän voi vaihdellen lukea, katsella televisiota tai kutoa sukkaa. Verhoja ei kannata avata, ei ainakaan ennen iltaa.

Liikuntaa kannattaa välttää, etteivät solusi väsy liikkuessa ja treenatessa. Onneksi pelkkä aivotyö harvoin väsyttää kroppaasi riittävästi. Paljon liikkuvia auttaa elimistön ajautuminen ylikierroksille, joka karkottaa kivasti unta sekin.

4. Törpöttely

  • Yllättävää kyllä, Nukkumatti pelkää alkoholia. Erityisesti tissuttelusta se ei tykkää.

Yksi tai kaksi annosta alkoholia voi antaa rentouttavan tunteen ja uni ikään kuin tulee helpommin.

Tosiasiassa alkoholi kumoaa melatoniinin vaikutusta ja muuttaa unta keveämmäksi.

Kun Nukkumatti haistaa alkoholin hajun makuuhuoneessa, hän käyttää huonompilaatuista unihiekkaa. Navetan takaa kerättyä.

Unesta tulee pinnallista ja heräät aamuyöllä, eikä kunnon uni enää tule. Siinäkin tapauksessa, että luulet nukkuneesi hyvin, virkistäviä syvän unen jaksoja ei yöhösi sisälly.

Yksi yö silloin tällöin ei muuta unirytmiäsi, mutta kokeilepa tissutella useampana iltana viikossa – pidemmällä aikavälillä muutut ihan varmasti väsyneeksi (sekä turvonneeksi ja masentuneeksi).

Ryypiskelystä ei tässä yhteydessä sen enempää. Siitä ei tykkää kukaan, ei myöskään Nukkumatti.

Parhaaseen tulokseen pääset yhdistämällä edellä mainituista kohdat 1 -3.

Tuota neljättä keinoa ei sivuvaikutusten vuoksi voi suositella edes kokeilemaan. Lisäsin sen tähän listaan ihan vaan, koska tiedän sen valitettavan suosituksi.

Yllä oleviin tekemisiin pystyt itse vaikuttamaan, mutta Nukkumatti pelkää muitakin asioita ja unihiekalle voi  tulla immuuniksi.

Kun uni ei tule, sitä sotkemassa voi olla esimerkiksi huolet ja murheet, opittu unettomuuden pelko, rentoutumistaitojen puute sekä monet sairaudet.

Ongelman muuttuessa monimutkaisemmaksi voidaan tarvita hoitotoimia parantamaan unta. Silloin alkaakin kahvi, älylaitteet, vähäinen liikkuminen ja iltahömpsy olla siitä helpommasta päästä hoitaa homma kuntoon. Ja joka tapauksessa ne on ensin hoidettava pois häiritsemästä. 

Lisää uniasioista voit lukea täältä Unettomuus ja uni. Mitä jokaisen on hyvä tietää.

Yllä olevasta painikkeesta voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen aina kun uusi blogi julkaistaan. En lähettele muita markkinointi- tai myyntiviestejä enkä tuki niillä sähköpostiasi.

Tykkään kovasti, jos jaat postauksen kavereillesikin. Alla olevat linkit auttavat jakamisessa: