Aika ja muoti muuttaa painonhallintaa

29.12.2020

Nuorena ja innokkaana aloitin painonhallintaryhmien pitämisen, kansalaisopiston opettajana tuolloin. Viime vuosituhannella...

Näin jälkeenpäin ajatellen homma oli aika simppeliä, tuolloin nimittäin oli olemassa Kelan tekemiä malliruokavalioita, ei tarvinnut kuin syödä niiden mukaan. Viikon joka päivälle oli lueteltu ateriat, ruuat ja annoskoot - ei muuta kuin siitä toteuttamaan. Ohjaaja sanoi asian, kurssilainen kuunteli ja toteutti. Minkäänlainen soveltaminen  ei juuri kuulunut asiaa - ruoka-allergiatkin olvt tuohon aikaan nykyistä paljon harvinaisempia. Kuuliaiset laihtuivat kilon ja kaksi viikossa. Luokan edessä puntaroitiin ja kaikki hurrasivat. Vähemmän kuuliaiset jättivät kurssin kesken. 

Sitten tuli aika, jolloin laskettiin pisteitä ja annoksia. Oli painonvartijoita ja  annostaulukoita, mutta ruokavaliossa sentään enemmän liukumavaraa. Kurssille osallistuivat ne, jotka olivat tarkoilla ruokavalio-ohjeilla laihtuneet ja sen jälkeen palanneet vanhoihin mittoihinsa korkojen kera.  Taas kuuliaisemmat laihtuivat kilon ja kaksi viikossa. Vaaka oli luokan edessä ja vähemmän kuuliaiset jättivät kurssin kesken.  

Tälle vuosituhannelle tultaessa huomattiin, että näissä asioissa hoppu ei ole hyväksi, vaan pitää kiiruhtaa hitaasti. Hitaasti, mutta varmasti.  Huomattiin, että kun laituu kovalla rytinällä, rasvan lisäksi katoaa lihakset. Tuli Pieni Päätös Päivässä ja puheita elämäntapamuutoksesta. Liikunnan merkitys alettiin huomata, ei pelkästään kalorinkuluttajana vaan lihasten ylläpitäjänä. Huomattiin, että saavutetut tulokset pysyvät paremmin niillä, joilla liikunta jää osaksi elämää. Taas kuuliaiset laihtuivat, hiukan hitaammin tosin. Osalle elämäntapamuutos jäi pysyväksi, osa ilmoittautui uudelleen samalle kurssille. 

Enää kursseilla ei ole opettajaa, vaan ohjaaja, valmentaja tai koutsi. Oikeastaan ei ole enää kurssejakaan, on henkilökohtisia projekteja. Suunnitelmista keskustellaan, vaihtoehtoja vertaillaan ja puntaroidaan.  Elintapamuutoksen taustalle tarvitaan edelleen  oma motivaatio muuttua ja muuttaa tapojaan. Nykyaikaa on se, että nämä muutokseen tähtäävät henkilökohtaiset projektit alkavat jo motivaation etsimisellä tai ainakin  sen vahvistamisella.  Prosessin  edetessä siirrytään  suunnitelmien tekemisen kautta itse toteutukseen. 

Nykyään painotetaan pysyviä muutoksia, jokaisen omaan arkeen sopia ja sellaisia, joita voi jatkaa lopun elämää. On huomattu, että asioihin pitää osata suhtautua joustavasti ja itsestään kannattaa tykätä. Ihan kaiken pohjalla on itselle tärkeät asiat ja oma arvomaailma - motivaatio nimittäin lähtee sieltä. 

Niin oli ennen, nyt on nyt. Viisaammaksi on maailma muuttunut.