Herkullinen Partasutipiirakka. Gluteeniton kaiken lisäksi.

19.08.2021

Tässä kevätpuolella päätin höynäyttää isäntää syöttämällä hänelle salaa parsakaalia. Kun se muka ei suoranaisesti ole edes ihmisen ruokaa eikä syötäväksi tarkoitettua.

Ketunhäntä kainalossa tein parsakaalista pihvejä ja sinne upposi. Kuulemma ihan syötävää tuli, vaikkei oikeita lihapullia voitakaan. 

Googlettelin keväällä reseptejä ja sen jälkeen on facepookkini ja kaikki muutkin kanavat olleet täynnä jos vaikka mitä parsakaalireseptejä. Vähän sama juttu, kun googlailin naapurin uuden auton hintaluokkaa. Sen jälkeen on tippunut automainosta parsakalireseptien sekaan. Vaikka en ole edes kiinnostunut autoista.

Uutta autoa en sattuneesta syystä ole ostanut, mutta parskaalipiirakkaa kokeilin. Tuli oikein hyvää, olen tehnyt sitä useammankin kerran. Vaihdoin kyllä osan partasuteista kukkakaaliin, eikä hullumpi idea ollutkaan. Lisäksi piirakkaa syödessäni tajusin sen olevan gluteenitonta. Plussaa niille, joille viljat ei sovi.

Herkullinen partasutipiirakka

Pohja:
140 g murustettuja parsakaalin kukintoja
200 g perunaraastetta
120 g juustoraastetta
1/4 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
Päälle:
5 munaa
¼ tl mustapippuria
½ tl suolaa
1 tomaatti
1 (suippo)paprika
70 g parsakaalia tai kukkakaalia
2 rkl smetanaa/ranskankermaa
1 sipuli

Pohjan aineet pyttyyn ja sekaisin. Yleensä en ole kovin tarkka ainesosien määrän kanssa, mutta nyt käytin oikein vaakaa. Lähinnä kyllä siksi, että edes sinne päin menisi kohdalleen. Varsinkin perunan paino oli vaikea arvioida.

Parsakaalini painoi kaiken kaikkiaan 250 g. Kukintosilppu vähän vajaat tuon toivotun 140 g ja lopun kaalin laitoin päälliseen painosta välittämättä. Ei tullut katastrofia.

Pohjan aineet siis sekaisin ja sen jälkeen seos painellaan voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Päällistä varten vatkataan munat rikki, lisätään suola ja pippuri. Sen jälkeen kaikki muut aineet silputtuna. Sotku sekaisin ja kaadetaan se piirakkapohjan päälle.

Uunissa 180 astetta semmoiset 35 min.


Netistä esiin poksahtanut alkuperäinen resepti oli tätä nykyajan tekniikkaa:  Ei enää luetella ainesosia allekkain, kuten ennen vanhaan, vaan katsellaan videolta koko prosessi. Ei sen puoleen, helppohan sitä on katsoa ja näkee samalla, onko leipurilla karvaiset tai ryppyiset kädet. Tosin näillä seikoilla ei lopputuloksen kannalta ole mitään merkitystä.

Kyseisen reseptin kohdalla lisähaastetta toi se, että oli ruotsinkielinen. Pärjäsin kuitenkin ilman googlen sanakirjaa. Kuvat auttoivat.

Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Siinä on alussa toinen herkullinen parsakaalihomma, sekin kannattaaa  kokeilla: https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=1012141969589629 

Partasutipihvit, jotka myös on hyvää. Löytyy täältä: Miten saada mies syömään kasviksia.

Kiitos, kun jaat ystävillesi: