Hyväksytkö kehosi sellaisena kuin se on?

06.02.2022

Viimevuotisille talvihousuille oli kaapissa tapahtunut taas jotain. Eivät sentään isommin olleet kutistuneet, mutta kummallisesti vetoketjusta oli tullut liukas. Muutaman kerran yllätin itseni kulkemassa vetoketju puolitiessä. Haittaa kummasti pulkalla laskemista, kun menee lunta housuihin.

Housujen kiristys johtuu vyötärömakkaroista. Niihinkin on olemassa konstinsa, sillä ainakin minun facebooktililleni on alkanut virrata sponsoroituja mainoksia piukentavista alusasuista. Spantseista -vai miksi niitä nyt sanotaan. Ei sen puoleen, aion tästä vielä niitäkin kokeilla. Heti ensi kesänä.

Edellä mainittu pohdiskelu liittyy käsitykseeni omasta kehostani. Mitä mieltä olen siitä itse ja hyväksynkö sen, mitä peilistä näkyy?

Hyväksytkö kehosi sellaisena kuin se on?

Kun vanhenee ja maailma kolhii, arvot alkavat vaihtaa järjestystä. Terveys ja hyvä kunto, kyky liikkua ja pystyä tekemään haluamiaan asioita alkaa mennä suurimpien kauneusihanteiden ohi.

Oman hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin tärkeää, että arvostat ja tykkäät omasta kehostasi. Kokonaisvaltainen hyvä olo, terveelliset elämäntavat ja mukavat ihmissuhteet riippuvat siitä, kuinka sinut olet itsesi kansa.

Huonot kohdat saavat helposti turhan suuria mittasuhteita. Pömpöttävä vatsa, liian pienet tai suuret tissit, ruma arpi, suorat/kiharat/ohuet/pliisun väriset hiukset jne. korostuvat omassa mielessä.  Samalla kertaa, kun tuo tietty asia harmittaa, on monta muuta hyvää, jotka jäävät huomaamatta. Jokaisessa kehossa on paljon hyvää, varmasti enemmän hyvää kuin huonoa. 

Ja tästä tulee se ansa, mihin helposti lankeaa: Jos et tykkää itsestäsi tai kehostasi, puhut sille rumasti. Kun surkuttelet jotain omasta mielestään huonosti olevaa asiaa, johan se painuu korviesi väliin etkä kohta enää muuta näekään. Vaarana on, että ajattelet itsestäsi kokonaisuutena negatiiviseen sävyyn.

Jos et tykkää itsestäsi, tulee haasteita elintapamuutosta tehdessäsi. Terveelliset elämäntavat, liikkuminen ja oikeanlainen syöminen onnistuvat alkuunsa, mutta vastoinkäymiset kaatavat hyvän alun: eihän ole mitään järkeä nähdä vaivaa ja hikoilla, kun ruma kohta itsessä ei kuitenkaan lähde pois.

Ajatellessasi itsestäsi negatiiviseen sävyyn, muutut luovuttajaksi ja pyörit negatiivisuuden kehässä. Orvanpyörä vaan kiihtyy sitä mukaan kun vahvistat negatiivisia ajatuksia itsestäsi.

Omaa tapaansa ajatella voi muuttaa

Kun tietoisesti pyrit muuttamaan ajatuksiasi sallivampaan suuntaan, ihan ensimmäiseksi kannattaa muistaa tämä totuus: Sitä, mikä peilikuvassasi sinua harmittaa, ei muut todenköisesti edes huomaa. Tai jos huomaavat, vähät välittävät. Sillä muut tuijottavat  vain omaa napaansa - kuten sinä itsekin teet.

Tekee hyvää etsiä itsestään kauniita kohtia. Niitä on varmasti, kun alkaa asiaa pohtia. Yksi toimiva harjoitus tähän on sellainen, että menet kaikessa rauhassa peilin eteen seisomaan ja alat tarkastella hyviä ja kauniita kohtia vartalostasi. Niitä nimittäin löytyy, kun ei kiinnitä kaikkea huomiota siihen sinua harmittavaan kohtaan. Jatkoksi voit vielä pohtia, miten löytämiäsi hyviä kohtia voisi enemmän korostaa.

Oman kehomielikuvansa muokkaamiseksi sallivammaksi kaikkien apukonstien käyttö on sallittua. Jos tahtoo kunnon tissivaon, niin sopivat rintsikat kehiin tai parempi proteesi. Vuosirenkaat vyötäröltä on aina saanut kurottua tiukaksi, jos vaan tahtoo. Sukkahousuilla takamuskin nousee. Meikillä saa piiloon aika paljon ja sitä mitä ei saa, niin antaa olla.

Itse aion tällä kertaa arvostaa itseäni ostamalla isommat housut ja liikkumalla niiden kanssa niin paljon, että kohta menee vanhojen housujen vetskari taas kiinni. Taikka sitten ei mene, mutta mitäs siitä ja lumitöihin menen kuitenkin.

Täältä löytyy juttua joustavasta suhtautumisesta itseensä: Kasvisten syönti ja muutkin terveelliset elämäntavat onnistuvat parhaiten löysin rantein, ilman turhaa säätämistä ja vaa´an kanssa heilumista.

Tämä teksti liippaa käsitettä kehopositiivisuus. Jos kiinnostuit, käy lukemassa lisää Syömishäiriöliiton sivuilta https://syomishairioliitto.fi/ajankohtaista/kehopositiivisuus-on-tasa-arvo-ja-ihmisoikeuskysymys

Kiitos, kun jaat ystävällesikin: