Jääkaapinsiivoussoppa

05.03.2021

Lapsuudessani lihakeittoa sanottiin perunasopaksi. Jotain vastaavaa ajattelin tehdä samalla kun siivoan jääkaappia. Hävikki kun on paha juttu, aina ollut ja nykyään erityisesti.

Otin viiden litran kattilan, koska näissä soppa-asioissa ei alussa voi koskaan tietää, kuin korkeita kattilanreunoja tarvitaan.

Kuorin ja paloittelin aika pieniksi paloiksi:

  • 5-6 kananmunankokoista perunaa. Lukumäärä jäi tarkasti laskematta
  • yksi aika iso bataatti
  • nyrkin kokoinen lantun puolikas
  • palsternakka. Mitähän varten senkin olin ostanut? Kokoa vaikea arvioida, mutta euron se oli maksanut
  • pari porkkanaa, kolmas oli jo pilalla

Kaikki aineet kiehuvaan veteen, mukaan heitin minun tasoiseni kokin salaisen aseen, kaksi kasvisliemikuutiota. Tuohon vesimäärään olisi sopinut enemmänkin, mutta ei tässä sentään suolalla aleta juhlimaan.

Isäntä oli saanut joululahjaksi pari purkkia riistanötköttiä. Minä en näistä lihasäilykkeistä erikoisemmin ymmärrä mitään, paitsi että soppa on niille ainoa käyttömahdollisuus. Retkeilijät saattavat olla asiasta toista mieltä. Säilykkeen siis kuutioin joukkoon siinä vaiheessa, kun kasvikset olivat melkein kypsiä. Nötköttipurkissa olevan liemen ja rasvan kaadoin tyhjään maitopurkkiin ja roskiin. Kompostiin olisi mennyt muuten, mutta siellä sattui viime pakkasilla ikävä toimintaan vaikuttava prosessihäiriö.

Suolaa lisäsin tässä vaiheessa ihan vähän. Kokonaisia pippureita olisin laittanut myös, mutta olivat päässeet loppumaan. Maustehyllyssä oli sen sijaan parin ruokalusikallisen verran paahdettua sipulirouhetta. Taas saa ihmetellä, miksi sitäkin olen ostanut, mutta nyt ne meni soppakattilaan. Viimeistä käyttöpäivää en pussin kyljestä tarkistanut.

Jos olisi ollut persiljaa, olisin viimeistellyt sillä keitoksen. Vaan ei ollut. Lopputulos ei nyt ihan mikään suuri gurmee ollut, mutta ihan syötävää. Hiukan vinkeän näköistä, todennäköisesti koska bataatti oli hajonnut liemeen. Kolme päivää me sitä isännän kanssa lusikoitiin ja jäi vielä koirallekin annos.