Kerrankin melkein onnistui - Nötköttipitsa

19.03.2021

Isäntä sai ennen joulua lahjaksi muutaman lihasäilykepurkin. Joista minä en ymmärrä yhtään mitään. Sianrasvasäilykkeestä tein soosin l. kastikkeen purkin kyljessä olevan ohjeen mukaan. Lisäsin siis lihan joukkoon 2 dl vettä ja kiehautin ja kas, lihapalat kelluivat rasva-vesiliemessä. Söimme sitä hiljaisuuden vallitessa, kunnes vävypoika kohteliaasti kiitti hyvästä ruuasta. Siitä ilostuneena lahjoitin loput sianlihanötkötit tyttären perheelle. Voivat toistekin nauttia hyvästä ruuasta.

Metsäriistasäilykkeestä tein lihakeiton - mielestäni ainoa sopiva paikka kyseiselle lihavalmisteelle. Mutta edelleen yksi purkki pyöri keittiön kaapissa. Ja sitten yhtenä hetkenä päätin väsätä siitä pitsan.

Otin reseptin omasta päästäni, ja vielä jäi jäljellekin.

2 dl vettä
½ tl suolaa
25 g kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Taikinan teossa ei mitään kommervenkkejä: kaikki aineet hurautetaan kädenlämpöiseen veteen ja sekaisin.

Kohtuullisen nostatuksen jälkeen kaulitsin kaksi pyöreää pitsapohjaa, toisen laitoin kuumennetulle pitsakivelle uunipellille ja toinen jäi odottamaan vuoroaan leivinpöydälle. Pohjan päälle lurautin vähän ketsuppia, koska ei sattunut olemaan mitään tomaattijuttuja ostettuna. Siihen päälle paloiteltu nötkötti, sipulirenkaita runsaasti, pienennettyjä ananaspaloja, runsaasti Aurajuustomurua sekä pitsamaustetta ja mitä-sattui-olemaan juustoraastetta. Ja tuote uuniin.

Viksuna tyttönä päätin kasata toisen kappaleen valmiiksi sillä aikaa, kun paistoin ensimmäistä. Ajattelin liuútta sen paistinlastan avulla pitsakiven päälle, sitten kun sen vuoro tulee. No - siinä kävi sitten hiukan väärin, koska päälliset olivat kostuttaneet taikinapohjan ja kun vielä pitsakivi oli kuuma, niin eihän se minnekään siirtynyt. Peltikin oli kuuma, ettei siihen voinut edes käsin koskea. Muurinpohjapannun lastalla sain sen jotenkin siirtymään ihan vain todetakseni tehneeni pitsapallon. Mutta kun laittaa hyviä aineita leipomukseen, niin hyväähän siitä väkisin tulee.

Söimme pitsan ja pallon isännän kanssa hyvällä ruokahalulla. Metsäriistanötkötti tosiaan sopii pitsaan, nyt pitää vaan hankkia sitä jostain lisää.