Laihduttaminen teoriasta käytäntöön

07.07.2023

Alkuperäinen juttu julkaistu 1.2021. Sitä täydennetty 7.7.2023

Tunnet varmasti jonkun ihmisen, joka on onnistunut muuttamaan elintapojaan. Laihduttanut, alkanut liikkumaan ja myös pitänyt uudet tapansa. 

Muutoksen tekeminen onnistuu yksinkin,  mutta usein tarvitaan avuksi tsemppaajaa, valmentajaa, ystävää tai kokemusasiantuntijaa -siis toista ihmistä. 

Kerron tässä postauksesta näistä onnistujista ja miten tuo  temppu tehdään.  

Miten elintapamuutos onnistuu?

Onnistujat voidaan jakaa kolmeen ryhmään, joilla tekemisen perusta, tapa ja tyyli vaihtelee. Alla oleva ryhmäjako on selvästi tunnistettavissa käytännön elämässä, mutta sillä on myös tieteellistä perustaa.

  • Ensimmäisenä ryhmänä sellaiset, jotka yksinkertaisesti päättävät tehdä pieniä (tai joskus isoja) hyviä päätöksiä ruokavalion ja liikunnan suhteen.

Nämä ihmiset tarvitsevat sen jonkun alkusysäyksen, ja sitten mennään. Vaikka hyvissä päätöksissä pysyminen ei aina ole helppoa, he huomaavat lisääntyneen liikunnan ja parempien ruokavalintojen tuomat hyödyt ja ammentavat niistä lisää motivaatiota. 

He lisäävät tietoista syömistä ja sitä kautta muuttavat syömiskäyttäytymistään. Tähän ryhmään kuuluvat katsovat myönteisesti tulevaisuuteen ja elämään yleensä. Myös sosiaalinen tuki on näille muutoksen tekijöille tärkeä voimanlähde ja keino pysyä valitulla tiellä.

Alkuun päästyä elämäntapamuutos etenee varmasti kuin juna. Vauhti vaan tahtoo kiihtyä helposti liian kovaksi ja valmentajan pitääkin alkumatkasta vahtia, etteivät he tipahda vauhdin hurmassa raiteelta.

Mitä pidempään he jatkavat, sitä varmemmin pääsevät tavoitteeseensa. Jos he vielä osaavat hiljentää reippaan alkuvauhdin tasaisen tappavaan menoon, maaliin pääsy on varma.

Täältä voit lukea lisää motivaatiosta: Terveellinen elämä edellyttää motivaatiota. Näin lisäät omaa sisäistä motivaatiotasi.

  • Sitten on muutoksen tekijöitä, jotka vaativat päätöksilleen enemmän taustatyötä. Heidän pitää ensin opetella tiedostamaan tunteitaan ja päästämään irti negatiivisista ajatuksista. Pitää hyväksyä asiat, joihin ei voi itse vaikuttaa. 

Negatiiviset tapahtumat aiheuttavat tunnesyömistä ja repsahduksista selviäminen on paljon vaikeampaa kuin ensimmäiseen ryhmään kuuluvilla. 

Näillä ihmisillä on usein takanaan epäonnistuneiden yritysten ja huonommuuden tunteiden jatkuvasti pyörivä kehä. Pienet, hyvät päätökset toimivat kyllä hetken aikaa, mutta homma kaatuu liian usein joustamattomuuden puutteeseen ja itsesyytöksiin.

Tällainen muutoksen tekijä ikään kuin haahuilee asemalla. Hän tarvitsee opastusta oikean junan löytämisessä. Alkumatka menee joustavampaa asennetta, tietoisuustaitoja ja hyväksyntää opetellessa ja vasta tämän jälkeen matka pääsee kunnolla vauhtiin. 

Usein tällaisen muutoksen tekijän taustatyöhön kuuluu myös lääkärissä käynti, mahdollisten sairauksien poissulku tai niiden hyvä hoito. Elintapamuutokseen kuuluvaa painon pudotusta voi auttaa lääkeen ja oikeanlaisen motivoinin yhditelmällä - tälle ryhmälle sopiva tuki voi löytyäkin sitä kautta. 

Vaivannäkö palkitaan siis tähänkin ryhmään kuuluvilla, mutta alkuvalmistelut vaativat enemmän työtä kuin edellisellä "pienen päätöksen " -porukalla.

  • Jotta asia ei olisi näin helppoa, on kolmaskin ryhmä. Heillä on piirteitä molemmista edellisistä ja vielä jotain omiakin.

Näillä muutosmatkan alku voi olla helppo ja näyttää hyvältä, mutta sitten tulee vastoinkäyminen tai tärkeämpää tekemistä. Tähän joukkoon kuuluva voi olla sekä myönteinen että itsekriittinen yhtä aikaa ja vuoron perää. 

Siinä kuin ykkösryhmän joukon pitää varoa alun liian kovaa vauhtia, tämän ryhmän on tarkkailtava pinnan alle painettuja, käsittelemistä vaativia haasteita. Valmentajan tehtävä on vahtia missä mennään ja tarjota kulloiseenkin hetkeen parhaiten sopivaa apua - ja osata annostella se sopiviin annoksiin.

Nämä muutosmaatkaajat ovat malttamattomia ja lähtevät kokeilemaan kaikkea. He hyppäävät ensimmäiseen sopivaan junaan ja vaihtavat seuraavalla asemalla - tai jäävät asemaravintolaan jätskille. 

Kun heidät saa pysymään junassa, kaikki on hyvin. Sivukoukkausten määrä voi olla lukuisa ja vauhti nykiä, mutta perille he pääsevät siinä kuin muutkin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: 5 keinoa pitää elämäntavat terveellisinä

Meitä on siis joka junaan ja tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan eri reittejä. Mutta jokainen voi onnistua, vaikka vauhti vaihteleekin. 

Täältä löytyy vinkkejä painonhallinta-asioihin: Miksi laihdutus kannattaa vaihtaa painonhallintaan?

Jos laihduttajatyypit kiinnostavat enemmän, katso aiheesta tehty Ulla-Maija Ojan  gradu. https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/73426/URN%3aNBN%3afi%3ajyu-202012287358.pdf?sequence=1&isAllowed=y.  

Yllä olevasta painikkeesta voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen aina kun uusi blogi julkaistaan. Sitä tapahtuu 1-3 kertaa kuukaudessa. En lähettele muita markkinointi- tai myyntiviestejä enkä tuki niillä sähköpostiasi.

Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään. Tykkään kovasti, jos jaat postauksen kavereillesikin. Alla olevat linkit auttavat jakamisessa: