Makkaratortilla

08.04.2021

Voi perseensuti. Mammalla oli tapana sanoa tuo sana, kun asiat eivät menneet niin kuin hän oli suunnitellut. En tiedä mitä perseensuti tarkoittaa, mutta mieleeni se nyt tuli.

Keitin vapaapäivän aamuna vähän parempaa kahvia ja nautiskelin siitä sekä eilisestä Avotakasta kaikessa rauhassa. Isäntä istui pöydän toisella puolen. Lopulta oli pakko kysyä, etteikö olisi jo syytä lähteä töihin siitä. No ei kuulemma, oli vapaapäivä. Justiinsa, voi perseensuti.

Olin suunnitellut tekeväni koko päivän vapaapäiväjuttuja kaikessa rauhassa. Niihin ei kuulu ruuanlaitto, koska se ei ole millään lailla himohommaani. Lounaakseni olin piilottanut jääkaapin vihanneslaatikkoon pätkän Metsärannan jalopätkää (ainoa hyvä lenkkimakkara, jonka tiedän). Oli tarkoitus kuorruttaa se runsaalla sinapilla ja syödä eilisen salaatin kanssa.

Soveltamaan sitten. Pääsiäisenä olin tehnyt pojille yhtenä iltana tortillamakkaroita, siitä tuo jalopätkäkin oli jäänyt. Kolme ylijäänyttä tortillalättyä olin käärinyt tuorekelmuun vastaisen varalta. Siinä olkoon tämän päivän lounas.

Tortillarullat:

Lenkkimakkaraa
Tortilloita
Kurkkusalaattia
Koskenlaskijajuustoa
Juustoraastetta

Levitin lätyt pöydälle, kuorin lenkkimakkaran ja annoin kuoret koiralle. Makkara pitkittäin kahteen osaan ja viipaleet tortillalätyn keskelle jonoon. Pakkasessa oli nakkipaketti pahanpäivän varalle, siitä sulatin nakkeja ja asettelin ne kahden muun tortillakuoren keskelle. Kurkkusalaatti oli tietysti loppunut pääsiäisenä, mutta jääkaapista löytyi maustekurkkupurkin jämät. Pienensin hiukan kurkkuviipaleita ja sain purkista omenahillopurkin ensi syksylle. Kurkut makkaroiden päälle.

Koskenlaskija oli tietysti myös loppu, mutta laitoin fetajuustokuutioita tilalle. Tai salaattijuustoa, jos tarkkoja ollaan. En suosittele, vaikka näytti samalta kuin Koskenlaskija, niin ei sulanut uunissa. Olisi ollut viisaampaa laittaa juustoraatetta tortillan sisään.

Sitten lättyrät rullalle, vuokaan ja juustoraastetta päälle. Vuoka puuhellan uuniin epämääräiseen lämpötilaan epämääräiseksi ajaksi, eli kunnes juusto suli ja näytti hyvältä.

Ei sitten muuta kuin eiliset salaatit kylkeen ja syömään. Hyvää oli. Tämä resepti on kyllä luottoresepti, kun pitää ruokkia nälkäisiä poikia nopeasti. En tiedä, mistä olen sen alun perin bongannut - arvatenkaan en ole itse keksinyt. Että semmoinen vapaapäivä, mutta tulipa reseptiaihe pyytämättä.