Mämminäkkäri - pääsiäisen hittituote. Ehkä ei enää ensi vuonna.

26.03.2021

Isäntä on ostanut meille mämmiä jo joulusta alkaen. Sitä alkaa ilmestyä jääkaappiin heti, kun kauppiaat alkavat kantaa ylivuotisia varastoja uudelleen myyntiin. Sitä sitten syövät joka ilta koiran kanssa. Minä syön oman annokseni vasta pääsiäisenä.

Sattuipa sitten osumaan silmiini mämmisiemennäkkärin ohje. On kuulema tämän pääsiäisen hitti. Pakkohan sitä sitten oli kokeilla.

  • 4 dl erilaisia siemeniä: auringonkukan-, seesamin- ja unikonsiemenet voi käyttää sellaiseen. Kurpitsansiemenet ja pähkinät kannattaa rouhia pienemmiksi monitoimikoneella.
  • 2½ dl mämmiä
  • ½-1 dl vettä

Pinnalle

  • suolaa myllystä rouhittuna

Ohje oli minulle sopiva: kaikki aineet kippoon ja sekaisin. Kaapista löytyi seesaminsiemeniä, kurpitsansiemeniä sekä isännän joululahjaksi saamia maapähkinöitä. Survaisin perintöMoulinexilla pähkinät ja kurpitsansiemenet pieneksi, meni oikeastaan jauhoksi, mutta en jäänyt sitä suremaan. Tuli kaksi desiä kurpitsaa, yksi pähkinöitä ja yksi seesaminsiemeniä.

Mämmi oisi pitänyt mitata desilitroina, siis tunkea ensin desin mittaan ja sitten kaapia pois. En viitsinyt, vaan lusikoin mielestäni vastaavan määrän tavaraa siementen päälle. Vesimäärän mittasin tarkalleen reseptissä olevan ohjeen puoliväliin, 0.75 dl.

Sen jälkeen levittelin taikinan uunipellille, tasoitin ja leikkasin pitsaleikkurilla paloiksi. Suolamyllyä ei minulla ole, mutta otin merisuolaa ruokalusikallisen verran kippoon ja survoin perunamuusinuijalla pienemmäksi. Tätä sitten riputtelin taikinan päälle. En tosin laittanut koko ruokalusikallista, ehkä 1/3 riitti.

Ohjeen mukaan vedin leivinpaperin pelliltä uuniritilälle ja tuote uuniin 150 astetta ja 45 min. Paistumisen ajan valitsimme isännän kanssa tapetteja keittiön seinään. Siinä touhussa aika vierähtikin mukavasti, ihan siihen saakka, kun uunista alkoi nousta sinistä sauhua. Ihan vähän vaan, mutta ohuemmat taikinakohdat olivat muuttuneet hiukan tummanhiveiksi.

Mielestäni tämä pääsiäisen hittileivonnainen on kyllä ylimainostettu tuote. Pojan mielestä maistui palaneelle. Omasta mielestäni maistu maltaalle ja isännän mielestä pilasin mämmin. Koira ylenkatsoi. Ei mene jatkoon.

Alkuperäinen resepti tässä: https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/kokkaa/niksit/paasiaisen-yllatyshitti-mamminakkari-nappaa-tasta-ohje