Millainen on riittävän pieni tavoite

24.01.2022

Elämäntapamuutosta suunnitellessasi ensimmäinen tehtävä on tavoitteen asettelu. Suurille suunnitelmille suuri tavoite ja pienille pieni.

Voit savuttaa suurenkin tavoitteen, kunhan sinulla on motivaatio kohdillaan, ympäristön tuki ja tehtynä hyvä suunnitelma välitavoitteineen. Tässä postauksessa keskityn kuitenkin meihin pienen tavoitteen ihmisiin.

Meillä on elämäntavoissamme jo paljon terveellistä, mutta parannettavaakin löytyy. Paino tahtoo nousta kilon tai pari vuosivauhdilla. Niin hitaasti, että sitä ei oikeastaan huomaa muuten kuin alkukesästä ja alkutalvesta, kun edellisvuoden vaatteet hiukan kiristävät.

Jäsenetkin tahtovat vähän kangistua, mutta sitähän nyt ei huomaa juuri mistään. Liikuntakerrat jäävät salakavalasti vähän harvemmiksi ja kurjalla säällä ei viitsi lähteä ulos - jos ei ole koiraa, mutta onneksi nekin tottuvat lyhyisiin lenkkeihin.

Jossain kohtaa sitten menee hermo ja syntyy päätös elämäntapamuutoksesta. Joka alkaa hyvin ja loppuu kuin kanan lento. Koska tavoite oli liian suuri.

Saatat olla kiinnostunut myös tästä: Nämä viisi asiaa on oltava kunnossa, kun muuttaa elämäntapojaan!

Millainen on riittävän pieni tavoite?

Meillä on taipumus yliarvioida kykymme. Kun vatsa täynnä suunnittelee syömisen vähentämistä, on helppo kuvitella seuraavassa hetkessä ohittavansa kaikki herkullinen ruoka. Mutta muutaman tunnin kuluttua nälkäisenä tilanne onkin toinen.

Samalla tavalla kuvittelemme, että pystymme vetämään joka päivä kymmenen kilometrin kävelylenkin, käymään viisi kertaa viikossa kuntosalilla, joka toinen päivä uimassa tai jotain muuta lennokasta. Ja kyllähän me pystymmekin, mutta kuinka kauan - kun pitäisi jatkaa tätä loppuelämä.

Totuus o kuitenkin, että tavoite saavutetaan hitaasti ja varmasti, askel kerrallaan. Siksi sen pitää olla riittävän pieni. Että jaksaa

  • Riittävän pieni tavoite on selvästi määritelty.

Nyt ei kelpaa mikään ympäripyöreä, kuten "parempi kunto" tai "syön enemmän kasviksia joka päivä". Määrittelyyn tarvitaan konkreettiset sanat, mitat ja määrä. Esimerkiksi: " Käyn kolme kertaa viikossa puolen tunnin lenkillä. Voin vaihdella päiviä, mutta tavoite on maanantai, keskiviikko ja lauantai. " tai "lisään päivittäiseen ruokavaliooni vähintään kaksi hedelmää"

  • Riittävän pieni tavoite on saavutettavissa oleva:

Tavoite uuden toiminnan suhteen pitää määritellä niin vaatimattomaksi, että varmasti pystyy sen tekemään. Jos askelmittarisi näyttää tällä hetkellä keskimäärin 3000 askelta päivässä, on turha tavoitella 10 000 askelta joka päivä. Viikon päästä viimeistään olet harmistunut itseesi, pari päivää vielä ja päätät lopettaa koko homman.

Päättäessäsi kerätä päivässä 500 tai 1000 askelta nykymäärää enemmän, pystyt saavuttaman tavoitteesi. Kun kaksi viikkoa on mennyt isommalla määrällä, voit lisätä tavoitteeseen vähän lisää. Kahden viikon jaksoissa, askel kerrallaan kohti tavoitetta. Onnistuu!

Ruokavalion muuttaminen terveellisemmäksi toimii samalla tavalla. On vaikea muuttaa ateriarytminsä ja ruokavalion sisältö samalla kertaa. Yhtä lailla näissäkin edetään pieni muutos kerrallaan, ensin toinen ja sitten toinen. Kun olet yhden muutoksen oppinut ja harjoitellut ainakin kaksi viikkoa, voit ottaa uuden haasteen.

  • Riittävän pieni tavoite on mitattavissa oleva.

Samalla, kun päätät muuttaa toimintatapojasi, mieti valmiiksi, miten varmennat onnistumisesi. Askelmittari antaa lukemia, joita on helppo vertailla. Kauppareissulla voi ostaa juuri tarvitsemansa määrän hedelmiä. Jääkaapista/keittiön pöydältä voit tarkistaa, pääsikö satsi pilaantumaan ennen seuraavaa kauppapäivää.

Aktiivisuuranneke kertoo, menitkö nukkumaan siihen aikaan, kun olet tavoitteeksi asettanut. Suunnitellut lenkkipäivät voit merkata kalenteriisi. Ruksi päälle, kun lenkki toteutui. Jälkikäteen on helppo tarkistaa, kuinka hyvin tavoite on toteutunut.

  • Riittävän pieni tavoite joustaa tarvittaessa

Ihan kaikista viimeksi tarvitaan joustavuutta. Joustavuutta elämää ja itseään kohtaan. Jos kaikesta varautumisesta huolimatta suunnitelma osoittautuu liian vaativaksi, tee uudelleenarvio. Ihmisen on lupa muuttaa suunnitelmaa ja tavoitetta.

Askel kerrallaan, tavoite kerrallaan, saavutat suuren tavoitteen. Kunhan et jää tuleen makaamaan. 


Jos tästä oli sinulle hyötyä, jaa ystävällesikin: