Minkälainen terveyden lukutaito Sinulla on?

03.12.2022

Terveyden lukutaito tai voidaan puhua myös terveysosaamisesta, otettiin käsitteenä käyttöön -70 luvulla. Ilmiötä lähdettiin aluksi tutkimaan Yhdysvalloissa ja Kanadassa, mutta nykyään siitä ollaan kiinnostuneita ympäri maailmaa. Eikä vähiten täällä Euroopassa.

Englannin kielinen termi on Health literacy, tarkkaa suomenkielistä vastinetta on ollut ehkä vähän vaikea keksiä, mutta terveysasioiden osaamisesta tässä kuitenkin on kyse.

Terveysosaaminen on kansalaistaito, jota opetetaan jo pikkulapselle kotona. Preppaus jatkuu päiväkodissa ja lisää oppia tulee koulussa aina lukion terveystiedon tunteja myöden. Tässä valossa saakin ihmetellä, miksi terveysosaamisen taso vaihtelee niin paljon eri ihmisillä.

Tämmöinen aikuinen ihminen ei juuri terveysosaamista edes ajattele. Se on vähän kuin itsestäänselvyys, yleissivistykseen rakennettu. Osa elämää.

Tässä jutussa käytän termejä "terveyden lukutaito" ja "terveysosaaminen" sikin sokin. Ne tarkoittavat samaa asiaa kumpikin. 

Terveysosaaminen ei ole itsestäänselvyys

Terveysosaaminen on muutakin kuin kykyä lukea esitteitä ja varata vastaanottoaikoja. Vaikka näitäkin se toki on.

Terveyden lukutaito on hyvän terveyden yksi lähtökohta. Terveysosaaminen näkyy yksilön taitona ja haluna huolehtia omasta terveydestään. Se on kykyä hyödyntää eri lähteistä saatavaa terveystietoa. Terveyden lukutaito on myös kykyä erottaa oikea tieto väärästä informaatiosta - ja tätä taitoa tarvitaankin nykypäivänä aina vaan enemmän.

Kun on tutkittu iäkkäiden ihmisten terveyskäyttäytymistä, on huomattu, että hyvät terveysosaajat ovat fyysisesti aktiivisempia, he voivat paremmin ja he arvioivat oman terveytensä paremmaksi kuin huonot taidot omaavat ikäisensä.

On myös huomattu, että hyvä terveysosaaminen merkitsee paremman elämänlaadun kokemuksen lisäksi pienempää sairastumisriskiä kakkostyypin diabetekseen, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Englannin kansanterveysraportin (2015) mukaan huono terveysosaaminen ennustaa huonoa ruokavaliota, tupakointia ja liikkumattomuutta. Tutkimuksessa huomattiin myös, että tiettyjä pitkäaikaissairauksia (mm. masennusta, diabetesta ja sydän-, munuais- ja tuki- ja liikuntaelinsairauksia) sairastavilla on todennäköisemmin myös heikko terveysosaaminen.

Sosioekonomisella asemalla ja koulutuksella on huomattu olevan merkitystä, sillä hyvä taloudellinen asema ja korkea koulutustaso parantaa terveysosaamista. Sekin on tutkimuksissa huomattu, että ikä ei määritä osaamisen tasoa - tämän suhteen ei siis ole tyhmistymistä odotettavissa.

Huono terveysosaaminen näkyy runsaana terveyspalveluiden käyttönä ja saman ihmisen useana perussairautena. Toki tutkimuksissa tarkastellaan asioita väestötasolla, eikä huomioida yksittäisen ihmisen huonoa tuuria sairastua hoitoa vaativaan sairauteen.

Jos siis sairastuu ja joutuu asioimaan terveydenhuollossa useamman kerran, se ei välttämättä tarkoita, etteikö ymmärtäisi terveysasioista yhtikäs mitään. Eikä sitä asioiden ymmärtämistä katsota palkkakuitistakaan.

Terveysosaamisen/terveyden lukutaidon osa-alueet:

Terveyden lukutaito jaotellaan viiteen osa-alueeseen. Näistä voit sitten miettiä oletko hyvä kaikissa ja olisiko jossakin kohtaa parannettavaa. Ja kun kerran henki vielä pihisee, niin aivan surkea et voi olla missään.

1. Tiedot

Terveyteen liittyviä asioita aloitetaan opettamaan jo vauvoille: Esimerkiksi silloin, kun hammasharja työnnetään suuhun, vaikka ei vielä hampaitakaan ole. Siitä sitten jatkuu käsien pesulla, nenän niistämisellä ja hihaan yskimisellä. Koulussa opetus ja valistus jatkuu.

Terveydenhuollon ammattilaiset opastavat ja kansalaisjärjestöt järjestävät kampanjoita. Tiedotusvälineillä on tiedon jakamisessa oma merkittävä roolinsa. Ja jos ei mikään riitä, uteliaimmat jatkavat yliopistoon oppiakseen aiheesta mahdollisimman paljon.

2. Taidot

Taitojenkin kohdalla opetus alkaa jo kotoa. On tärkeää oppia huolehtimaan hygieniasta, siivotakin pitää osata ja laittaa (tai ainakin valita) terveellistä ruokaa. Liikenteessä pitää osata toimia, selvitä hengissä ja olla satuttamatta muita. On myös sellaisia tarpeellisia terveystaitoja kuin rentoutuminen, lepääminen ja sosiaalisessa elämässä selviäminen.

3. Itsetuntemus

Tämä menee jo vähän vaikeammaksi, mutta ihan välttämätöntä on oppia tunnistamaan oman kehonsa viestejä: Esimerkiksi sellaisia kuin väsymys, stressi, uupumus, päänsärky, lihaskivut. Tunnistamisen jälkeen tiedon ja taidon avulla on osattava toimia tietyllä tavalla, ettei aja itseään loppuun. Ei fyysisesti eikä henkisesti.

Esimerkkinä huonosta itsetuntemuksesta on oma koirani, joka varmasti juoksisi pallon perässä kunnes kaatuu kuolleena maahan. Kehon signaalien tunnistaminen puuttuu siltä tässä kohtaa aivan kokonaan.

Työelämässä olen törmännyt ihmisiin, jotka tekevät töitä uupumukseen saakka . Ihmisen keho onneksi varoittaa rikkoutumalla jostakin kohtaa ennen kuin käy kuten pallohullulle koiralle.

Itsetuntemusta on myös omien huonojen tapojen huomaaminen. Kuten vaikka liika alkoholin juominen, valvominen, iltasyöminen, liikkumaton elämäntapa.

Itsetuntemusta tarvitaan omien tunteiden tunnistamisessa. Sitä kautta voi ymmärtää ahdistavien tunteidensa alkuperää, mikä taas auttaa tunteiden käsittelyssä.

4. Kriittinen ajattelu

Terveysosaaminen edellyttää kykyä ajatella järkiperäisesti. On osattava verrata eri lähteistä tulevaa tietoa ja soveltaa sitä omaan elämäänsä.

Terveyteen liittyvää tietoa on saataville nykyään valtavia määriä ja tuosta paljoudesta on osattava noukkia se luotettava.

Ilman medialukutaitoa ei pärjää enää kukaan, lähteiden luotettavuus on osattava arvioida ennen kuin uskoo yhtään mihinkään.

5. Vastuullisuus

Terveysosaamisen viides osa-alue on vastuullisuus. Sinulta odotetaan tekoja terveytesi ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Pelkkä tieto ja taito ei riitä.

Vastuullista on, kun menet ajoissa nukkumaan, lopetat puhelin räpläämisen illalla, käyt lenkillä, syöt kasviksia, käytät alkoholia kohtuullisesti tai et ollenkaan etkä tupakoi. Vastuullinen ihminen huomioi myös toiset ja sen, miten oma toiminta vaikuttaa muiden terveyteen ja ympäristön terveellisyyteen.

Kuinka kävi, saitko kympin joka kohdasta?

Omalla kohdalla haastavinta on tuo pallon perässä juokseminen sekä toisten ihmisten ja ympäristön huomioiminen. Hyvä että haasteta piisaa, vierivä kivi ei sammaloidu.

Täältä löytyy luotettavaa asiaa terveellisistä elämäntavoista. 5 keinoa pitää elämäntavat terveellisinä

Kiitos, jos jaat jutun ystävillesikin: