Nipottajan lihapiirakka

18.02.2022

Bongasin Yhteishyvän tammikuun reseptiliitteestä herkullisen lihapiirakkareseptin. Huomioni herätti niiden paistaminen uunissa. Vähemmän rasvaa siis, kun ei tarvitse uppopaistaa.

Kokeilin ja tulikin oikein hyviä. Niin hyviä, että tein toisen erän tuplakokoisena. Hyvin kelpasi perheen miesväelle ja itsekin vetelin niitä hyvällä ruokahalulla.

Mutta eihän siinä pidemmän päälle hyvä heilu, jos lihapiirakoilla elää. Reseptiä piti siis alkaa tuunaamaan verisuoniystävällisemmäksi. Pohdinnan seurauksena Tumpelokokin koekeittiössä valmistui Nipottajan lihapiirakat, kaksikin eri vaihtoehtoa. Eikä grammaakaan lihaa kummassakaan ja muitakin ainesosia tuli vaihdeltua terveellisemmäksi.

Nipottajan lihapiirakka

Varsinaiseen piirakan taikinaan en koskenut, vaan tein sen alkuperäisen ohjeen mukaan hiivaleipäjauhoista. Sämpyläjauhoja voisi tietysti kokeilla seuraavalla kerralla.

Taikina:

  • 3 dl maitoa
  • ½ pkt hiivaa(25g)
  • ½ dl rypsiöljyä
  • 1 rkl siirappia tai sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 7-8 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:

näitä tein kahta eri lajia, toisen härkiksestä ja toisen nyhtökaurasta.

  • 1 dl esikypsytettyjä ohrasuurimoita
  • 1 sipuli
  • 250 g härkistä (toiseen annoksen 240 g tomaattinyhtökauraa)
  • 1 dl kauraruokaa (joka on melkein sama kuin kaurakerma. Katso, että se ei sisällä palmuöljyä vaan rypsi- tai rapsiöljyä)
  • 2 keitettyä kananmunaa
  • 2 rkl siirappia
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa

Homma kannattaa aloittaa ohraryynien keittämisellä, siihen kun kuluu aikaa semmoiset 40 minuuttia. Kryynien kiehuessa voi sitten tehdä kuoritaikinan, joka sitten on taas kuten mikä tahansa sämpylätaikina. Tässä tapauksessa tein taikinaa tupla-annoksen, toisen härkis- ja toisen nyhtökauratäytteelle.

Täyte syntyi helposti: kypsien ohraryynien joukkoon lisäsin muut aineet. Käsi piti työntää seokseen, että sain keitetyt kananmunat ja härkispaakut pienemmiksi.

Akuperäisessä ohjeessa kehotetaan tekemään yhdestä taikina-annoksesta 12-16 lihapiirakkaa. Tuohon isompaan määrään kannattaa ehdottomasti pyrkiä, muuten piirakoista tulee lehmänläjän kokoisia. Ainakin melkein.

Pyöritin taikinasta ensin pieniä "pikkupullia" jotka litistin ja kaulitsin kaulimella pyöreiksi lättyröiksi. Siihen pari lusikallista täytettä keskelle ja käänsin levyn kaksin kerroin. Reunan litistelin sormella tiukasti yhteen. Haarukkaakin voi käyttää sulkemishommassa, jos haluaa kruusattuja reunoja. Minulle riitti perustyyli.

Piirakat kohosivat hetken aikaa pellillä, ennen uuniin laittoa voitelin ne fifty-fifty (= pari desilitraa maitoa ja saman verran rypsiöljyä kiehautettuna) seoksella. Uuni noin 225 astetta. Aikaa en katsonut, pelasin perstuntumalla ja katsomalla uunin lasiluukun läpi sopivan värin. Ehkä 10-15 minuuttia olivat paistumassa.

Kypsät piirakat voitelin uudelleen tuolla rypsiöljy-maitoseoksella. Liina päälle ja jäähtymään.

Tuli oikein hyviä. Mikä ihmeellisintä, myös isännän mielestä maistuivat hyvälle. Kuulemma nälkäisenä ei ollenkaan huomaa, että täytteessä ei ole jauhelihaa. Seuraavana päivänä arviointiin tuli lisäys, että lihapiirakan voi syödä kylmänä, mutta nämä kannattaa lämmittää.

Siitä emme päässeet selvyyteen, oliko härkistäyte parempaa kuin nyhtökaurasta tehty. Itse ehkä antaisin härkikselle yhden pisteen enemmän.  

Koira ylenkatsoi, mutta ei näistä koiranruokaa pitänytkään tulla.

Lisää nipottajan nuukailureseptejä löytyy täältä: Reseptit

Jos tykkäät, jaa ystävällesikin: