Nipottajan flavonoidipiirakka

19.02.2021

Alkuperäinen resepti julkaistu 19.2.2021. Sitä korjattu 20.5.2021

Minulla on lempipiirakka, ollut ainakin viisitoista vuotta. Siitä ei meillä tykkää kukaan muu kuin minä, siksi saan yleensä syödä sen kokonaan itse. Tähän on ihan oikea resepti olemassa, mutta olen hiukkasen petrannut ainesosia - tehnyt mukamas terveellisemmän. Omatunto ei soimaa yhtään, vaikka vetelee napaansa yksin koko satsin.

Taikina:

3½ dl vehnäjauhoja

½ dl rusinoita

½ tl suolaa

½ dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

1½ dl kermaa

100 g sulatettua voita

Päälle:

n. 2 dl flavonoideja: puolukkasosetta/omenasosetta/ mustikoita/ mustaherukoita/ mitä sattuu olemaan

2 rkl perunajauhoja

Tarvittaessa:

1-3 Rennietä närästykseen

Ensiksi vehnäjauhojen tilalle vaihdetaan sämpyläjauhot. Tähän lisätään rasvaton maito, sillä jääkaapissa ei ole kermaa. Voi vaihdetaan rypsiöljyksi ja lisätään sulatettuna taikinaan. Olen myös kokeillut vaihtaa voin sulatetuksi margariiniksi, mutta rypsiöljyllä tulee kyllä parempaa!

Kaikki aineet siis kuppiin ja sekaisin.

Taikina levitetään voideltuun piirakkavuokaan siten, että reunoille jää vähän paksumpi rantu. Mitä paksumpi, sitä parempi, sillä valmiissa piirakassa reunapalat ovat parhaita.

Flavonoideihin, eli siis marjoihin tai soseeseen, lisätään perunajauhot ja seos kaadetaan taikinan keskelle. Parasta tähän on puolukkasurvos.

Sitten uuniin 200-225 astetta niin kauan, että reunat on sopivan väriset ja sose keskellä hyytynyt. Ehkä semmoiset 15-20 min.

Ehdottoman hyvää kahvin kanssa hiukan jäähtyneenä tai ihan kylmänä. Jos puolukka närästää, jätä kardemumma pois taikinasta, voi vähän helpottaa.