Puoli kiloa kasviksia päivässä - Salaattireseptit hukassa eikä yhtään mielikuvitusta

15.04.2021

Noin 360 päivää vuodesta mieleeni ei tule yhtään salaattireseptiä. Jouluna katson jostain lehdestä ohjeita ja silloinkin lopputulos on aikalailla sama kuin arkena. Jotta itsetunto ei mene, niin lohduttaudun ajatuksella, että en ole ainoa ihan mielikuvitukseton. Mutta saatan kyllä ollakin.

Hyvältähän salaatit maistuvat ja koska tiedän niiden lukuisat terveysvaikutukset, pyrin tietysti 5-6 kourallisen päivätavoitteeseen. Osaltaan auttaa, kun jokainen hedelmä lasketaan joukkoon mukaan yhtenä kourallisena. Perunan vaihtamien höyrytettyihin kasviksiin auttaa urakassa myös jonkun verran. Kypsennettyjen vihannesten ja kasvisten syöminen on myös vatsaystävällisempi vaihtoehto kuin pelkästään raakojen salaattien puputtaminen.

Jääkaapistamme en kehtaa ottaa kuvaa, sillä semmoistakin sattuu, että salaattiaineet on loppu. Siihen kuitenkin pyritään, että kaapista löytyisi vaihtelevassa määrin jotain tai mahdollisimman montaa seuraavista:

  • Lehtisalaatti/jääsalaatti/kiinankaali/keräsalaatti
  • tomaattia
  • kurkkua
  • paprikaa
  • purjoa
  • fetajuustoa/ aurajuustomurua/kuivattuja karpaloita/ salaattisiemeniä, -hedelmiä, -pähkinöitä
  • (savulohta/kananmunanlohkoja/paistettua kanaa/ lihapullia/ nakinpaloja)

Jos kaikki muu on finito, niin tomaattia löytyy 99 % varmuudella. Siispä kaksi tomaattia lohkoksi ja ruuan viereen lautaselle. Näitä päiviä on aika ajoin. Jos löytyy lisäksi kurkkua, niin tomaatinlohkot edellisen lisäksi puoliksi ja joukkoon kurkun paloja. Jos on vielä lisätä raejuustoa, niin tämä näyttää jo ihan salaatilta.

Oikeaa salaattia teen mahdollisimman isoon pyttyyn, ettei heti huomenna ole sama silppuaminen edessä. Homma alkaa pääraaka-aineesta, eli ensin siis otetaan pohjalle vihreä salaatti, joka pätkitään ja pilkotaan kuppiin. Sen jälkeen katsotaan mitä muuta jääkaapissa on ja missä kunnossa se muu on. Ne muut ainesosat paloiksi ja joukkoon. Vuosien saatossa tähän peruspohjaan kyllästyy ja noilla pienillä lisäjutuilla kuten feta, aurajuustomurut tai salaattisiemenet saa salaatin maistumaan ja näyttämään vähän erilaiselta. Ja jos lisää proteiinipitoisia sattumia, saa ruokaisampaa tavaraa. Nakinpalat ja lihapullat salaatin joukossa on meidän miesten mielestä oikein hyvä lisä.

Hygieniapassikin on suoritettu, mutta jos ruokaa ei tarjota vieraille, meillä kyllä syödään salaattia aina vähintään kaksi päivää. Kolmantena se onkin toivottavasti loppu ja jos ei ole, niin tuotetta tarkastellaan vähän syvällisemmin ennen lautaselle panoa.

Mielellään kaikki kotimaista, mutta se ei talvella onnistu juuri muuta kuin tomaatin, kurkun ja lehtisalaatin kohdalla. Lehtisalaatti taas mieluummin luomua, muutoin luotan kotimaisen ruuan puhtauteen ilman luomuakin. Lehtisalaatin kohdalla nitraatti on syy, miksi luomu on parempaa. Käytännössä talvella menee joka tapauksessa enemmän kiinankaalia tai keräsalaattia ja luomutiskillä pyöriminen jää vähempään.

Harvoin tekeleeni on kaikkien mieleen. Lapsista yksi noukkii tomaatit pois, toinen karsastaa rusinoita (en ole sanonut, että ovat oikeasti karpaloita). Kolmannelle kelpaa melkein kaikki. Isäntä syö salaattia käskystä, koira ei. Mutta sinne vaan, ääntä kohden ja pulinat pussiin. 

Ruokaviraston sivuilta voit lukea lisätietoa nitriitistä. Huomaat, että tavallinen lehtisalaatti ei sentään sekään ole vaarallista, jos ei sillä pelkästään elä.


Tästä voit jakaa Facebook- tai Twitterystävillesi