Miten saa vähällä vaivalla lihaskunto- ja tasapainoharjoittelua normilenkkiin? Kolme hyväksi havaittua vinkkiä.

16.07.2021

Kun ihminen tulee tiettyyn ikään, nousee lihaskuntotreenin ja tasapainoharjoittelun merkitys arvoon arvaamattomaan. Tuota tiettyä ikää ei ole missään tarkasti määritelty, mutta jossakin muutama vuosi vaihdevuosien jälkeen se on. Ja mainittakoon, että vaihdevuodet eivät tässäkään kohtaa tarkoita vain naisia. Tämä asia koskee yhtä lailla kaikkia, sukupuoleen katsomatta.

Monet meistä lenkkeilee säännöllisesti. Helposti vaan jämähtää totuttuun eikä muista/viitsi koventaa tahtia, saati pidentää lenkkiä. Ikävuosien karttuessa näin pitäisi tehdä, sillä lihasten rapistuminen sen kuin kiihtyy eikä tasapainokaan säily entisellään ilman harjoittelua. Tavallisen lenkkeilyn lisäksi tarvitaankin lihaskunto- ja tasapainoharjoitusta. Jos ei sitten yhdistä näitä kaikkia.

Tässä postauksessa annan muutaman hyvän ja testatun lihaskuntotreenivinkin lenkkeilijöille. Yhdistämällä näitä lenkkisi lomaan, tulee lihaskuntoa ja tasapainoharjoittelua tehtyä muun liikunnan ohessa.

Miten saa helposti lihaskunto- ja tasapainoharjoittelua lisättyä lenkkeihin.

Alla olevat vinkit sopivat hyvin koiran ulkoilutuksen lomaan. Mutta yhtä lailla tai melkein paremmin nämä onnistuvat ilman koiraakin.

Itse teen näitä juurikin koiraa ulkoiluttaessani, mielellään tosin metsälenkillä. Keskellä kylää en ole kehdannut, vaikka oikeasti aikuinen ihminen saa tehdä mitä tahtoo. Hiukan tätienergiaa tähän treeniin siis tarvitaan. Mutta suosittelen silti kokeilemaan, oma lihaskunto ja tasapaino ovat sen arvoisia.

1. Kyykky: 


Kun koira haistelee mielenkiintoisia hajumerkkejä maastosta, tee samalla kyykkyjä. Mitä syvempiä, sitä parempi. Tavoite saada lenkin aikana ainakin 50 kyykkäystä. Jos alkaa tuntua helpolta, kyykkää syvempään. Vasta kun kyykyt ovat kunnolla syviä, aletaan lisätä määrää.

Tätä voi myös soveltaa niin, että heittää koiralle kepin tai pallon ja sillä välin kun koira sitä noutaa, tekee aina kymmenen kyykyn sarjan.

Kyykky kehittää reisi- ja pakaralihaksia. Nämä molemmat lihasryhmät ovat tärkeitä tasapainon ylläpitämisen kannalta. Kuulemma pulleat pakarat ovat nykyään muotiakin.

2. Askelkyykky: 

Tässä kohtaa piskin pitää liikkua. Astu askel eteenpäin ja samalla takimmaisen jalan polvi koskettaa (tai yrittää koskettaa) maata. Toista joka askeleella polven maahan kosketus. Tee niin monta, että reidet alkaa huutamaan hoosiannaa. Alkuun voi myös pitää maksimina 50 kpl, sillä jos pääset vaivatta enemmän, olet todennäköisesti fuskannut. Polvi vaan lähemmäs maata, niin tehot paranee.

Tämäkin onnistuu samalla kun heittää koiralle keppiä. Kun koira tuo kepakon eteesi, poimit sen samalla kun teet askelkyykyn ja huitaiset kepin vauhdissa uudelleen menemään.

Askelkyykkyä kannattaa kokeilla, vaikka polvissa tuntuisi alkuun kipeältä. Kipu saattaa nimittäin mennä ohi muutamien askelten jälkeen. Jos tekee tätä sauvakävellessä, voi sauvoista ottaa polville apuja.

Askelkyykky kehittää pakara ja reisilihaksia, mutta se on myös oivallista tasapainoharjoittelua. Kepin heitto kesken kyykkäämisen se vasta onkin varsinaista tasapainoilua.

3.  Punnerrus puuta tai kiveä vasten


Jos kätesi ovat vahvat kuin pulkan narut, kannattaa punertaa aluksi puun runkoa vasten. Jos voimaa löytyy enemmän, matalammalla oleva kivi tai kanto on hyvä. Jos punnerrat naapurin postilaatikkoa vasten, katso ettei laatikon jalka ole laho.

Punnerruksia sitten vaan niin monta kuin jaksaa. Käsivoimat eivät suoranaisesti auta tasapainoon, mutta pääseepähän paremmin ylös, jos on sattunut kaatumaan.

Tämän enempää ei sitten yhdellä koiralenkillä viitsikään. Tai jos viitsii, voi ottaa koko setin loppumatkasta uusiksi. Aina parempi tietysti niin.

Tässä lisää asiaa liikunnan terveysvaikutuksista: Liikuntasuositukset - asiaa liikunnasta ja sen puutteesta.

Yllä olevasta painikkeesta voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen aina kun uusi blogi julkaistaan.    

Jos koit postauksen hyödylliseksi, niin jaa se eteenpäin alla olevasta kuvakkeesta: