Lautasella sinisiä perunoita ja antosyaaneja

26.08.2022

Isäntä tuli eräänä päivänä töistä kotiin kainalossaan pussillinen sinisiä perunoita. Oli saanut ne eräältä asiakkaaltaan. Möykyillä oli kuulemma oikein nimikin, Violet Queen.

Niistä sitten aloin värkkäämään ruokaa. Mielenkiintoisen näköistä tulikin, mutta maku oli hyvä. 

Sinisiä/ violetteja/ mustia perunoita on viljelty Suomessa jo useita vuosia. Montaa eri lajikettakin löytyy, joten nämä meidän maistiaiset eivät ole ainoita. On mm. Vanha Musta, Blue Gongo ja Wärtsilän musta. Synkeästä Sakarista on tehty väitöstutkimuskin.

Vatsa täynnä perunaa niiden terveysvaikutuksetkin alkoivat kiinnostamaan ja törmäsi sellaiseen aineeseen kuin antosyaanit. Vanhastaan tuttua asiaa, mutta paremminkin marjojen kohdalla.

Tässä jutussa kerron ensin vähän antosyaaneista ja lopussa siitä, kuinka kävi ruuanlaiton kanssa.

Lautasella sinisiä perunoita ja antosyaaneja

Punaiset, violetit ja siniset hedelmät ja vihannekset sisältävät paljon antosyaaneja. Punaisesta purppuransiniseen värikategoriaan kuuluvat lehtivihannekset, jyvät ja mukulat ovat myös pullollaan näitä flavonoidien ryhmään kuuluvia vesiliukoisia yhdisteitä.

Flavonoideja tunnetaan nykyisin yli 6000 erilaista, antosyaanejakin tiedetään olevan muutama kymmenen erilaista. Antosyaaneilla on hauskoja nimiä, kuten esimerkiksi Syanidiini, Delfiniidi tai Pelargonidiini. Tosin nimillä ei tämmöiselle meikäläiselle ole juurikaan merkitystä, terveysvaikutus on merkityksellisempi.

Näitä antosyaaneja sisältäviä terveellisiä väriaineita on usein koko hedelmässä, mutta yleisemmin kuoressa ja heti kuoren alla. Antosyaanit ovatkin marjojen tärkeimpiä flavonoideja. Oikeastaan flavonoidipitoisuuden voikin arvioida värin perusteella.

Marjoista parhaita antosyaanin lähteitä ovat marja-aronia, mustikka, karpalo, herukat ja vadelma. Punakaalissa, munakoisossa, tummissa viinirypäleissä, mustissa pavuissa ja mustissa perunoissa on myös paljon näitä hyviä ainesosia.

Kun siirtää asian maalaisjärjelle, niin mitä värikkäämpi, sitä terveellisempi. Myös vanha neuvo syödä hedelmät ja marjat mieluummin kuorineen, pitää tässä kohtaa hyvin paikkansa.

Antosyaaneista on monenlaisia terveyshyötyjä

Suuri osa antosyaanitutkimuksista on vielä laboratorion koeputkessa tapahtunutta, mutta koko ajan saadaan lisää tutkimustietoa myös niiden vaikutuksesta ihmisen terveydelle.

Terveysvaikutuksista tiedetään nyt jo sen verran, että ne saattavat ehkäistä sydän- ja verisuonitautien tai metabolisen oireyhtymän kehittymistä. Ne hidastavat myös vanhenemisesta johtuvaa aivotoimintojen rappeutumista ja vaikuttavat edullisesti silmien terveyteen.

Suomalaisen väitöskirjatutkimuksen perusteella antosyaanit edesauttavat aterianjälkeisen verensokerin hallintaa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin Suomessa jalostettua violettia perunalajiketta, Synkeää Sakaria

Antosyaanit ruuanlaitossa

Ruuanlaittoa ajatellen antosyaanit ovat haasteellisia, sillä kuumentaminen ja säilöminen hajottaa niitä. Säilöntämenetelmien vaikutus antosyaanien säilymiseen vaihtelee myös eri marjoilla ja kasviksilla. Esimerkiksi marjoista kokonainen marja on parempi kuin mehu tai sose. Pakastaminen parempi kuin hilloaminen purkkiin ja kellariin.

Väitöstutkimuksessa syötiin perunamuusia tai keitettyjä perunoita. Kuumentamisen aiheuttamasta hävikistä huolimatta antosyaanien terveysvaikutukset saatiin näkyviin. Tiedetään myös, että monet marjasäilykkeet ovat säilöntähävikistä huolimatta muihin elintarvikkeisiin verrattuna hyviä flavonoidi- ja antosyaanilähteitä. Varsinkin jos olet säilönyt alunperinkin runsaasti antosyaaneja sisältäviä sinisiä, oransseja tai punaisia marjoja.

Violett Queen lautasella

Isännän kotiin tuomat perunat olivat vielä uusia perunoita, kuorikin lähti pestessä oikein nätisti. Piti vain laittaa lukulasit päähän, jotta kuoren irtoamisen näki, sen verran pimeetä hommaa niiden peseminen oli.  Osittain meni pesuhommat pelkästään sormituntumalla.

Keitin perunat kokonaisina. Kypsänä ne olivat varsin vekkulin näköisiä, mutta maultaan oikein hyviä. Voinökäreen (joka oli siis Keiju Alentajaa) kanssa ihan kymppi plus.

Kokkailin niistä myös kanakeittoa. Koska perunoista lähtee väri kuin T-paidasta pyykkikoneessa, liemestä tuli hailunplatkua ja harmaanviolettia. Syötiin sitä sitten illalla pimeässä, vaikkakaan makua ei silti sopinut moittia.

Lihaperunalaatikko näytti vähän paremmalta. Saatan tehdä tätä toisenkin kerran, koska peruna maistui kuitenkin hyvältä. 

Kokonaisena keitetyt perunat olivat sittenkin paras vaihtoehto. Suunnittelin myös jäähdyttäväni osan keitinperunoista tehdäkseni perunasalaattia. Siitä voisi tulla ihan kivan väristä. Mutta kattilallinen perunoita tuli syötyä kokonaan ja salaatin teko siirtyi toiseen kertaan. 

Perunamuusi on myös suunnitelmissa, kunhan vaan kaupasta löytyy perunoita lisää ja uudet perunat saavat vähän paksumman kuoren. Maistamamme Violet Queen vaikutti sopivan jauhoiselta muusiperunaksi, joten sitä odotellessa.

Hölskypottuihinkin violetti peruna saattaisi myös sopia. Tosin varmasti ei voi tietää ennen kuin kokeilee.  

Terveellisten hölskypottujen resepti on tässä: Nipottajan Hölskypotut 

Siniset perunat lautasella ja antosyaanit verenkierrossa ei siis ole ollenkaan hullumpi vaihtoehto.  Kannattaa ilman muuta kokeilla ja maistaa. 

P.s. Saatat tietääkin, että myös punaviini on hyvä antosyaanien lähde. Tässä kohtaa sitten saakin miettiä, kannattako ehkäistä vanhenemisen aiheuttamaa aivosolujen rappeutumista syömällä mustikoita, sinisiä perunoita vai joisiko pullollinen punaviiniä?

Väittäisin, että kunnon lautasellinen sinistä perunamuusia tai kourallinen marjoja peittoaa pullollisen punaviiniä mennen tullen. (Näin vinkiksi, jos et itse huomannut)

Täältä voi lukea lisää asiaa flavonoideista: Flavonoidit ja kotimaiset marjat

Tykkään kovasti, jos jaat postauksen kavereillesikin. Alla olevat linkit auttavat jakamisessa