Nipottajan Hölskypotut

01.07.2022

Uudet perunat ovat taas niin hyviä ja hintakin alkaa olla kohtuullinen. Tai ainakin kohtuullisempi.Tänä vuonna olen tehnyt aika monta kertaa hölskypottuja. Ovat niin hyviä ja hätätilassa eivät tarvitse lisukkeeksikaan mitään kummoista.

Mutta totuuden nimissä, ei niitä passaa kovin usein tehdä. Mitään kevytruokaa kun eivät ole.

Niinpä sitten piti lähteä nipottamaan tätäkin reseptiä. Omasta mielestäni onnistuin ja sain aikaan hyvän arkiruuan. Ihan semmoisen, jota mummu voi tarjota lapsenlapselleenkin. Mummulassa kun tunnetusti pitää olla vähän parempaa ruokaa.

Alkuperäisen hölskypottuohjeen voit napata täältä: Hölskypottu, Hyrskypottu, Kesäpottu, Hölskytysperunat sekä miksi uusia perunoita kannattaa syödä?

Tässä kuitenkin kevennetty versio jokapäiväiseen käyttöön:

Nipottajan hölskypotut; 

  • uusia perunoita tarpeellinen määrä
  • rasvatonta raejuustoa
  • tillisilppua
  • (ruoho)sipulin varsia silputtuna
  • ripaus suolaa keitinveteen

Olen tykästynyt perunanpesuhanskoihin, todennut ne varsin käteviksi nimenomaan uusien perunoiden kanssa. Tiedän kyllä, että perunat saa puhtaaksi esim. sitomalla sähkövatkaimeen pulloharjan. Isompi määrä puhdistuu kiinnittämällä akkuporakoneeseen vessaharja. Puhdas vessaharja.

Itse en ole näistä innostunut, vaikka keittiökoneista tykkäänkin. Pidän arveluttavana ryhtyä tämänkaltaisiin pitkäkestoisiin suunnittelu- ja prototyyppiprojekteihin, koska perunat tulee pestyä ja keitettyä perinteisin menoin paljon nopeammin.

Pesemisen aikana hyvistä uusista perunoista lähtee kuori pois. Kuorten suhteen ei ole niin nokon nuukaa kuitenkaan. Pienet tai suurematkaan kuoret ei lopputulosta huononna.

Uudet perunat laitetaan suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Kattilalliseen riittää ½ tl suolaa, joka lisätään veteen kiehumisvaiheessa juuri ennen kuin lisäät perunat.

Emäntakoulussa opetettiin, että suolan ansiosta teräskattilaan ei tule värillisiä rantuja reunoille. Luulen, että olen tullut juksatuksi. Mutta perunoiden makuun tuo suolan lisäys saattaa hyvinkin vaikuttaa edullisesti.

Varo keittämästä perunoita mohjoksi. Saavat mieluummin jäädä hiukan kiinteiksi. Sitten vaan kaadat keitinveden pois ja annat suuremman höyryn haihtua pois.

Jotkut laittavat serlapaperin keitettyjen perunoiden päälle imemään kosteutta. Olen kokeillut, mutta en sitten tiedä onko konstilla oletettua vaikutusta.

Kun höyryt ovat haihtuneet ja perunat vielä kuumia, laita vähintään 1 dl raejuustoa kattilaan. Maun mukaan tilli- ja sipulinvarsisilppua.

Sen jälkeen kattilaan kansi päälle ja hölskytät niin perskatisti. Ja ei kun syömään.

Täältä löytyy hyvä salaatti perunoiden kylkeen: Kaalisalaatti uudesta kaalista. Kolme kokeilemisen arvoista reseptiä.

Tuo suolan lisääminen ja kattilan väri jäi kaivelemaan. Satutko tietämään, onko asiassa perää?

Yllä olevasta painikkeesta voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen aina kun uusi blogi julkaistaan. En lähettele muita markkinointi- tai myyntiviestejä enkä tuki niillä sähköpostiasi.


Jos luulisit olevan hyvää, jaa resepti ystävällesikin: