Löytyykö kaapistasi leipäkone?

29.03.2023

Siivosin keittiön ruokakomeroa ja löysin alimmaisten hyllyjen aivan perimmäisestä nurkasta leipäkoneen. Laite ei sinänsä ollut hukuksissa, vaan säilössä vohveliraudan, mehupuristimen, kasvikuivurin, Tupperwaren painekattilan sekä teekeittimen kanssa odottamassa uutta tulevaisuutta.

Kaivoin tämän soivan pelin esiin, mukana tuli käyttöohjekirja sekä ihan kirjakaupasta ostettu reseptikirjakin. Käyttöohjeen takakannessa oli ostoleima 23.10.1991.

Leipäkonetta käytettiin meillä viime vuosisadalla innostuneesti jonkun aikaa. Myöhemminkin sillä on leivottu lyhyitä jaksoja ja kannettu sitten taas kaapin perukoille.

Ajatuksena leipäkone on vallan mainio. Aina tuoretta leipää ilman lisäaineita (lukuun ottamatta kaupasta ostetuissa jauhoissa olevia pakollisia lisähöysteitä).

Leipäkoneen käyttäjän huushollissa leijuu mukava vastaleivotun leivän tuoksu. Ihan paras se on aamulla, kun illalla ohjelmoitu laite paistaa sinulle aamukahvipöytään tuoreen leivän.

Keittiökään ei sotkuunnu leipomishommista, eikä kädet likaannu koneen hoitaessa kaiken likaisen työn. Voiko ihminen muuta toivoa?

Löytyykö kaapistasi leipäkone?

Viimeiset pari viikkoa laite on ollut ahkerassa käytössä. Leipää on joka paikassa, emmekä isännän kanssa ole ehtineet ihan kaikkea syödäkään vaan osa on pitänyt pakastaa. Muutaman leivän olen vienyt töihin kahvipöytään ja lisää on sinnekin vielä menossa.

Reseptejä kokeillessani olen tyhjentänyt hiutale- ja jauhovarastojani. Järkeä touhuihini ei kuitenkaan ole tullut, sillä käytettyäni iankaikkisen vanhat tattarihiutaleet, ostin uusia tilalle. Sillä se leipäkoneella tehty tattarileipä oli vaan niin hyvää.

Nesteenä olen käyttänyt kauramaitoa ja se sopiikin hyvin leipäkoneleipään. Toki kaikki märkä muukin käy: vesi, piimä, jugurtti ja maito ovat olleet testilistalla.

Perusresepti leipäkoneleipään:

  • 2½ dl vettä/maitoa/piimää/jugurttia/kauramaitoa
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl siirappia
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl hiutaleita tai tummia jauhoja (mitä sattuu löytymään: kaura-, ruis-, ohra-, tattari- hiutaleita. Ruis-, ohra-, hiivaleipäjauhoja…)
  • (1 dl mysliä)
  • 4½ dl vehnä- tai sämpyläjauhoja

Jauhoista 4½ dl on hyvä olla vehnä- tai sämpyläjauhoja ja loput 1-2 dl voit vapaasti soveltaa. Jos sovellat kaikki 2 dl kovin tummia jauhoja, kannattaa sämpyläjauhojen tilalla käyttää puolikarkeita vehnäjauhoja.

Muutama jippo, mitkä leipäkoneleipojan on hyvä tietää

  • Leipäkoneen kanssa kannattaa seurata reseptiä eikä heitellä aineita summamutikassa kuten muuten sämpylä- ja pullataikinan kanssa voi tehdä. Jos nimittäin laitat liikaa hiivaa tai jauhoja, koneen kansi nousee leivän kohotessa raolleen ja herkullisen leiväntuoksun joukossa on käryn haju.
  • Kun leipä on valmis, taikinakippo nostetaan pois koneesta ja seisotetaan noin 10 min ennen kuin leipä kumotaan kupista pois. Leipä irtoaa huomattavasti paremmin hieman jäähtyneenä. Jos taikinakuppia menee sörkkimään veitsellä tai millään muullakaan terävällä, naarmuttaa kupin pinnan ja vastaisuudessa leivän irrottaminen hankaloituu.
  • Kupista pois kumottu leipä on hyvä kietoa leivinliinaan ja mytty laittaa puoleksi tunniksi muovipussiin tai umpinaiseen muovikippoon. Tällä konstin leivän kuori pehmenee ja leipä on helpompi leikata.
  • Leivän viipaloimiseen on paras sahalaitainen veitsi. Mieluummin vielä pienihampainen ja terävä.
  • Kun olet ottanut valmiin leivän pois taikinakiposta, laita sinne tilkka vettä. Tällöin pohjalla oleva sekoitin on helppo irrottaa pesua varten

Leipäkoneella saa tehtyä myös pullaa ja pitsataikinankin sillä voi valmistaa. Pullasta ei kylläkään tullut kovin kummoista, sillä pintaan jääneet rusinat olivat palaneita ja valmis pullapaakku näytti ihan miltä tahansa leivältä. Hyviä köyhiä ritareita siitä kyllä tuli.

Koneen sähkönkulutusta en ole laskenut, enkä siis osaa sanoa leipomisen kustannuksista sähkön osalta. Pussillisella jauhoja ja pullollisella öljyä, siirappipurkilla ja suolapaketilla saa aikaiseksi aika monta leipää. Varmasti halvemmalla kuin kaupasta ostaen.

Olen nyt kokeillut erilaisia reseptejä, parhaat pisteet yllä olevan perusohjeen lisäksi saivat mallas- ja pinaattileivät. Pinaattileivästä tuli vekkulin vihreää ja maltaat taas antoivat leivälle tummaa väriä.

Mallas-taatelileipä

  • 1 dl leipämaltaita
  • 1½ dl (100g) pieneksi kuutioituja taateleita
  • 1½ dl kiehuvaa vettä
  • vesi kaadetaan koneen taikinakippoon maltaiden päälle ja annetaan muhia 20-30 minuuttia. Sen jälkeen lisätään muuta aineet:
  • 2 rkl öljyä
  • 1 rkl siirappia
  • 1 tl suolaa
  • 4½ dl vehnäjauhoja
  • 1½ tl kuivahiivaa

Pinaattileipä

  • 1½ dl (150 g) pakastettua hienonnettua pinaattia 
  • 1½ dl maitoa
  • 2 rkl öljyä
  • 1 dl juustoraastetta
  • 2 rkl siirappia
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl ruishiutaleita ( tai ruisjauhoja)
  • 4½ dl vehnäjauhoja
  • 2 tl hiivaa

Sitten tuli vävy ja lapsenlapset kyläilemään viikonlopuksi. Leivoin muutaman leivän ja sain insinöörivävyn kiinnostumaan tästä tekniikan ihmeestä. Nyt on leipäkone tyttären perheessä, mutta kyllä se todennäköisesti kohta palaa takaisin kotiin. Työnnettäväksi jälleen kaapin perukoille.

Näillä resepteillä saat tahrittua kätesi ihan kunnolla: Nipottajan välipäiväsämpylät

 Pullanleipomispäivä. Leivo lapsen kanssa

Yllä olevasta painikkeesta voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen aina kun uusi blogiteksti julkaistaan. En lähettele muita markkinointi- tai myyntiviestejä enkä tuki niillä sähköpostiasi.

Tykkään kovasti, jos jaat postauksen kavereillesikin. Alla olevat linkit auttavat jakamisessa: