Mitä evääksi töihin -tällä selviät kolme päivää

11.06.2022

Viime aikoina on meikäläiseltä olleet työpäivän jälkeen ns. mehut vähissä. Kun kaikki tarpeelliset hommat ja koiran ulkoilutus on hoidettu, en millään viitsisi paneutua seuraavan päivän eväisiin. Totuuden nimissä ( ja työkavereiden todistaessa) en aina viitsikään. Mutta jos aikoo pitää kiinni edes jonkinmoisesta ateriarytmistä, niin pakko olisi yrittää. Alkuviikon pärjää hyvin viikonlopun jämillä, mutta keskiviikoksi tai viimeistään torstaiksi on keksittävä jotain uutta.

Vaikka kaupastakin löytää hyviä vaihtoehtoja, omatekoinen ruoka tulee halvemmaksi ja usein terveellisemmäksikin. Toki sillä oletuksella, että valitsee ruokansa raaka-aineet viisaasti.

Nyt on tullut tehtyä useamman kerran kana-riisivuokaa. Laiskan ruuanlaittajan ihannevaihtoehto. On maukasta, terveellistä ja sen pystyy tekemään kotimaisista raaka-aineista. Ehdoton lisäetu on ettei täyty tiskipöytä kipoista ja kupeista kun tätä tekee.

Mikäli sakkia pyörii vielä nurkissa, niin tupla-annoksella toki ruokkii kätevästi isommankin porukan. Ja siltikin annoksesta jää se seuraavan päivän eväsruoka- ainakin hyvällä tuurilla.

Mitä evääksi töihin - tällä selviät kolme päivää!

Alkuperäisen reseptin bongasin Pirkan reseptivihosta. Tuunasin sitä periaatteella " jos jotain ainesosaa ei ole, sen voi jättää pois". Ensimmäisellä kerralla ruuastani puuttui maissi, toisella kerralla myös pinaatti.

Täysjyväriisin vaihdoin esikypsytettyihin ohrahelmiin. Ohrapakkauksen päällä lukee tuotteen olevan kotimainen vaihtoehto riisille. Ja niin se onkin, maistuu hyvälle ja kypsymisaika sama kuin riisillä. Lisäksi ohra on terveellisempää kuin riisi.

Kana-riisivuoka

 • 3 dl pitkäjyväistä riisiä/ ohrahelmiä
 • 1 rs (n. 500 g) kanan fileepihvejä tai fileesuikaleita
 • 8 dl vettä
 • 1 kana- tai kasvisliemikuutio
 • 2dl ruokakermaa (kevyttä ja paksua)
 • 1ps (200g ) pakastemaissia
 • ½ ps (150g) pakastepinaattia
 • sipuli hienonnettuna
 • 1 tl currya
 • 1 tl chilijauhetta
 • 1 tl suolaa
 • ½ dl tuoretta persiljaa

Kaada ohrahelmet n.  2,5 l:n uunivuokaan. Lisää kanasuikaleet raakana päälle. Kiehauta vesi ja lisää siihen kaikki loput eli liemikuutio, kerma, maissi, pinaatti, sipuli, mausteet ja suola.

Kaada seos ohrahelmien ja kanafileiden päälle. Jos sattumat pääsivät kasaantumaan, sekoita kaikki tasaiseksi.

Sitten vaan tuotos uuniin, 200 astetta ja anna olla noin tunti. Tuossa ajassa suurin osa nesteestä ehtii imeytyä. Paistamisen loppuvaiheessa laitoin leivinpaperin palan vuoan päälle, ettei ruskistunut liikaa.

Uunista ottamisen jälkeen kannattaa antaa valmiin ruuan tasaantua heti ja eikun syömään. Sillä pitäähän sitä maistaa ennen eväsrasiaan laittamista.

Tämä kestää muuten hyvin myös pakastamista. Jos et sattumoisin haluakaan syödä kolmea päivää samaa ruokaa.

Niin ja no - kärsii kyllä jotain rehuja kylkeensä: jos ei salaatin teko huvita, niin ainakin lohkottuja tomaatteja. 

Täältä löydät lisää toimiviksi todettuja eväsvaihtoehtoja: Mitä evääksi töihin?