Nipottajamamman marjapiirakka

30.06.2022

Pakastimesta löytyi vielä jonkun verran viimevuotisia mustikoita. Ne pitää syödä pois, koska tänä vuonna on taas kohtuullinen sato tulossa. Näin olen uutisista ymmärtänyt.

Eli leipomaan sitten. Mamman marjapiirakka on varma valinta, taatusti tulee hyvää ja kelpaa kaikille.

Alkuperäisessä reseptissä on mielestäni muutama haaste, jotka mieluusti oikaisen. Ensimmäinen on munien lisääminen voi-sokeriseokseen: Munia lisätessä aivan tumpelo leipoja saa taikinan juoksettumaan. Voin kertoa, että taikina on sen jälkeen täynnä pieniä klönttejä, näyttää kutun oksennukselta ja lopputulos on lässähtänyt.

Juoksettumisongelman tosin ohittaa lisäämällä seokseen ensin vähän jauhoja ja vasta sen jälkeen munat. Sitten se jauhojen lisääminen: kun kaataa jauhot vatkainkulhoon, seuraa kauhea pölinä ja saat sen jälkeen siivota kenvoodisi, pöydän ja koko maiseman.

Välttääkseen jauhopölyn voi tehdä taikinan käsin. Jolloin sormien välit ovat ikävästi rasvassa.

Taikinan taputteleminen piirakkavuokaan on myös jokseenkin tahmea homma. Taikina tarttuu sormiin, vaan ei vuoan pohjalle.

Mutta pahin ongelma tässä herkkuleivonnaisessa on sen persettä levittävä vaikutus. Pelkkää rasvaa, sokeria ja kermaviiliä. Valmis piirakka on kuitenkin niin hyvää, että sitä tulee syötyä vuoka tyhjäksi.

Mutta löysinpä korvaavan reseptin, joka on yhtä hyvää. Ainakin 99%:sti yhtä hyvää. On helppo tehdä ja kaloreita selvästi vähemmän.

Alkuperäinen korvaava resepti löytyy Valion sivuilta nimellä Jugurtti-mustikkapiirakka ( linkki sivulle jutun lopussa). Se on jo sinällään terveellisempi kuin Mamman marjapiirakka, mutta tuunasin sitä tietysti vielä vähän vaihtamalla juoksevan margariinin rypsiöljyyn ja vaniljajogurtin rasvattomaan.

Nipottajamamman marjapiirakka

Pohja:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 1½ dl rypsiöljyä
  • 2 kananmunaa
  • 1dl rasvatonta vaniljajogurttia

Täyte:

  • 2 dl mustikoita
  • 1 kananmuna
  • 2 dl rasvatonta vaniljajogurttia
  • ½ dl sokeria

Sitten vaan kuivat aineet pytyssä sekaisin. Lisätään öljy, munat ja jugurtti. Sekoitetaan.

Taikina kaadetaan pyöreään piirakkavuokaan (halkaisija 25 cm). Eikä tarvitse käsiä tahria tässä hommassa.

Taikinan päälle mustikat ja niiden päälle kaadetaan keskenään sekoitetut muut täyteaineet.

Piirakka uuniin, 200 astetta,  25-30 min. Niin kauan, että keskusta on hyytynyt ja reunat näyttävät nätiltä.

Olen tehnyt yhden vedoksen myös kevytkermaviilistä. Helppo arvata, että siitäkin tuli hyvää.

Kevytkermaviilin ja rasvattoman maustetun jogurtin ero energian, kalsiumin ja proteiinien osalta ei ole kovin iso, jogurtti voittaa "terveellisyyskilpailun" hiuksen hienosti. Sokeria maustetussa jogurtissa on kuitenkin enemmän kuin kermaviilissä.

Rasvaton, maustamaton jogurtti olisi  vaihtoehdoista terveellisin. Mutta kun tässä kerran ollaan herkkua leipomassa, niin pitää sen täytteenkin joltain maistua.

Nipottajamamman marjapiirakkaresepti on kokeilemisen arvoinen, samoin on toinen tuunattu makea piirakka, jonka reseptin löydät täältä: Nipottajan flavonoidipiirakka 

Sen verran varoituksen sanaa kuitenkin, että älä välttämättä tee tuota jälkimmäistä juhlatarjoiluksi. 

Alkuperäinen jogurtti-mustikkapiirakan - resepti löytyy täältä : https://www.valio.fi/reseptit/jogurtti-mustikkapiirakka/ 

Sen alkuperäisen Mamman marjapiirakan  reseptin joudut etsimään omista laatikoistasi. Olen nimittäin melko varma, että sieltä löytyy.

Jos luulisit maistuvan hyvälle, niin jaa resepti ystävällesikin: