Nipottajan kaalilaatikko

20.08.2022

Nyt on taas kaupan kaalinkerät niin nättejä, eikä hintakaan ole paha.

Teen kaalilaatikkoa aika harvoin, muutaman kerran vuodessa. Enkä suosittele ottamaan sitä evääksi töihin, viikonloppuruokaa siis paremmin. Ainakin oma kokemukseni on tämän suuntainen.

Ruoka on helppoa tehdä, vaikkakin hieman nyppimistä se vaatii. Keittiön joutuu siivoamaan ruuanlaiton jälkeen, sillä väkisin tuppaa kaalinsuikaleet ja sipulinkuoret lentelemään pitkin nurkkia. Siirappia tippuu työpöydälle ja jauhelihaa koiralle.

Valmistukseen kannattaa paneutua sen verran, että hauduttaa kaalin ja keittää ryynit ensin huolellisesti. Olen nimittäin semmoistakin ohjetta kokeillut, jossa kaalinsuikaleet ja riisit heitetään vaan vuokaan, vähän vettä päälle ja uuniin. Ei tullut suussa sulavaa siitä.

Nipottamisen varaa tässä ruuassa ei juuri ole, koska raaka-aineet ovat alun perinkin jokseenkin kuivikkaat. Sentään pystyin vaihtamaan riisit ohrahelmiin. Ne ovat kotimainen vaihtoehto riisille ja jos et ole vielä kokeillut, niin ehdottomasti kannattaa. Jos ei gluteeni haittaa, niin riisit saat tätä kokeiltuasi jättää kokonaan kauppaan.

Jauhelihan rasvasta tulee pihdattua ihan itsestään: meillä päin on peuroja ihan riittämiin ja osa niistä on kulkeutunut pakastimeenkin. Käyttämäni jauheliha oli siis varsin vähärasvaista.

Tämäkin saattaa kiinnostaa: Kaalisalaatti uudesta kaalista. Kolme kokeilemisen arvoista reseptiä.

Nipottajan kaalilaatikko

  • n. 1 kg kaalia
  • 2 dl ohrahelmiä (tai risottoriisiä)
  • 500 g jauhelihaa
  • 2-3 sipulia
  • 1 dl siirappia
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 4 dl vettä
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 tl meiramia
  • 2,5 dl 4% ruokakermaa kevyt ja paksu

Valitse iso kattila. Oma kaalilaatikkokattilani on 10 litran vetoinen. Kaalisuikaleita ei pysty pudottamaan soukkasuiseen kattilaan ja sekoittaessa tavaraa lentelee kuitenkin yli laitojen. Pääset siis vähemmällä siivoamisella, kun otat heti alkuunsa kunnon vehkeet.

Vesi kiehumaan, kasvisliemikuutiot sekaan ja sen jälkeen kaalisuikaleet. Keitä ja hauduta semmoiset 20 minuuttia. Itse annan keitoksen myös kiehua ilman kantta, jotta vesi haihtuu kattilan pohjalta. Lopuksi veden pitää olla haihtunut melkein kokonaan taivaan tuuliin. Jos ei ole, kaada ylimäärä viemäriin.

Kaalien hautuessa paistan jauhelihan ja sipulin. Ennen paistamista pitää jauhelihasta antaa 50-100 g koiralle.

Kun jauheliha-sipuli on valmista ja kaali pehmeää, yhdistetään ainekset siinä suuressa kattilassa. Siirappi ja mausteet sekaan ja sekoitetaan.

Sitten vaan raaka-aineet voideltuun vuokaan ja se on melkein siinä. 

Rajansa kuitenkin  nipottamisellakin, sillä pahaa ruokaa ei kannata ehdoin tahdoin valmistaa. Varsinkin kun tästä annoksesta riittää syötävää seuraavaksi kolmeksi päiväksi.

Niin sitten laitan silmät kiinni ja kaadan valmiin laatikon päälle 4%.sta Floran "kevyt ja paksu" -ruokakermaa. Purkillisen, eli 2,5 dl.

Vuoka uuniin150-175 astetta, semmoiset kaksi tuntia. Laita heti alkuun leivinpaperin palan vuoan päälle, jotta ei kuivuisi paistamisen aikana.

Nipottajan kaalilaatikko kuuluisi syödä puolukkasoseen kanssa. Sitä ei nyt vielä ollut, joten puolukoiden kypsyttyä pitää tehdä seuraava erä. Mutta kelpaa tämän kylkeen salaatti mikä hyvänsä.

Salaattiresepti löytyy vaikka täältä: Puoli kiloa kasviksia päivässä - Salaattireseptit hukassa eikä yhtään mielikuvitusta

Jaa resepti ystävillesikin: