Nipottajan omenapaistos

17.09.2021

Makeanhimo iskee minuun ainakin kerran päivässä. Tai pyrin siihen, että tuo kerta päivässä riittäisi.

Nyt omena-aikaan hyvä ja suhteellisen terveellinen herkku on omenapaistos. Olen tietysti  karsinut siitä kaikki epäterveelliset raaka-aineet mahdollisimman vähiin, mutta karsittunakin tämä tehoaa makean nälkään. 

Resepti on varmasti kaikille vanhastaankin tuttu, mutta suosittelen kokeilemaan  näillä tuunauksilla. Ja yllättymään positiivisesti. 

Nipottajan omenapaistos

  • Yksi omena
  • Ruokalusikallinen ruokosokeria
  • Kahvikupillinen mysliä
  • vajaa ½ dl juoksevaa kasvimargariinia
  • Epämääräinen loraus rasvatonta ja maustamatonta jugurttia

Sorvaa omena omenaporalla/omenasorvilla (mikä sen virallinen nimi nyt onkaan) ohuiksi viipaleiksi. Veitsikin kelpaa, jos keittiövarustukseesi ei ko. härpäke kuulu. 

Valkea kuulas tai joku makea omena on tähän ihan omiaan. Tässä vaiheessa syksyä käytän olosuhteiden pakottamana Antonovkaa. Se on paremmin säilöntäomena, enkä ainakaan minä pysty sitä syömään raakana, sen verran hapanta on. Mutta sopii paistokseen ihan hyvin.

Omenaviipaleet asetellaan levälleen kipon pohjalle. En voitele kippoa etukäteen - eipä tule sitten syötyä sitäkään rasvaa.

Seuraavaksi astuu huippuunsa hiottu nipottaminen kehiin. Happaman omenan päälle sopisi ruokosokeri tai vielä paremmin fariinisokeri. Mutta nyt tyydyn vain katselemaan sokerilaatikkoa ja korkeintaan hiplaamaan laatikon pintaa. Mutta en ripottele yhtään omenien päälle.

Sokerin sijaan kaadan myslit omenien päälle ja levitän tasaiseksi kerrokseksi. Myslihommissa kannattaa suosia nyt ja muutoinkin kaupan halvimpia tuotteita. Kotimaisista löytyy yleensä hyviä.

Kalleimmissa mysleissä on nimittäin jos vaikka mitä makeita hedelmiä ja pahimmissa tapauksissa sokerikuorrutettuja paahdettuja pähkinöitä. Kauheita kaloripommeja. Halvoissa mysleissä näitä lihottavia komponentteja on vähemmän, mutta on kuitenkin sen verran, että tuovat riittävästi makeutta.

Senkin olen huomannut, että jos ostaa oikein hyvää mysliä, syö sitä kuitenkin enemmän kuin alun perin oli tarkoitus - ei tee hyvää sekään.

Nonniin. Ensin omenat, sitten mysli ja lopuksi rasvaa päälle. Terveellisin vaihtoehto omenien päälle olisi rypsiöljy, mutta se ei toimi tässä. Ei kannata kokeilla, minä tein sen jo.

Parasta on juokseva kasvirasvasekoite, joista kannattaa valita sydänmerkillä varustettu vaihtoehto. Appiukko veteli juustohöylällä siivuja kovettuneesta voista. Minun kiusakseni ja omaksi haitakseen. En suosittele, vaikka näinkin kyllä saisi rasvaa paistokseensa.

Nipottajan omenapaistos on valmis mikroon. Kolme minuuttia on minun uunissani  sopiva aika.  Odotellessa voi keittää vaikka kahvia.

Lämpimän paistoksen päälle lorotellaan sopiva määrä rasvatonta jugurttia. Maistuu ihan vähän melkein kuin jäätelölle. Jos haluaa esimerkiksi viikonlopun kunniaksi pröystäillä, vaniljajugurtti on hyvää myös. Jäätelöä sitten, jos on tullut vieraita kylään. Mutta oikeasti tuo rasvaton jugurtti toimii tosi hyvin.

Jos sinua kiinnostaa nipottaminen enemmänkin, niin lisää löytyy täältä: Nipottajan flavonoidipiirakkaKiitos, jos jaat reseptin ystävällesikin: