Nuku yö ulkona - vaikka vain parvekkeella

25.08.2023

Olen koko kesän harjoitellut elokuun 26 päivä vietettävää "Nuku yö ulkona" -tempausta varten. Vaikka itse sanonkin, olen jo aika hyvä ulkona nukkumisessa. Koirani samaten, sillä on tämän kesän viileiden öiden johdosta oikein komea paksu kesäkarva.

Parveketta kauemmaksi nukkumaan en kylläkään ole päässyt. Enkä edes yrittänyt.

Ihme kesä onkin ollut. Vaikka päivälämpötilat ovat olleet enimmäkseen sopivasti hiukan yli 20 astetta, öisin on ollut viileätä. Heinäkuussakin monta monituista yötä, jolloin oltiin + 7-9 asteessa. Koko kesänä vain pari trooppista yötä.

Lämpötila ei ole tuottanut ongelmaa, sen sijaan äänimaailma on vähän haastanut nukkujaa.

Ei pörrää meidän nurkissa mopopojat ja autojakin kulkee talon ohitse sen verran harvakseltaan, että sitä paremminkin ilahtuu kuullessaan auton hurinaa – kiva kun on korvessakin jotain sosiaalista meininkiä.

Ennen juhannusta kuulunut jatkuva linnun sirkutus ei sekään liikoja haitannut. Linnun laulu on rauhoittavaa kuultavaa. Pari viikkoa juhannuksen jälkeen yöllinen laulu vaimenee, nyt elokuulla ei kuulu linnunluritusta juuri ollenkaan.

Vaikka kurkien huutelu on varsinaista rääkymistä, siinä on jotain hienoa ja eksoottista. Vaikka kurjen huutoon herää, nukahtaa heti uudelleen. Eikä sitä jatku yleensä kovin montaa minuuttia.

Ketun ääni on kohtuu kamalaa sekin, tänä vuonna sitä sorttia on kuulunut ihan satunnaisesti. Suden ulvontaa odottelen edelleen. Oikeataan haluaisin pienessä määrin ulvomista kuullakin.

Ampiaiset tekivät pesän parvekkeen kattoon, parin metrin päähän tyynystäni. Keskikesällä viimeiset sankarit tulevat pesään illalla vähän ennen puolta yötä ja etsivät epätoivoisesti sopivaa laudan rakoa, kunnes oikea löytyy. Ihan kuin olisivat ympäripäissään.

Aamulla ensimmäiset lähtevät medenkeruuseen vähän ennen auringonnousua. Nyt elokuussa niidenkin kiireet taitaa olla ohi, eivät paljon pöristele enää.

Ampiaisten surina ei haittaa, kun itse nukkuu verkon alla suojassa. Ilman verkkoa en varmaan uskaltaisi nukkua lainkaan.

Mutta se, mikä on muutaman yönä pitänyt hereillä, on takapihalla laiduntavat naapurin naudat. Emolehmät ja niiden vasikat. About 80 päätä. Saman verran häntiä ja 320 sorkkaa.

Edellisinä kesinä laitumella on ollut hiljaisia ja pelottavia sonneja tai hiljaisia ja söpöjä mulleja. Lypsylehmiä, hiljaisia nekin, oli lapsuuden kodissani. Mutta nämä emolehmät ovatkin ihan oma rotunsa. ( No niinhän ne ovat: Herefordeja ja Aberdeen Anguksia).

Lehmä ei muuten sitten sano ammuu, kuten lapsille opetetaan. Se sanoo mää, muu, möö, trööt, pröt ja truut. Eri korkeuksilla, kimelästi ja möreästi. Hiljaa ja kovaa. Enimmäkseen kovaa. Niillä jokaisella on ihan oma äänensä. Ennen en tätäkään tiennyt.

Ne nukkuvat onneksi yöllä, ovat hiljaa ja pitävät turpansa kiinni. Mutta sitten niiden seuraksi tuotiin sonni. Ja toinenkin.

Isompi niistä on valtava, minunkin mielestäni oikein valioyksilö, vaikka en lehmä olekaan. Se näyttääkin ihan myskihärältä.

Sonnin saapumisesta alkoi juhlat. Lehmät menivät sekaisin, möökivät ja määkivät kilpaa pari päivää. Keskiyöllä sentään malttoivat nukkua, kuten minäkin. Pikkuhiljaa huomasivat, että komistus taitaakin jäädä pidemmäksi aikaa ja möökiminen rauhoittui normaalille tasolle.

Mutta sitten lehmien omistaja päätti vieroittaa vasikoita ja siirsi ne toiseen aitaukseen lehmien viereen. Alkoi hirveä huuto. Sitä kesti päivän ja yön ja vissiin vielä toisenkin päivän, kunnes auto oli noutanut nuorison toiseen navettaan.

Ei tullut meikäläiselle uni sinä yönä. Koirani siirtyi jo alkuyöstä sisätiloihin nukkumaan. Korvatulpista ei ollut mitään apua, Peltoreita en kokeillut. Pakko oli minunkin siirtyä nukkumaan sisätiloihin.

Muuten kesä partsilla on mennyt oikein mainiosti. Aion jatkaa pakkasten tuloon saakka. Tai vähitäänkin vielä pari yötä tuohon Suomen Luonnon päivän Nuku yö ulkona tempaukseen saakka.

Ehdit vielä sinäkin kasata kamppeesi ja siirtyä ulos nukkumaan. Siihen ei kummoisia varusteita tarvia, unhan huolehtii, ettei vilu pääse yllättämän. Ja taskulamppu kannattaa ottaa tyynyt alle, jos tulee pissahätä keskellä yötä.

Täältä löydät lisää vinkkejä ulkona nukkumiseen: https://www.elintapaluotsi.fi/l/oletko-kokeillut-ulkona-nukkumista-kun-varmistat-nama-kuusi-asiaa-nukut-hyvin/

Suositelen edelleen kokeilemaan...

Tykkään, jos jaat jutun kaverillesikin. Alla olevat painikkeet auttavat siinä