Oletko jo kokeillut nektaria? Viisi kohdetta, johon sitä voi käyttää.

06.08.2021

Päätin tänä vuonna käyttää höyrymehun keitosta jääneen marjamassan ja tehdä siitä nektaria. Ihan vaan hyödyntääkseni ne 80 % vitamiineista ja antioksidanteista, jotka höyrytyksen jälkeen jää marjojen rippeisiin ja kuoriin.

Itse tehtyyn nektariin olen tutustunut nuorena tyttönä emäntäkoulun talouslinjalla. Siihen maailman aikaan hyödynnettiin vielä kaikki mikä puutarhasta irti lähti. Varsinaiseen nektarin tekoon en kyllä itse osallistunut. Luistin työmaalta ovelasti muihin hommiin, koska pullojen pesu on mielestäni yksi maailman ikävämpää töitä.

Meni kyllä toisten tyttöjenkin nektarinteko persiilleen, sillä seuraavana talvena jouduin minä muiden mukana pesemään kaikki pullot uudelleen. Opettaja oli nimittäin havainnut kellarissa käydessään homekerroksen jokaisen mehu- ja nektaripullon pinnalla. Oli joko pullot pesty huonosti tai sitten oli tipahtanut pullotusvaiheessa pannulappu valmiin mehun joukkoon.

Siihen aikaan home oli vielä terveysruokaa, joten ei muuta kuin tyhjennettiin kaikki pullot suureen kattilaan. Home oli muodostanut joka pulloon markan kokoisen harmaan napin, jotka vaan noukittiin mehun pinnalta pois. Kiehautus ja mehu pullotettiin uudelleen pestyihin pulloihin. Opettaja vahti selän takana, että työ suoritettiin suurta hygieniaa noudattaen.

Vastaavanlaista nektaria nyt siis lähdin tekemään. Paitsi ilman hometta. Ajattelin toimia kuten meidän isäntäkin tekee - lukematta manuaalia. Kun tietää raaka-aineen ja lopputuloksen, niin mitään reseptiä ei touhuun tarvita.

Keitin ensin höyrymehua kaksi mehumaijallista. Toisin kuin mehunteossa yleensä, perkasin käyttämäni marjat roskista, sillä nyt oli tekeillä laadukasta nektaria. Kohtuullisen iso homma tuo perkaaminen olikin.

Kaadoin kahden erän marjamassat kymmenen litran kattilaan. Otin sauvasekoittimen ja survoin marjan kuoria vähän pienemmiksi. Isossa kattilassa pehmeä massa survoutui helposti eikä roiskunut pitkin seiniäkään.

Sokerin olin laittanut mehumaijaan, joten ajattelin siitä osan jäävän marjan kuoriinkin. Kaikki sokeri oli kyllä valunut mehuun ja nektaristani tuli siis hiukan hapanta. Jätin sokerin kuitenkin lisäämättä ja siirsin ongelman tuonnemmaksi.

Lisäsin seokseen vettä tarkoituksena tehdä tuotteestani sopivan paksua. Kattilan reunat tulivat kuitenkin vastaan ja nektarista tuli melkein hillon paksuista, mutta mitäs pienistä. Hygieniasyistä kiehautin seoksen ennen pulloon/purkkiin laittamista.

Jos olisin ollut fiksu, olisin lisännyt vedenkeittimestä kiehuvaa vettä pienissä erin. Nyt kun laitoin hanasta kylmää, ison kattilan kiehauttaminen kesti aika kauan. Koko ajan piti sekoittaa, ettei paksu massa pulpahtele pitkin seiniä. Erityisesti koska juuri on saatu edelliset omenahillot maalattua pois keittiön katosta.

Nektarin paksuudesta ja olemattomasta sokerimäärästä johtuen pakastin tuotteen isoihin pakasterasioihin. Ohitin pullon pesun, oli helppo kauhoa massa purkkeihin eikä pakastimessa pääse homehtumaankaan. Tosin sulatuksen jälkeen nektari ei sitten enää säily montaa päivää.

Sitä kun on kymmenen litraa nektaria kattilassa, on tietysti syytä miettiä, mitä sillä tulee tekemään. Periaatteessahan nektaria voi käyttää kuten mitä tahansa hilloa tai juoda laimennettuna mehuna. Jos ajattelee vitamiineja ja flavonoideja, nektaria ei ole järkevää keittää enää uudelleen. Marjan kuorissa oleva kuitu säilyy paremmin, joten terveysvaikutusta jää jossain määrin, vaikka sen vielä kuumentaisikin. Listasin tähän itse kokeilemani käyttökohteet.

Viisi kohdetta, johon nektaria voi käyttää.

  1. Lisää vettä ja juo mehuna. Voit joutua lisäämään vähän sokeria.
  2. Laita pari ruokalusikallista aamupuuroon. Tulee parempaa, kun sekoittaa nektarin puuron joukkoon jo ennen keittämistä.
  3. Smoothie. Tein "perusohjeella". Pari desiä nektaria, iso banaani, loraus rasvatonta jugurttia ja maitoa. Tuli niin paljon, että riitti isännällekin. Oli hyvää.
  4. Marjapiirakka. Vallan hyvää tuli tällä ohjeella:  Nipottajan flavonoidipiirakka.  Tälle ohjeelle erityinen plussa siitä, että viinimarjan maku tuli hienosti ja juuri sopivasti esiin.
  5. Paistoin lättyjä ja laitoin lätyn päälle. Meni pilalle koko lätty. Olisi todennäköisesti auttanut, jos olisin lisännyt nektariini sokeria.

Virallisesti tarkasteltuna nektariksi sanotaan sakeaa juomaa, jossa on mukana marjojen tai hedelmien hedelmäliha ja kuoret. Usein nektariin joudutaan lisäämään sokeria - enemmän tai vähemmän riippuen marjojen happamuudesta. Nektari sopii erityisen hyvin terveysintoilijoille ja nuukailijoille. Ja tavallisille ihmisille totta kai.

Jos sinua  kiinnostaa  marjojen terveysvaikutukset enemmänkin, täältä löytyy lisää tietoa: Superfoodia metsästä ja puutarhasta. Mikä tekee marjoista niin terveellisiä?

Kiitos kun jaat ystävillesi: