Oletko kokeillut pysäytyssanaa?

20.04.2022

Kun on aivan väsynyt ja uupunut, mutta uni ei vaan tule. Kun tietää että huomenna on maanantain ja viikonloppu ohi. Kun herää aamuyöstä eikä pysty millään nukkumaan uudelleen -paitsi klo 4.45 - juuri vähän  ennen kuin pitäisi nousta sängystä ylös.

Näissä tilanteissa minulla on käytössäni muutama kikkakolmonen. Ne myös auttavat - joskus tosi nopeasti ja joskus joutuu treenaamaan vähän pidempään. Nämä eivät ole minun omakeksimiäni juttuja, vaan yleisesti käytettyjä unen lääkkeettömän hoidon keinoja.

Unen lääkkeettömästä hoidosta voit lukea lisää tästä:  Sitä on taas näemmä valvottu!

Pysäytyssanan lisäksi kerron pari muutakin hyväksi kokemaani temppua. Yleensä toki riittää näistä konsteista yksi, jonka avulla uni tulee. Valitsen keinon mielentilan mukaan

Oletko kokeillut pysäytyssanaa?

Pysäytyssana auttaa silloin, kun ei oikein ole syytä valvomiseen. Se on lyhyt ytimekäs sana, jota hoet hiljaa mielessäsi yhteen soittoon niin pitkään, että et muusta enää tiedä mitään. Eli kunnes nukahdat.

Itse käytän usein "että" -sanaa, mutta se voi olla vaikka, ja, sillä, jotta..... Jostain syystä partikkelit ovat omaan mieleeni, mutta ihan mikä vaan helposti lausuttava sana kelpaa. Kunhan ei nyt kenenkään ikävän ihmisen nimeä ala hokemaan.

Pysäytyssanalla on yhteyttä lampaiden laskemiseen, mutta se ei vaadi aivotyötä yhtä paljoa. Parempi teho johtuu siitä, että  yhden sanan ajattelu ei kuormita aivoja samalla tavalla kuin lukujen luetteleminen tekee. Voisi siis  ajatella, että aivotoiminta rentoutuu pysäytyssanalla tehokkaammin.  

Hengittäminen

Valvomisen seurauksena nousee ahdistus tilanteesta. Seuraavaksi korona ja Ukrainan sota alkaa tuntua mustalta möykyltä rinnassa. Tai mikä tahansa henkilökohtaisesti iso asia, jolle ei itse mitään mahda.

Tähän hätään toimii parhaiten hengitysharjoitus. Sama vanha ja moneen kohtaan suositeltu rauhallisesti ja syvään hengittäminen.

Etsi mahdollisimman hyvä asento. Valitse selinmakuu, mikäli ei siinä asennossa mistään satu. Selinmakuulla nimittäin keuhkot saa parhaiten auki ja palleankin täyteen ilmaan. Sitten vaan vedät keuhkot täyteen laskien hitaasti viiteen.

Tässä kohtaa myös pallea nousee, ilma täyttää keuhkot pohjia myöden. Sitten pidätä hengitystä pieni hetki ja hengitä rauhallisesti ulos. Jos on pienet keuhkot, lasket vähän nopeammin, isokeuhkoiset vastaavasti taas hitaammin.

Hengittämiseen voi ottaa "lisäosan", mikäli kropassa on kipeä kohta. Esimerkiksi jos särkee lonkkaa, polvea, olkapäätä tai niska on jumissa. Tällöin uloshengityksen kohdalla kannattaa ajatella kohtaa johon sattuu. Sen jälkeen kuvittelet puhaltavasi ilmat ulos juurikin tuosta kipeästä kohdasta.

Ensimmäiset kohdennetut ulospuhallukset eivät tunnu missään, mutta muutaman yrityksen jälkeen oppii kummasti ohjaamaan mielikuvitusilman kipua kohden. Tempun hyöty johtuu siitä, että kipu jännittää lihaksia ja mielikuvapuhallus puolestaan rentouttaa kipeää kohtaa ja sen ympäristöä.

Ajatusten pois heittäminen

Kolmas käyttämäni keino sopii erityisen hyvin silloin, kun huolet ja murheet tekevät kiusaa. Jokainen meistä osaa varmasti murehtimisen taidon, mutta joskus tuntuu, että "huolten määrä on vakio". Tällöin kaikki on oikeastaan ihan hyvin, mutta jostain syystä pitää mielessään kehitellä skenaarioita siitä, kuinka jokin asia menee pieleen.

Tässä tilanteessa kuvittelen oikein kauniin paikan luonnossa. Paikan, jossa on virtaava vesi. Seison metsässä, vuolasti virtaavan puron tai joen varrella. Joka puolella on vihreää, ihmisten ääniä ei kuulu, vesi on sinistä, puhdasta ja virta on aika kova. (en siis seiso missään Punkalaitumenjoen ruskean vesinoron äärellä).

Joen reunalta sitten vaan heitän ikävät ajatukset virtaan ja katselen kun ne lähtevät kulkemaan eteenpäin. Alkuperäinen ohje harjoituksessa on, että ikävä ajatus asetetaan varovasti lehden päälle ja annetaan sen lähteä lipumaan virran mukana.

Olen iän myötä joutunut vähän tehostamaan mielikuvitustani, sillä yksi pieni lehti harvoin riittää. Minulla on nykyään aina mielikuvituskottikärryt täynnä moska-ajatuksia. Kippaan koko kärryllisen virtaan ja annan kuohujen viedä koko p.skan. Jos ei yksi kottikärryllinen riitä, niin muutaman kärryllisen jälkeen uni tulee.

Voit itse kuvitella tähän juuri itsellesi sopivan maiseman ja myös tavan millä heität itseäsi kiusaavat ajatukset pois.

Pysäytyssanaa kannattaa ehdottomasti kokeilla ja samoin näitä muitakin. Vain kokeilemalla voit tietää, miten ne toimivat itselläsi. Haittaa kokeilusta ei tule olemaan. 

Viimeisin harjoitus toimii myös päivänvalossa. Varsinaisesti sitä ei ole erityiseksi nukahtamiskeinoksi tehtykään. Harjoitus on tapa huomata, että kehää kiertävät ajatukset ovat vain ajatuksia eikä niillä ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä oikeasti tulee tapahtumaan.

Lisää unettomuuteen liittyvistä perusasioista voit lukea täältä: Unettomuus ja uni. Mitä jokaisen on hyvä tietää.

Jos asia koskettaa, kannattaa tutustua myös tähän: https://www.uniliitto.fi/

Yllä olevasta nappulasta voit tilata itsellesi sähköposti-ilmoituksen uudesta blogitekstistä


Jaa ystävällesikin, jos luulisit tästä olevan hyötyä