Paras munkkiresepti ikinä - Sotkun munkit

29.04.2021

Vappu lähestyy ja vuotuinen munkinpaisto sen mukana. Minulla on mahdottoman hyvä resepti, jota olen vuodesta toiseen käyttänyt. Munkit ovat laktoosittomia ja niitä tulee annoksesta reilut sata kappaletta. Riittää lapsille ja heidän kavereillensakin.

Tosin lasten kasvaessa heitä ei paljon vappuna ole kotona näkynyt. Olen puolittanut annoksen ja semmoiset viitisenkymmentä munkkia minulle ja isännälle kahteen mieheen onkin aika sopiva satsi.

En muista, mistä resepti on alun perin lähtöisin. Munkkien nimi on "Sotkun munkit", todellisuudessa minulla ei ole harmainta haisua, millä reseptillä Sotkussa munkit paistetaan.

Annoksesta tulee reilut 100 kpl:

 • 2 l vettä

  4 dl hienoa sokeria

  400 g leivontamargariinia sulatettuna

  2 tl suolaa

  4 munaa

  200 g hiivaa

  3,6-4 kg vehnäjauhoja

Paistamiseen 2 litraa kasviöljyä. Puolikkaaseen annokseen riittää hyvin 1½ litraa. Tänä vuonna öljynä oli rapsiöljy, jota K-kauppias oli ovelasti asetellut pullo tolkulla kassan vieressä olevaan suureen koriin.

Taikina tehdään kuten pullataikina. Nostatetaan ennen ja jälkeen leipomisen. Minä leivon aina munkeista ensin pyöreitä pikkupullia. Ennen kuin nostan ne öljyyn paistumaan, tökkään keskeltä pullaa etusormella ja vähän pyöräytän, jolloin muuttuvat kätevästi tyttömunkeiksi.

Tänä vappuna paistaminen aiheutti hiukan haastetta, sillä keittiö on remontissa. Siellä ei ole kuin ruokapöytä ja puuhella. Sähkötkin poikki. Vettä saa pesuhuoneesta ja jauhot ovat komerossa toisessa päässä huushollia.

Puuhellalla en sentään ryhtynyt paistamaan, tulee hiki jo pelkästä ajatuksesta. Hain isän kätköistä sähkölevyn, aidon tsekkiläisen Aka Elkomatin. Vuosimallia jotain 60-70 -luku. Mutta siisti, vähän käytetty ja sähköjohtokin ihan ehjä.

Rakennustarvikkeiden joukosta hain jatkojohtokelan ja vetelin johtoa olkkarista puuhellan viereen. Levy puuhellalle liesikuvun alle ja ei kun paistamaan.

Levy toimi luotettavasti, kuten itäeurooppalaiselta laatutuotteelta vaan voi odottaa. Kovin kuumaksi se ei lämmennyt muuta kuin alapuolelta. Rasva ei tahtonut kuumentua millään ja ensimmäiset paistoin hätäisyyttäni vähän vaaleiksi.

Kun laitoin vain muutaman munkin kerrallaan ja pidin nappulat kaakossa, sain satsin paistettua. Ja hyviä tuli eikä sulakkeetkaan palaneet. Varsinkin ensimmäiset viisi maustuivat hyvälle, kuudes ei sitten enää niinkään.

Jos munkinpaisto on vielä edessä, niin tätä reseptiä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Täältä löydät niksin reikämunkin tekoon: Vappumunkit ja miten poikamunkista saa tyttömunkin

Hauskaa Vappua, munkeilla tai ilman!


Kaikki reseptit löytyy täältä:   Reseptit

Tilaamalla blogi, lähetän sinulle sähköpostiviestin aina kun uusi juttu ilmestyy. Se ei maksa mitään, enkä kauppaa mitään muuta.

Kiitos, kun jaat reseptin kavereillesi: