Vappumunkit ja miten poikamunkista saa tyttömunkin

25.04.2022

Katselin netistä kuvia munkkirinkilöistä. Herkullisen näköisiä, mutta munkin keskellä näytti olevan jatkospaikka. Rinkulamunkin tekeminen ei näköjään ole aina itsestään selvää, joten päätin demonstroida homman videolle. Videon lopussa näytän myös suht´siistin sokeroimiskonstin.

Munkin makuun tuo reiän tekotapa ei toki vaikuta. Mutta helpottaa leipomisprosessia kummasti.

Munkkitaikinan voi tehdä samalla tavalla kuin tavallisen pullataikinankin. Oma suosikkireseptini on kuitenkin "Sotkun munkit". Saattaa olla, että resepti ei ole Sotkua nähnytkään, mutta munkeista tulee ehdottoman hyviä.

Tykkään Sotkun munkkireseptistä senkin vuoksi, että taikina tehdään veteen ja valitsemalla laktoosittoman rasvan saa niistä kätevästi laktoosittomia. Ja maidottomia.

Reseptin löydät täältä: Paras munkkiresepti ikinä - Sotkun munkit

Resepti on kahden litran nestemäärään, joka voi tuntua annoskokona isolta. Mutta jos taloudessa on yhtään enemmän kuin kaksi henkeä, kannattaa tehdä koko satsi. Litran annosta voi harkita, jos tekee pelkästään itselleen.

Kun paistaessa valitsee laakeapohjaisen kattilan, pystyy paistamaan useamman kappaleen kerralla. Näin paistoprosessiin ei loppuviimeksi kulu kauhean pitkää aikaa.

Sokeroin munkeista yleensä vain sen määrän, joka syödään ensin. Seuraavaan päivään jäävät laitan jääkaappiin ja sokeroin vasta vähän ennen tarjolle panoa.

Isosta annoksesta riittää yleensä muutama pussillinen pakastettavaksikin. Niistä saa hyviä, kun käyttää (nopean) sulatuksen jälkeen munkit mikrossa ja sokeroi vasta sen jälkeen.

Miten poikamunkista saa tyttömunkkeja?

 Kotikeittiössä pyöreinä paistetuista munkeista jää helposti keskeltä raakoja. Rinkulamalli poistaa tämän ongelman. Alla olevalta videolta näet, miten ongelmanpoisto tehdään.


Ja miksikä jotkut munkit ovat poika- ja toiset tyttömunkkeja - siihen joudut keksimään ratkaisun itse. 

Jos tykkäät munkeista,jaa resepti ystävällesikin: