Sairastatko tietämättäsi napsimiaa?

26.02.2022

Olen törmännyt tähän oireyhtymään jo useita vuosia sitten. Osuvan nimen kuulleessani tunnistin heti, mistä on kyse. Napsimialle ei ole tautiluokituksessa omaa ICD-10 -koodia ja tuskin tuleekaan, mutta yhtä kaikki, oikea ja harmillinen vaiva sen on.

Vaivasta kärsivällä voi olla pitkään oireettomia jaksoja ja sitten taas lyhyitä tai pidempiä oireilukausia. Mikäli oire ilmenee lyhytaikaisena ja harvoin, siitä ei ole mitään haittaa. Mutta jos napsimia päälle, se aiheuttaa sekä mielen ahdistusta että rasvan kertymistä sisäelimien ympärille.

Tässä artikkelissa käyn lävitse napsimian oireet sekä paneudun hoitokeinoihin. Itse olen saanut pidettyä vaivan kurissa näillä ohjeilla kohtuuhyvin, tosin repsahdusjaksoja sattuu edelleen silloin tällöin. Hyvää tässä on, että hoitokeinot eivät menetä toistuvasti käytettäessäkään vaikutustaan.

Sairastatko tietämättäsi napsimiaa?

Napsimian oireita ovat: 

 • Ruokaa laittaessa tulee maisteltua raaka-aineita jo ennen kuin ne päätyvät kattilaan. Erityisesti kastikkeen nakinpalat ja kylmät lihapullat ovat hyviä, mutta jopa lusikallinen kylmää maksalaatikkoa kelpaa hätätilassa.
 • Voileipää tehdessä tulee syötyä useampi juusto tai leikkeleenpala jo ennen kuin ne päätyvät leivälle. Kurkku ja tomaatti napsiintuvat harvemmin.
 • Leipoessa vähintään taikinaa pitää maistella, mutta raaka-aineista mikä tahansa hyvänmakuinen käy.
 • Ruokailujen välillä tulee haahuiltua keittiössä ja käteen tarttuu milloin mitäkin pientä purtavaa. Tämä oire saattaa pahentua oleellisesti juhlapyhien, kuten joulun aikaan.
 • Napsimiasta kärsivällä ei oikeastaan koskaan ole nälkäinen olo, ähky kyllä toisinaan.
 • Nälän ja kylläisyyden tunteet ovat sekoittuneet.
 • Kaapeista löytyy tyhjiä tai lähes tyhjiä karkkipusseja, keskipaketteja, sipsi yms-naksupusseja. Samoin näitä tyhjyyksiä löytyy autosta.

Miten napsimiasta pääsee eroon:

 • Ensisijaisen tärkeää on noudattaa asiallista ruokarytmiä. Hyvänä muistisääntönä voi pitää, että vähintään puolet päivän syömisistä tulee olla syötynä ennen klo 16.00 iltapäivällä.
 • Lounasajasta on pidettävä kiinni ja syötävä tuolloin riittävästi. Lounasruuaksi ei riitä mikään kevyt salaatti tai pieni tippa keittoruokaa. Kuppi kahvia ja voileipä eivät nekään ole tarpeeksi. Lounastauolta tulee lähteä kylläisenä, mutta ei ähkyssä.
 • Kannattaa huolehtia siitä, että joka aterialla tulee syötyä jotakin proteiinipitoista, jotta kylläisyyden tunne pysyy pidempään.
 • Autossa syömistä välttää parhaiten huolehtimalla, että ei mene nälkäisenä kauppaan. Jos vielä ottaa tavakseen tehdä kauppalista ostoksista ja pitäytyy siinä, pystyy selättämään autossa ilmenevän napsimian.
 • Kotona ei kannata säilyttää mitään, minkä tietää laukaisevan oireen. Esimerkiksi keksipaketit, karamelli- tai pähkinäpussit, sipsit ovat pahasta. Jokaisella on omat laukaisevat tekijänsä, jotka on syytä tiedostaa.
 • Mikäli joku toinen tuo kotiisi herkkua, kuten esimerkiksi suklaalevyn, se kannattaa syödä kerralla pois häiritsemästä. Tästä herkuttelusta ei saa kantaa huonoa omaatuntoa, vaan nauttia koko rahan edestä. Napsimian kannalta on huono asia säännöstellä herkkuja ja syödä niitä tipoitellen, sillä samalla pitkittää myös oireilua.
 • Herkutellakin saa, mutta nämä herkutteluhetket pitää suunnitella etukäteen ja nauttia niistä asiaankuuluvalla hartaudella. Mikäli on taipumusta painon nousuun, herkutteluhetkiä ei saa olla liian usein.
 • Jos tiedät esimerkiksi illalla pääseväsi herkkupöytien ääreen tai sinut on kutsuttu juhliin tai illalliselle, niin päivällä pitää syödä normaalisti. Jos etukäteen paastoaa alkupäivän, syö illallisella itsensä ähkyyn ja ilta jatkuu napsimian merkeissä.
 • Kävelylenkille tai muuhun itselle sopivaan liikuntaharrastukseen lähteminen saattaa joillakin ihmisillä katkaista kierteen.

Jos nyt huomasit saaneesi uuden diagnoosin, niin älä vaivu synkkyyteen. Hoito on tehokas ja edullinen. Vieläpä ilman sivuvaikutuksia. Mitä joustavammin suhtaudut itseesi ja elämään, sitä helpommin pärjäät tämänkin kanssa.

Saatat olla kiinnostunut myös tästä:  Miten makeanhimosta pääsee eroon - kaksi toimivaa keinoa.

Jos tämä oli mielestäsi mielenkiintoinen, jaa ystävällesikin: