Miten makeanhimosta pääsee eroon - kaksi toimivaa keinoa.

26.09.2021

päivitetty 17.7.2022. Lisätty  pari linkkiä

Olen perso makealle. Olen myös huomannut tämän sortin ongelmaa olevan yhdellä ja toisella muullakin.

Onneksi tähän vaivaan on olemassa parikin useasti kokeiltua ja hyväksi havaittua vippaskonstilla. Kunnes tulee joulu, juhannus, pääsiäinen, omat synttärit, jonkun muun synttärit tai muuten vaan elämä palaan entiseen. Tuo paluu entiseen tapahtuu usein pikkuhiljaa, mutta jossain vaiheessa sitä vaan huomaa taas syövänsä ihan entiseen malliin.

Kerron tässä postauksessa kaksi toimivaa keinoa sokerihimon pysäyttämiseksi. Molempia voi toteuttaa toistuvasti, eivät siis ole mitään kertakäyttötavaraa. Kyllä tuosta vaivasta voi kokonaankin korjaantua, mutta miten, se selviää postauksen loppupuolella.

Miten makeanhimosta pääsee eroon?

Makeanhimon taustalla on monenlaisia asioita. Epäsäännöllinen ateriarytmi, laihduttamisen vuoksi liian vähäinen syöminen, väsymys ja kiire voivat aiheuttaa sen, että illalla syöminen lähtee lapasesta. Jos teet itsellesi syömisen ja elämisen suhteen liian tiukkoja rajoituksia - olet siis ankara itsellesi - jossain kohtaa repeää ja makeaa tekee mieli enemmän kuin riittävästi.

Edellä mainitut tekijät aiheuttavat mm. verensokerin vaihteluita, jonka on todettu muillakin kuin diabeetikoilla vaikuttavan sekä nälän tuntemiseen että myös sokerinhimoon.

Liiallinen tiukkapipoisuus syömistään ja itseään kohtaan menee puolestaan psykologian puolelle. Mieli ja mieliala määrää syömisiämme ja myös makeanhimoa.

Vaikka makean himosta suuri osa on opittua ja itse aikaansaatua, myös perinnöllisillä tekijöilläkin saattaa olla vaikutusta. Muutama vuosi sitten julkaistussa tanskalaisessa tutkimuksessa löydettiin geenimuunnos, jonka vaikutuksesta makeanhimoon vaikuttavan FGF21 -hormonin erittyminen on poikkeavaa.

Geeniasioista ei tavallisen meikäläisen arkeen kuitenkaan juuri apua ole. Tämmöisiä geenitestejä tehdään toistaiseksi vain tutkimustarkoituksissa. Lisäksi asia on niin, että tieto makeanhimogeenin kantajuudesta ei kaupan karkkihyllyllä tilannetta yhtään helpota, päinvastoin.

Kaksi toimivaa keinoa makeanhimosta eroon pääsemiseksi.

Seuraavista kahdesta vieroituskeinosta ei löydy tieteellistä näyttöä, mutta hyviä käytännön kokemuksia kylläkin. Niiden vaikutus on johdettavissa tiettyihin painonhallinnassa yleisesti käytettyihin periaatteisiin ja sitä kautta tutkimusnäyttöönkin.

Ensimmäinen keino sopii meille, jotka emme tykkää kiusata itseämme tiukoilla rajoituksilla (Siis: kenenkään ei kannata olla liian tiukka syömisiensä suhteen). Jälkimmäinen on osoittautunut hyväksi heille, jotka tykkäävät pitää ruokapäiväkirjaa.

  • Ensimmäinen toimiva keino on päättää syödä vain yhden herkkupalan päivässä. On se sitten karkkia, suklaata, leivonnaisia, jäätelöä, sillä ei ole väliä. Kolme ensimmäistä päivää silläkään ei ole väliä, kuinka iso tuo annos on. Kunhan syöt makeata vain kerran päivässä.

Alkupäivien jälkeen on päätettävä, mikä on se kohtuullinen päiväannos. Tarkoitus nimittäin ei ole, että alat syödä litran jäätelöä (tai jotain muuta vastaavaa) kerran päivässä. Tässä kohtaa otetaan maalaisjärki käyttöön.

Sen jälkeen pohditaan - joka aamu erikseen - mikä on päivän paras hetki käyttää herkutteluun. Itselläni se on silloin, kun tulen töistä kotiin ja keitän kahvia. Jos jonain päivänä on jotain muuta herkullista tiedossa, syön herkkupalani silloin ja kotona olen sitten ilman.

Maalaisjärkeä käytetään muuhunkin kuin annoskoon määrittämiseen. Kaikkia päivän syömisiä ja niiden tuoteselosteita ei tarvitse syynätä suurennuslasin kanssa. Mutta jos esimerkiksi syöt makeita jugurtteja, juot limsaa tai vaikka paistat lättyjä tai muuta hyvää, ne lasketaan kerran päivässä syötäviin herkkuihin.

Herkkuja ei myöskään korvata makeutusaineita sisältävillä tuotteilla, sillä tarkoitus on päästä makean himosta eroon sen lisäksi, että sokerin määrä vähenee. Makeutusaineet ylläpitävät juurikin makeanhimoa, joten ei niitä.

Yksi herkkupala päivässä -keino perustuu ensinnäkin tottumiseen vähempään makeaan. Lisäksi salliva suhtautuminen ruokaan vähentää turhaa napostelua ja repsahtamisen riskiä.

  • Toinen hyväksi koettu keino on eräänlainen ruokapäiväkirja.

Ensin pitää ostaa oikein kaunis pieni vihko, kaunein kaupasta löytämäsi. Kännykkä ei tähän kelpaa, sillä ideana on nähdä tuskaa käsin kirjoittamisesta. Sekä muistaa pitää vihkoa mukanaan ainakin ensimmäisen viikon ajan. Vihosta pystyy nimittäin selaamaan kätevästi useamman päivän kirjauksia. Väitän, että paremmin kuin kännykästä.

Sen jälkeen päätetään jatkaa elämää ja syömistä kuten ennenkin. Ainoastaan aletaan kirjoittaa vihkoon joka ikinen syöty herkkupala ja kellonaika, jolloin se on syöty. Kaikkea ei siis kirjata, vain herkut.

Tästä kauniista pikkuvihosta ei tehdä mitään syytöspäiväkirjaa eikä tarkoitus ole moittia itseään löysästä luonteenlaadusta. Tarkoitus on vain ja ainoastaan kirjoittaa näkyville, mitä syö. Ilman syyllisyyttä.

Tämä keino perustuu siihen, että tulee tiedostettua päivittäisten herkuttelujen määrä. Muutaman päivän päästä alkaa jäädä naposteluja väliin, koska niiden kirjoittaminen muistiin alkaa ärsyttää.

Todellisuudessa kirjaamisen ansiosta syöminen muuttuu tietoisemmaksi. Siihen tulee ennakoiva ote. Ja tietoisen syömisen toteuttaminen on nykykäsityksen mukaan yksi painonhallinnan tärkeimmistä keinoista.

Miten makeanhimosta pysyy erossa?

Käytät sitten keinoa yksi tai kaksi, ne antavat sinulle muutamia viikkoja aikaa laittaa elämäntapojasi kuntoon.

Tärkein asia on ateriarytmi. Se on saatava kuntoon. Kun syö päivällä riittävästi, illalla ei tarvitse napostella. Hyvä nyrkkisääntö on sellainen, että päivätyötä tekevällä vähintään puolet päivän ruuista tulee olla syötynä klo 16.00 mennessä. Jos siis napostelet illalla, olet syönyt päivällä liian vähän.

Väsymys, kiire ja stressi ovat puolestaan hyvän ateriarytmin vihollisia. Nämä on hoidettava kuntoon, jos aikoo syödä terveellisesti. Aika suurista asioista siis puhutaan.

Täältä voit lukea lisää elämäntapamuutoksesta: Nämä viisi asiaa on oltava kunnossa, kun muuttaa elämäntapojaan!

Huonoon hetkeen pitää myös varautua, sillä niitä tulee väistämättä jossain kohtaa. Kotona ei kannata pitää herkkuja odottamassa kiusausta, joten kaapit on syytä siivota sitä ajatellen.

Makean nälän varalle voi varustautua esimerkiksi kuivatuilla hedelmillä (esim taatelit tai rusinat ovat hyviä) mutta niitäkään älä pidä ylettömästi kotonasi. Tässä kohtaa tarvitaan sitä samaista maalaisjärkeä määrän ja laadun suhteen: esimerkiksi kuivatut banaanit on usein kieritelty öljyssä ja hunajassa, mikä ei ole ollenkaan hyvä juttu.

Tuoreet hedelmät voivat toimia hedelmäsalaattina, mutta muuten mikään määrä hedelmiä ei vie makean nälkää pois. Hedelmäsokereilla, hunajalla tai makeutusaineilla ei kannata lähteä kikkailemaan. Sokeri on sokeria, oli sen nimi sitten sakkaroosi tai fruktoosi.

Vaikka sokeri ei mikään huumausaine olekaan, käytön vähentäminen saattaa tuoda mukanaan vieroitusoireita. Voi tulla päänsärkyä, hermostuneisuutta, ärtyisyyttä. Tätä voi kestää muutaman päivän tai viikon ajan. Kun kaksi viikkoa on kärvistellyt, homma onkin sen jälkeen jo helppoa.

Kannattaa siis kokeilla: Toimii paremmin kuin hyvin!

Tässä vielä hyvä vinkki siihen päivän ainoaan herkutteluhetkeen: Nipottajan omenapaistos ja tätä käytän ehdottomasti itse eniten: Nipottajan flavonoidipiirakka. Kumpiakin kohtuullinen annos kerralla

Yllä olevasta painikkeesta voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen aina, kun uusi blogi julkaistaan. 

Lähteet:

Appleton.K.M., Tuorila.H.,Bertenshaw.E.J., de Graaf.C.,Mela.D.J. 2018. Sweet taste exposure and the subsequent acceptance and preference for sweet taste in the diet: systematic review of the published literatur. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 107, Issue 3, March 2018, Pages 405-419, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqx031.

Cheon.E., Reister.E.J., Hunter.S.R., Mattes.R.D. 2021. Finding the Sweet Spot: Measurement, Modification, and Application of Sweet Hedonics in Humans. https://doi.org/10.1093/advances/nmab055

Søberg. S., Sandholt.C.H.,Jespersen.N.Z., Hansen.T., Gillum.M.P., Grarup.N. 2017. FGF21 Is a Sugar-Induced Hormone Associated with Sweet Intake and Preference in Humans. Open ArchiveDOI:https://doi.org/10.1016/j.cmet.2017.04.009 https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131%2817%2930214-0?_returnURL=http%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1550413117302140%3Fshowall%3Dtrue#%20 


Kiitos jos jaat tämän samassa pinteessä olevalle ystävällesikin: