Tuunasin suolaisen piirakan terveelliseksi ja hyvää tuli!

20.05.2021

Tykkään leipomisesta, ruuanlaitosta en sitten niinkään. Leipomisessa on vaan se paha puoli, että herkkuleipomiset ei useinkaan ole siitä terveellisemmästä päästä.

Koska ruokaa ei saa laittaa roskiin, niin suurimmaksi osaksi herkut tulee syötyä itse, viimeiseen murenaan saakka. Isäntäkin on jo niin pulskassa kunnossa, että ei ole syytä häntäkään herkuilla ilahduttaa. Ainakaan kovin usein.

Suolaiset leipomukset ovat vaihtoehto, ainakin äkkiä ajatellen. Toisen kerran ajateltuna niissä on yleensä rasvaa, kermaa, juustoraastetta ja vaaleita vehnäjauhoja enemmän kuin marjapiirakassa tai pullassa. Että taas ollaan ojasta allikossa ja kolesteroli noususuunnassa

Terveelliseksi tuunattu suolainen piirakka ja miten se tehdään

Minulla on muutama suolaisen piirakan luottoresepti. Eniten käyttämäni otin nyt käsittelyyn ja heti toisella kerralla tuli julkaisukelpoinen. Ensimmäisellä kerrallakin tuli toki syötävää, mutta muuten ei tuotosta kannata kauheasti hehkuttaa.

Vaihdoin nimittäin alkuperäisen reseptin jauhot grahamjauhoiksi. Vähän viksumpi olisi heti tajunnut, että taikina ei pysy kasassa, jos vehnäjauhojen sitko puuttuu. Ja se sitko on siellä jyvän hienoimmassa osassa, eli hienoja tai puolikarkeita vehnäjauhoja olisi tarvittu joukkoon edes vähän.

No. Taikina oli jo itsessään karkea seos, josta ei saanut klönttiä sekoittamallakaan. Kypsän piirakan pohja oli myös yhtä jauhoa. Sitä oli mahdoton leikata veitsellä, mutta lusikalla kauhottuna piirakan sai lautaselle. Maku oli ihan jees ja koirakin tykkäsi.

Piti siis ottaa uusiksi. Tässä alkuperäinen ohje, josta lähdin kehittelemään:

1 dl mummon muusijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
100 g sulatettua margariinia tai voita
½ dl vettä

Täyte:
paistettua jauhelihaa, paistettua kanaa, kalaa, kasviksia, sipulia tai mitä nyt vaan sattuu olemaan.
Kolme juustoa kermaa
3 munaa

Mummon muusijauhe on ihan parasta piirakan pohjassa. Suolaista se vähän on, joten muun suolan kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei tule liikaa. Koska tämä on helppouden ja nopeuden vuoksi hyvä resepti, tuota muusijauhetta minulla on aina kaapissa odottamassa.

Herkullisen ja terveellisen suolaisen piirakan saat näillä muutoksilla

Taikinaan vaihdoin jauhot sämpyläjauhoiksi ja rasvan tilalle laitoin rypsiöljyä. Aineet pyttyyn ja sekaisin. Voitelin piirakkavuoan, riputtelin pohjalle vähän mannaryynejä (koska äitikin jauhotti vuoat sillä) ja taikina levälleen vuokaan. Vuoka oli tällä kertaa se pienempi, halkaisija semmoiset 20 cm.

Päälle paistoin jauhelihaa. Suomen runsaslukuisemmalla peura-alueella kun asutaan, niin peuranlihaa. Jonka otin sentään pakkasesta enkä suoraan puutarhasta. Jauhelihan päälle kuullotin kokonaisen sipulin. Enkä ihan pienintä löytämääni sipulia.

Sitten tuunauksen haastavin vaihe. Nykyajan ruuanlaitto ja kotikokkailu on jossain vaiheessa alkanut lipsua kaiken maailman ruokakermojen suuntaan. Löytyy niitä usein minunkin jääkaapistani. Mutta totuus on, että jos niillä saa helposti ruokaan makua, niin saa samalla myös kaloreita ja tyydyttynyttä rasvaa.

Ennen ruokakermoja käytettiin munamaitoa ja sitä käytin nytkin. Laitoin 2 dl rasvatonta maitoa ja kolme munaa. (tähän tuli siis enemmän munia kuin oikeaan munamaitoon). Juuston jätin kokonaan pois.

Hyvin hyytyi eikä maistunut ollenkaan hassummalta. Munamaito toimii piirakassa hyvin, mutta täytteeseen ja sen maustamiseen pitää vähän paneutua. Ja jos ei muuten osaa maustaa, niin sipuli toimii aina.

Paistoin piirakkaa 180 astetta kiertoilmalla semmoiset 20 minuuttia. Tavallisessa uunissa lämpö saa olla +200 astetta. En katsonut tarkkaa paistumisaikaa, koska leivon aina perstuntumalla.

Tuli hyvää, mutta loppui kesken. Kannattaa siis ensi kerralla ottaa vähän isompi vuoka ja tehdä 1½ kertainen annos.


Saatat olla kiinnostunut myös tästä tuunatusta reseptistä:  Nipottajan flavonoidipiirakka

 Tästä voit tilata itsellesi sähköposti-ilmoituksen aina kun uusi blogi ilmestyy. Se ei maksa mitään enkä kauppaa mitään muuta.

Jos Sinulla on oma hyväksi koettu ehdotus piirakan täytteeksi tai muuten vaan hyvä resepti, kirjoita se tänne kommentteihin. Kokeilen sitäkin kun tarvitsen vaihtelua.