Vielä ehtii - Mämmimutakakku

02.04.2021

Pääsiäiseksi ehtii vielä tehdä tämmöistä. Aika lailla idioottivarma mutakakun ohje, koska minäkin onnistuin. Tein vieläpä kaksi kertaa ja onnistui toistettaessakin. Tässä kakussa maku tulee suklaasta ja mutaefekti mämmistä. Ja mikä paras, mämmi ei maistu juuri ollenkaan. Ensimmäisen vedoksen tein jo pääsiäisviikolla ja vein työpaikan kahvipöytään (testattavaksi). Ja sinne upposi, kun itse ansiokkaasti avustin.

Alkuperäinen resepti on Valio -ruokaohjeista

200 g suklaata
100 g margariinia
2 munaa
½ tuokkosta mämmiä

Suklaan ostin taloussuklaata, mutta mikä tahansa muukin varmaan on ihan käypää. Minun kakkuuni ei ihan tuota koko määrää tullut, koska söin kaupasta tullessani levystä yhden siivun ja kattilaan paloitellessa taisi kadota toinen. Mutta muuten kunnioitin reseptin määriä.

Ensin laitoin rasvan ja suklaapalat kattilaan ja lämmitin niin, että sulivat. Oikeastaan vähän kiehahtivatkin. Sen jälkeen lisäsin seokseen kananmunat hyvin sekoittaen. Kananmunaa ei sitten muuten kannata hurauttaa kiehuvaan suklaa-rasvaseokseen. Munahan alkaa hyytyä jossain + 60 asteen nurkilla. Kivasti tuli taikinaan vähän valkoisia pikkupaakkuja, mutta lopputuloksessa niitä ei kyllä huomannut. Toisella kerralla en ollut yhtä hätäinen tässä vaiheessa ja vältyin klönteiltä.

Lopuksi seokseen lisätään mämmi ja sekoitetaan tasaiseksi. Taikina kaadetaan n. 20 cm halkaisijaltaan olevaan irtoreunavuokaan. Ensi leivinpaperi vuoan pohjalle ja varoiksi voitelin reunat rasvalla. Saattoi voitelu olla hätävarjelun liioittelua, mutta eipähän ollut kypsän kakun kanssa irtoamisongelmia.

Ohjeen mukaan 175 astetta ja 24 minuuttia. Mielestäni niin typerä aika, että annoin olla yliaikaa ensin minuutin ja sitten vielä viisi. Oli viisas päätös, paitsi jos olisin halunnut kakun keskustan olevan lusikoitavaa. En halunnut.

Ensimmäisen kakun kohdalla maistoin heti lämpimänä. Oli oikein hyvää. Suorastaan ihmeteltävän hyvää. Tosin jouduin kuvittelemaan vaniljasoosin lautaselle kakun kaveriksi - olisi varmaan tehnyt hyvän säväyksen siinä.

Alkuperäisessä reseptissä kakku on koristeltu kauttaaltaan kermaruusukkeilla. Kalorilaskuri päässäni alkoi pelkästä suklaan määrästä raksuttaa jo sen verran kiivaasti, että hylkäsin kermavaihtoehdon ja koristelin kakun tomusokerilla. Keskelle vähän nomparelleja ja pikkuisia pääsiäismunan puolikkaita. Roskista tuli hyviä kukkia lautasen reunalle.

Alkuperäinen resepti ja kuva löytyvät täältä https://www.valio.fi/reseptit/mammimutakakku/

Omasta kuvastani tarkemmat huomaavat, että lautanen on merkiltään aito Royal Albert, vaikka ei käsinmaalatuilla talvioilla koristeltu olekaan.

Hyvää pääsiäistä!

P.s. Leivoin pääsiäisjuttuja muutakin: Mämminäkkäri - pääsiäisen hittituote. Ehkä ei enää ensi vuonna.

Jos luulisit tykkääväsi kakusta, jaa ystävällesikin: