10 + yksi tapaa terästää kaurapuuro

04.02.2023

Kaurapuuro on hyvä aamupala, sopivilla höysteillä vielä parempi. Lisäämällä puurolautaselle - tai sen viereen - jotakin proteiinia, ateriasta tulee täyttävämpi ja pärjäät hyvin lounasaikaan saakka.

Toki muutkin puurot kuin kaurasta valmistetut ovat hyviä ja suositeltavia vaihtelun kannalta. Kaurassa on kuitenkin joitakin erityisen hyviä asioita, niistä kerron tässä ensin.

Listaan lopuksi itse kokeilemiani keinoja saada vaihtelua kaurapuuroon. Testatut tuunausvinkit toimivat myös lastenlapsiin, paitsi tuo viimeinen: sitä ei saa kokeilla alaikäisillä.

Mikä kaurassa on niin hyvää?

Kaura sisältää hyviä hiilihydraatteja. Siinä on paljon liukenematonta kuitua, josta suolisto tykkää. Vatsa toimii ja kylläisyyden tunne säilyy pidempään kuitupitoisen aterian jälkeen.

Erityisen hyvää kaurasta tekee liukoisen kuidun suuri osuus. Liukoinen kuitu hellii vatsaa ja siksi herkkävatsaisille kaura usein sopii, vaikka muista viljatuotteista tulisikin vatsaoireita.

Kaurassa oleva liukeneva kuitu on nimeltään betaglukaani. Siitä ja vedestä muodostuu suolistossa geeliä, joka sitoo itseensä kolesterolia ja estää sitä kautta huonon kolesterolin imeytymistä elimistöön.

Liukenevassa kuidussa hiilihydraatit ovat ns. pitkäketjuisia, jolloin energia vapautuu hitaasti ja tasaisesti. Tämä ilmiö tasapainottaa verensokeria ja pitää nälän poissa pidempään kuin enimmäkseen vehnää tai ruista sisältävä ruoka.

Diabeetikoille geeliytyvän kuidun verensokerivaihteluita tasapainottavasta ilmiöstä on erityisesti hyötyä, mutta toki kaikilla muillakin.

Tuorepuurot ovat terveellisiä nekin, mutta kypsennetyistä kaurahiutaleista vapautuu enemmän beetaglukaania kuin kypsentämättömistä. Kypsennetty puuro myös sulaa vatsassa tuorepuuroa paremmin.

Elimistölle edullisen hiilihydraattirakenteen lisäksi kaura sisältää hyvää rasvaa ja yllättävän paljon proteiinia. Lautasellinen maitoon keitettyä kaurapuuroa sisältää proteiinia noin 10 g. (70 kg painavan ihmisen päivän proteiinin tarve on 77- 90g)

Kaurassa on B- ja E- vitamiineja, kalsiumia , magnesiumia, seleeniä , sinkkiä ja rautaa. Monenlaista pientä tärkeää.

Sinua voi kiinnostaa tämäkin: Kumpi on parempi, puuro vai mysli?

10+1 tapaa terästää kaurapuuro

Totuttuihin tapoihin on helppo jämähtää. Aamiainenkin tuppaa olemaan joka aamu aina se sama. Tämä johtuu varmaan siitä, että heti herättyä ei synny luovia ratkaisuja muutenkaan ja usein myös kiire painaa päälle.

Ainaiseen puuroon myös kyllästyy. Jos on lapsena saanut oikein tarpeekseen, aikuisena joutuu opetelemaan puuronsyöntitaidon uudelleen.

Omakin puuroni on aika pitkälti aamusta toiseen sitä samaa. Samoin mahdollinen uusi tvisti puurossa jämähtää helposti päälle. Mutta sen verran on jo ikää, että olen ehtinyt tuunaamaan monenlaisia puuroja.

Alla olevat vinkit ovat helppoja, halpoja ja kokeilemisen arvoisia:

 1. Lisää keitokseen pari ruokalusikallista rusinoita jo tekovaiheessa. Pehmenevät mukavasti samalla kuin kaurahiutaleetkin.
 2. Lisää omena tai päärynäraastetta tai paloja tekovaiheessa. Todellisuudessa pyöräytän omenan omenasorvilla lohkoiksi ja lisään ne kaurahiutaleiden kanssa samaan aikaan. 
 3. Lisää keitokseen kaksi palaa tummaa suklaata/2 dl nestettä. Lisää jo puuronkeiton alkuvaiheessa ja säästä loppu suklaa seuraavaan päivään.
 4. Tipauta valmiiseen puuroon voisilmä (no, Keijuahan meillä on) ja rasvasilmän päälle vielä nompparelleja. Tämä on lapsenlapsen suosikki.
 5. Hillosilmä keskelle annosta. Joulun jälkeen esim. joulutorttuleipomisesta yli jäänyt hillo. Vauvan hedelmäsoseestakin tulee hyvää. Jos on vatsa kovalla, niin Piltti-luumusose ja kaurapuuro räjäyttää pankin.
 6. Korvaa osa kaurahiutaleista myslillä. Myslistä tulee hiukan makeutta ja mukavia sattumia valmiiseen puuroon.
 7. Valmiin puuron päälle tuoreita marjoja ja raejuustoa. Näitä kumpaakin 1 dl, jotta jossain tuntuukin.
 8. Puuron voi keittää veteen, mutta myös maitoon tai laittaa puoliksi kumpaakin. Ihan parasta tulee kauramaitoon keitetystä puurosta. Mikrossa kauramaitopuuro ei onnistu yhtä helposti kuin vesipuuron tekeminen. Itse olen siivonnut koko mikron useamman kerran, kun kiehautan puurot pitkin astian reunoja. Ei ole kauramaito onnistunut mikrossa sittenkään, vaikka koko ajan kyttään vieressä.
 9. Puuroon voi lisätä siemeniä tai pähkinöitä tekovaiheessa. Nekin pehmenevät kivasti kypsymisprosessin edetessä.
 10. Kaada marjakiisseliä puuron ympärille. Jos haluat päästä helpolla, osta kaupasta valmista soppaa. Jos et halua ylimääräisiä kaloreita, niin kaupan sokeroimattomat mehukeitot ovat hyvä vaihtoehto.
 11. Pari ruokalusikallista konjakkia hillosilmäksi, mutta tätä saa tehdä vain vapaapäivinä.
Arkiaamuisin teen puuroni mikrossa. Mikropuuron resepteissä on yleensä 2 dl nestettä ja dl kaurahiutaleita. Olen huomannut, että puolta pienempikin annos riittää, kun tuunaa puuronsa raejuustolla tai muuten syö jotain proteiinipitoista lisäksi.

Pienentämällä puuroannoksen jaan tavallaan aamupalan kahteen osaan: syön pienemmän puuroannoksen kotona ja töissä aamukahvilla sitten sen voileivän.

Mikropuuron kypsymisaika on noin kaksi minuuttia, tehosta riippuen. Ajan oppii hallitsemaan nopeasti, kunhan ensin muutaman kerran joutuu pyyhkimään mikron lasitason puhtaaksi ylikypsästä puurosta.

Viikonloppuisin, kun on viisi minuuttia enemmän aikaa, keitän puuron kattilassa. Tuolloin parasta tulee kauramaidosta valmistamalla.

Mikä on Sinun puurosi lempparihöyste? Löytyikö listasta vai onko joku ihan muu?

Lisää aamupalasta voit lukea täältä: Millainen on hyvä aamupala? 

Jos ystäväsi syö aina samanlaista puuroa, jaa tämä hänellekin: