Kumpi on parempi, puuro vai mysli?

20.01.2023

Kummallisesti taas tuli joulun jälkeen tarve tarkkailla syömisiä. Loppuvuosi on ollut kiireinen ja joulun aika siihen päälle on aiheuttanut kiristystä housun vyötärössä. Alkaa muuttua vanha vetoketjuvarmistuskonstikin tehottomaksi.

Vinkki löytyy täältä:   https://www.facebook.com/ElintapaLuotsi/posts/pfbid028QicVXpCXztZXa7Xz3shreKYKvZ5bKQW24it5KuRywvQWza1Y3CjmunxC5nm4WDWl

Terveellisillä tottumuksilla on taipumus luistaa epäterveelliseen suuntaan, jos ei ole tarkkana. Tavallista on, että nukkumaanmeno siirtyy pikkuhiljaa myöhäisemmäksi, lenkkeilypäiviä tai kuntosalikertoja jää väliin ja lautaselle eksyy enemmän ei-niin-hyviä vaihtoehtoja. Ihan vaan huomaamatta tai perustellun selityksen kera.

Ruoka-asioihin saa helposti ryhtiä vertailemalla elintarvikkeiden koostumusta vähän tarkemmin. Vertailu on nykyään helppoa, ei tarvitse kuin kurkata Finelin sivuille ja kirjoitella syömisiään ruutuun.

Kerron tässä kirjoituksessa, miten Finelin "vertaa elintarvikkeita" -toiminto pelittää

Kumpi on parempi, puuro vai mysli?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ylläpitää tietopankkia suomalaisten elintarvikkeiden ravintoainekoostumuksista. Fineli-tietopankki on meidän kaikkien saatavissa osoitteesta https://fineli.fi/fineli/fi/index

Itse hyödynnän Fineliä täyttämällä aika ajoin ruokapäiväkirjaa sekä käyttämällä juurikin elintarvikkeiden vertailutyökalua. Oman iloni lisäksi Fineli on minulla käytössä asiakastyössä.

Elintarvikkeiden vertailu tapahtuu yksinkertaisesti syöttämällä ruuan nimi ruutuun ja valitsemalla aukeavasta listasta se sopivin. Suoraan vertailusivuille pääset tästä: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/vertaile

Valitsen ensimmäiseksi vaihtoehdoksi veteen keitetyn kaurapuuron ilman suolaa. Annoskoko 1 dl, joka on sopiva määrä tällaiselle istumatyöläiselle.

Toiseksi vaihtoehdoksi otan Elovenan annospussin omena-kaneli. Isäntä on alkanut kantamaan sitä kaupasta kotiin ja sitähän olen sitten viime viikon itsekin syönyt.

Ja sitten vertailemaan:

Vesipuurossa on vähemmän kaloreita ja hiilareita. Proteiinimäärä on käytännössä sama, samoin rasvamäärä. Kuitua on hieman enemmän omenaa sisältävässä Elovenassa ja suolaa taas hieman vähemmän.

Otan Finelin vertailutaulukon lisäksi arvioitavaksi myös maun, mikä on annospussissa parempi. Mutta jos laitan mustikoita perinteisen puuron päälle, makuerot tasoittuu ja perinteisen puuron kuitumäärä lisääntyy.

Hintaakin kannattaa vertailla ja siinä halvemman korren vetää kilon kaurahiutalepussi tai -rasia.

Kumpi on parempi mustikka

Vertailin myös puuro päälle laittamiani mustikoita. Taulukon oikeassa reunassa on mahdollisuus valita eri ravintotekijöitä. Tarkistin C-vitamiinin määrän ja sitä näytti olevan pensasmustikassa enemmän.

Valitse ravintotekijä -valikko on hieman hankala. Siihen ei kannata kirjoittaa koko haluamaasi asiaa vaan esimerkiksi yksi kirjain tai tyhjä välilyönti ja sen jälkeen paina enteriä tai suurennuslasia.

Kaurapuuro vai mysli?

Mysleistä voi ajatella, että halvin on terveellisintä. Ei yleensä mene kovasti pieleen. Kannattaa silti syöttää Fineliin itse käyttämäsi myslit ja yllättyä. Erityisesti rasvan ja kaloreiden suhteen löytyy melkoisia eroja.

Kaurapuuron ja myslien vertailu tuottaa sekin mielenkiintoisia tuloksia. Itse voit päättää arvotatko enemmän energiaa, kuituja, proteiinia, suolaa ja mitä merkitsee hinta ja maku. Ja miten maku ja ravintoarvot muuttuvat lisäämällä marjoja tai hedelmiä peruskaurapuuron päälle?

Arvioinnin vaikeutta

Käytä elintarvikkeita vertaillessasi maalaisjärkeä ja muista että

  • Terveellisiä elintarvikkeita vertailtaessa huonoimmat "pisteet" saanut ei silti ole välttämättä huono valinta.
  • Ehdottoman parhaan valinta on yleensä vaikeaa tai mahdotonta, koska arvioitavia kriteereitä on monta.
  • Ravintoainekoostumuksen lisäksi sellaiset asiat kuin hinta, maku, valmistusmenetelmän helppous tai käytettävissä olevat välineet voivat olla juuri sinun kannaltasi merkittäviä asioita.

Tässä jutussa ei siis ratkennut kumpi on parempi, puuro vai mysli. Joudut ratkaisemaan asian itse. 

Arviointikriteereitä valitessasi pitää tietää monen näköistä perustietoa ravitsemuksesta. Alla on muutama linkki proteiineista sekä marjojen terveysvaikutuksista. 

Ravinnon proteiinista ja sen päivätarpeesta voit katsoa lisää täältä: Miltä näyttää päivän proteiiniannos?

Mikä on paras välipalaproteiini?

Tästä löytyy asiaa (puuron päälle) laitettavista marjoista:  Mikä tekee marjoista niin terveellisiä? Superfoodia metsästä ja puutarhasta.

Flavonoidit ja kotimaiset marjat

Jos tykkäsit, jaa ystävillesikin: