Tumpelokokin pelastus ja kahdeksan muuta hyvää syytä hankkia höyrykeitin.

26.11.2021

Keittiöstäni löytyy monenlaisia vempeleitä ja härpäkkeitä. Osa niistä uinuu unohduksen unta, mutta joitakin sentään käytetäänkin aina silloin tällöin.

Yksi usein käytössä oleva laite on höyrykeitin. Haaveilin siitä pitkään, kunnes sen sitten lopulta hankin. Enkä ole katunut. Kerroskattilassa en ole sen koommin kasviksia höyrytellyt, vielä vähemmän on tullut mieleeni keittää niitä vedessä.

Kasvisten syönti on meidän perheessä lisääntynyt laitteen hankkimisen myötä. Laitteen helppo käyttö on suurin plussa. Toiseksi paras asia on varma onnistuminen ja sen seurauksena hyvänmakuinen ruoka.

Olen tähän kirjoitukseen listannut laitteen hyötyjä ja lopussa näytän videolla miten keitin toimii. Hiukan siinä tapani mukaan sössin ja pudotan astiasta pohjan. Se ei ole laitteen syy, vaan ihan oma mokani: unohdin napsauttaa pohjan kunnolla kiinni.

Kahdeksan hyvää syytä hankkia höyrykeitin.

1.  Höyryssä kypsentäminen on vedessä keittämistä nopeampaa. Ja koska se on nopeampaa, säästyy ajan lisäksi sähköäkin

2.  Vitamiinit ja muut ravinteet säilyvät höyryttäessä paremmin kuin keittäessä.

3.  Jotkut kasvikset ovat terveellisempiä kypsänä kuin raakana. Näistä esimerkkejä ovat raakoinakin terveelliset tomaatti ja porkkana. Tomaatissa antioksidanttina toimiva lykopeeni imeytyy paremmin kypsästä kuin raaásta tomaatista. Lykopeenilla on sydän- ja verisuonitaudeilta suojaavaa vaikutusta. 

Porkkanassa puolestaan beetakaroteeni (A-vitamiinin esiaste) imeytyy paremmin kypsennetystä kuin raaásta juureksesta. A-vitamiini on tärkeä mm. ihon ja silmien terveydelle. Liiallisesta A-vitamiinin saannista on viime vuosina varoiteltu, mutta elimistö ei itse valmista sitä koskaan liikaa.

4.  Päivittäinen puolen kilon kasvistensyöntitavoite täyttyy huomattavasti helpommin, kun lounaalla tai päivällisellä lisää lautaselleen kypsiä kasviksia.

Kuinka paljon on puoli kiloa on nähtävissä täällä: Kuinka paljon on puoli kiloa kasviksia?

5.  Kun vaihtaa perunan/makaronin/riisin tai edes osan niistä kypsiin kasviksiin, annoksen kalorimäärä pienenee ihan huomaamatta.

6.  Höyryssä kypsennetyt kasvikset maistuvat hyvälle - toki sillä edellytyksellä, että on onnistunut ruuanlaitossa. Ja höyrykeittimellähän onnistuu tumpelompikin kokki.

7.  Monelle raakana syödyt kasvikset aiheuttavat vatsanväänteitä, ainakin jos niitä syö runsaita määriä. Kypsennettyjä sen sijaan saattaa pystyä hyvinkin syömään ilman oireita.

8.  Jos sattuu pöydän kattaminen kestämään turhan kauan, höyrykeitin pitää kasvikset lämpiminä ilman että niistä tulee vetistä mössöä - erittäin hyvä ominaisuus ainakin minun keittiössäni.

Höyrykeittimen hyviä puolia löytyy varmasti muitakin. Itsekään en näitä kaikkia yllä olevia ajatellut laitetta hankkiessani. Tärkein motiivini oli tuolloin niinkin raadollinen kuin kaloreiden vähentäminen ruokalautaselta ja ruuanlaiton helppous.

Voit olla kiinnostunut myös tästä:  Kasviksia ja vihanneksia kannattaa syödä 

Makaronia ja riisiä kuluu nykyisin vähemmän, mutta jostain syystä vyöhön ei ole tarvinnut tehdä uusia reikiä. Tiedä sitten, mikä laite seuraavaksi pitäisi hankkia - kuntopyörä vissiin? 

Alla toimintaperiaate videolla. Tällä jutulla ei ole sponsoria, minulla nyt vaan sattuu oleman tämän merkkinen laite. 

Jos tykkäsit, jaa juttu kavereillesikin: