Terveellinen ruoka ja ravitsemus

Kun kulkee eväsruokien kanssa töissä alkaa mielikuvitus lajivalikoiman suhteen hiipua aika äkkiä. Toisaalta olen huomannut, että huonommallakin mielikuvituksella on tullut joka päivä syötyä. Eikä ole elimistön vararavinnollekaan tarvinnut siirtyä. Päinvastoin.

Ravitsemussuositusten mukaan meidän pitäisi pyrkiä syömään puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä. Syykin on selvä: siitä on hyötyä terveyden kannalta. Tätä määrää suosittelee WHO ja monen maan kansalliset ravitsemussuositukset. Me suomalaiset olemme omien suositustemme kanssa samoilla linjoilla muiden kanssa. Samaan tutkimustietoon ja...

Tykkään käydä sienessä. Sienien syömisestä en niinkään. Ainakaan itse keräämiäni sieniä en aio syödä, paitsi kerran vuodessa kanttarelleja sipulin kanssa paistettuna. Toisten kokkailemia sieniruokia en ylenkatso.

Kolesteroli on ihmiselle välttämätön aine, jota tarvitaan solujen tai paremminkin soluseinien rakennusaineeksi. Kolesteroli toimii myös joidenkin hormonien esiasteena. Liian suuren veren kolesterolipitoisuuden tiedetään olevan merkittävä sydän- ja verisuonitautien riski. Kokonaiskolesterolin riittävän alhainen taso ei riitä, vaan eri...

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan terveellisen ruokavalion päivittäinen perusta pitäisi koostua kasviksista ja täysjyväviljasta. Näitä syömällä turvataan riittävä ravintokuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden sekä muiden suojaravintoaineiden saanti.

Väitin viime viikolla puolukkapiirakkani sisältävän flavonoideja ja kyllähän tuo paikkansa pitikin. Flavonoidit ovat yksi antioksidanttien muoto, polyfenoleihin kuuluva ryhmä. Näitä polyfenoleita on kuusi eri alaryhmää, joista tutumpia ovat flavonoidit, lignaalit ja tanniinit. Polyfenolit sitten taas kuuluvat fytokemikaaleihin kuten vaikkapa...